Specialkost på S-gruppens restauranger - Yhteishyvä

Specialkost på S-gruppens restauranger

Miten erityisruokavaliot huomioidaan S-ryhmän ravintoloissa?

Allt fler finländare följer någon specialdiet, vilket även syns på S-gruppens restauranger. Finländarnas kostönskemål beaktas vid produktutvecklingen.

some.share_label
contributors.writer
Petra Sneck
contributors.photo
SOK

"Våra recept baserar sig på laktosfattiga, så kallade Hyla-produkter och vi undviker alltid vetemjöl när det är möjligt", säger utvecklingschef Atte Vannasmaa från kedjestyrningen vid SOK:s rese- och förplägnadshandel.

Kedjerestaurangernas menyer är försedda med de vanligaste kostmärkningarna, nämligen laktosfattig, laktosfri och glutenfri. Gästerna kan välja glutenfritt bröd till sina hamburgare och på Rosso-restaurangerna får man glutenfria pizzor. De vegetariska rätterna görs i allmänhet utan ägg och ost, vilket innebär att de även lämpar sig för veganer.

Om menyn saknar kostmärkning kan rätten ändå i regel anpassas till gästens önskemål.

"Man kan välja bort någon ingrediens eller byta ut såsen eller tillbehören så att rätten motsvarar de individuella önskemålen", säger Atte Vannasmaa.

Även desserterna är utvecklade med tanke på olika dieter.

Restaurangpersonalen repeterar specialdieterna varje gång en ny meny lanseras.

"De gäster som lider av någon allergi uppmanas att försäkra sig om att rätten/rätterna inte innehåller det aktuella allergenet, till exempel nötter. Personalen berättar gärna om de ingående ingredienserna och råvarorna. Informera personalen om du lider av någon födoämnesallergi – restaurangköken kan ofta allergianpassa rätterna", avrundar Atte Vannasmaa.

publication_info.published_label: 26.10.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label