Snyggt herrhår: Undvik en dålig hårdag - Yhteishyvä

Snyggt herrhår: Undvik en dålig hårdag

Mies, uhkaako hiuskriisi? Näillä vinkeillä pelastut

Frisören Taavi Vuokkovaaras recept mot morgonbrådska är nyklippt hår, hårvårdsmedel och vax.

some.share_label
contributors.writer
Anni Nissi
contributors.photo
Jussi Särkilahti

Taavi Vuokkovaara, 32, är en välbekant TV-profil. Han har bland annat skapat frisyrer i programmet Finlands Next Top Model och lärt ut luftakrobatik i programmet Voitolla yöhön. Hans engage­mang visar att han är fartfyllt lagd och inte trivs med rutiner.

Taavi inledde sin skådespelarbana som 16-åring och gick även i cirkusskola. När han som 22-åring hade blivit du med scenen och luftakrobatiken ville han lära sig ett tredje yrke. Valet var inte svårt.

"Jag brukade gå till teatern ett par timmar före föreställningen för att prata med frisörerna. De bad mig ibland om små tjänster och på Lahtis stadsteater fick jag till och med klippa en skådespelares hår", säger han.

Efter skoldagen i frisörskolan följde ofta en cirkusuppvisning och en sen frisyrshow.

"Redan då insåg jag att man måste vara initiativrik och ta vara på alla möjligheter för att lyckas. Det stora antalet frisörer i Finland gör att man lätt drunk­nar i massan", säger Taavi.

I dag kombinerar han frisörsyrket med framträdanden och cirkuskonster.

Vax eller gel?

När samtalet går in på nya stilar och produkter blir Taavi ivrig. Han har bland annat deltagit i utvecklingen av den inhemska produktserien Biozell.

"Man lyssnar på mig om jag till exempel anser att ett planerat hårvax borde ha högre fiberhalt. Vips får jag ett nytt fibervax", säger Taavi.

På tal om gammalt och nytt: Om man har använt samma produkt i flera års tid rekommenderar Taavi att man provar något nytt. Sammansättningen utvecklas ständigt: Nittiotalets hårvårdsprodukter blev ofta gryniga när de torkade medan dagens moderna vax och geler hålls mjuka och smidiga.

"Man kan med fördel blanda olika produkter. Om man har tjockt och/eller långt hår kan man använda en blandning av limaktigt vax och gel som håller kalufsen i styr utan att "limma ihop" håret", säger Taavi.

För jäktade herrar rekommenderar Taavi saltvattenspray. 
"Saltvattenspray är ofta bättre än vax eftersom saltet inte syns och inte gör håret kompakt", säger han.

Herrar på ansiktsbehandling

Vilken är dagens herrtrend? Enligt Taavi är dagens trend välansat skägg, välansade mustascher och lite längre frisyrer. Han följer med trenderna via bland annat Instagram och har lagt märke till att männen är mer öppna för behandlingar än förr.

"Jag känner många män som lägger större vikt vid sitt utseende än deras fruar och flickvänner. De går på ansiktsbehandling, formar sina ögonbryn, sköter sina naglar…", säger Taavi.

Han själv lägger vikt vid bashygienen och vid skötseln av håret och hyn.

"Korthåriga har stor glädje av hårvårdsmedel som motverkar rufsighet. Om inget annat hjälper kan man ta på sig kepsen", avrundar Taavi Vuokkovaara leende.

Taavis snabba tips

  1. Tänderna mår bra. Det första jag ser hos en människa är hans eller hennes tänder. Man känner sig fräsch när tänderna är rena och välskötta.
  2. Välj din doft. Jag använder oparfymerad deodorant eftersom jag inte vill blanda olika dofter. Den som har ett serviceyrke bör undvika starka dofter.
  3. Håret i trim. Det lönar sig att låta klippa/ansa håret med 2 till 5 veckors mellanrum beroende på hårtypen och hårväxten.
  4. Snygga naglar. Om man har ett yrke i vilket händerna syns bör man sköta sina naglar regelbundet.
publication_info.published_label: 3.10.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label