Spinnfisket väckte tanken - Yhteishyvä

Spinnfisket väckte tanken

Kalansavustaja Vesa Lappi

"Jag njuter av att bilda nätverk och träffa nya människor. Det är ett sant nöje att samarbeta med butikerna", säger Vesa Lappi.

Vesa Lappi tar itu med nya projekt utan att darra på manschetten, men han tummar aldrig på kvaliteten. Kala-Lappis handrökta fisk blir till i Toivala enligt traditionella familjerecept.

some.share_label
contributors.writer
Riina-Maria Metso
contributors.photo
SOK

För fyra år sedan, när jag hade sålt mitt företag i maskin-branschen, hade jag mitt livs första längre semester. Jag fiskade, fiskade och fiskade.

Fiske har alltid varit min stora passion, liksom min fars och farfars. Jag är nog lite manisk i min fäbless.

Under min åtta månader långa semester fiskade jag hela 850 timmar. När jag satt där i båten undrade jag ofta vad jag ska bli som stor.

Idén föddes när jag en stormig, ruskig och mörk höstmorgon fiskade på Suvasvesi i Kallavesi. Den regnblandade snön och täta stämningen ute på sjön gjorde att jag bestämde mig för att göra min passion till ett värv. Det var upptakten till företaget Kala-Lappi.

"Jag är nog lite manisk i min fäbless för fiske."

Innan jag inledde den egentliga verksamheten stuvade jag ner mina produkter i en kylväska och besökte olika butiker i Kuopio för att låta kunderna provsmaka dem. När människor frågade var man kan köpa produkterna insåg jag att det fanns en marknad.

Rökning med känsla

Fiskens kvalitet är a och o. Industriella produkter har aldrig tilltalat mig och jag tyckte att det saknas något väsentligt i butikshyllan. Där kom mina fiskar in i bilden.

Passionen styr mitt arbete. Jag vill tillverka mina produkter annorlunda än någon annan i världen. Mina recept är gamla familjerecept som jag har modifierat och anpassat till tidens anda.

Våra produkter är handgjorda. Vid tillverkningen av kallrökt regnbåde torkas och saltas fisken för hand. Vår kallrök, vars eldstad är utvecklad av familjen, är hemlagad. Vid industriell rökning av fisk tar processen 20–30 minuter i anspråk, men hos oss räcker den hela fem dagar.

Till en början vakade jag två dygn under rökningsprocessen – ventiler skulle öppnas och stängas och röktypen skulle varieras regelbundet. I syfte att underlätta arbetet utvecklade jag ett datorprogram som övervakar och styr processen.

Inhemsk regnbågslax står sig

Alla våra produkter är baserade på inhemsk regnbåge med överlägsen smak. Finländsk fisk uppskattas även utomlands, bland annat i våra exportländer Tyskland och Danmark.

Den inhemska dagligvaruhandeln noterade vår höga kvalitet. Det var en stor ära att få in produkterna i S-gruppens sortiment. För halvtannat år sedan valde alla Prisma-affärer och en stor del av S-marketarna att saluföra Kala-Lappis kallrökta fisk. Det innebar att vi kunde utveckla och bredda vårt urval.

Jag utvecklade affärsverksamheten från noll. Min första tanke var att köpa ett existerande företag, men det skulle inte ha givit den utmaning jag sökte. När jag hade grundat Kala-Lappi sade jag till min fru att jag kommer att vara helt bunden av företaget de första fem åren, men att vi därefter kan börja planera vårt privatliv och hålla semester. Min fru förstod och var med på noterna.

Tillväxten har varit hisnande. Vi är nu inne på det fjärde året och omsättningen är hela 3,2 miljoner euro. Våra tuffa och krävande mål sporrar mig att gå vidare.

Det som motiverar mig allra mest är nog att kunderna uppskattar våra produkter. Jag läser all kundrespons själv. Till en början fruktade jag att responsen till största del skulle utgöras av reklamationer, men 60–70 procent av all feedback är positiv. Tänk att så många vill tacka för och berömma våra produkter! Det värmer när kunderna frågar när vi tänker lansera något nytt och spännande.

Fiske lättar på trycket

De två sista veckorna före jul jobbar vi dygnet runt.

På vårt julbord finns traditionell skinka och fiskprodukter under utvärdering. Jag äter mycket fisk, kanske lite för mycket.

Laxsmörgås är favoriten på mina fiskafängen. Jag fiskar fortfarande året runt. Under lediga veckoslut är det fiske som gäller. Det är lätt att glömma vardags-sysslorna när man sitter i båten.

Jag trivs i svampskogen och i skidspåret. På sommaren spelar jag gärna frisbeegolf. I stället för att se på TV arbetar jag framför datorn.

"Semester är inte riktigt min melodi eftersom jag tycker om liv och rörelse."

Semester är inte riktigt min melodi eftersom jag tycker om liv och rörelse. Jag älskar mitt intressanta jobb som ger mig inspiration, glädje och ork.

Jag har ett rörligt sinnelag och ger mig gärna i kast med nya saker. När man seglar en liten båt blir girarna ofta tvära. Ingen dag är tråkig och man behöver aldrig undra vad man ska göra.

En vårvinterdag hade jag faktiskt tråkigt. För att ändra på det begav jag mig ut på isen med pimpelspöet."

Kala-lappi

Vesa Lappi grundade företaget år 2014. I dag har Kala-Lappi fem produkter.

1 dygn

När den färska D-skurna fisken har anlänt ytsaltas filéerna för hand med havssalt. Efter ett dygn torkas filéerna varvid överlopps salt och vätska försvinner. Fisken väger nu ungefär en femtedel mindre än vid ankomsten. 

3 grader

Fisken hängs upp i en vagn som rullas in i kallröken. Där röks den tre dagar vid + 3 0C.

72 faser

Rökningen omfattar 72 faser. Under processen tillförs filéerna olika mängd alrök. 

12 timmar

Efter rökningen får filéerna dra ett halvt dygn varefter de emballeras. Den färdiga fisken levereras till affärerna samma dag.

publication_info.published_label: 30.11.2017
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label