Stolt i egen arbetsskjorta - Yhteishyvä

Stolt i egen arbetsskjorta

Jasmina Kolehmainen

14.00 Morgonturen är avslutad. Jasmina Kolehmainen studerar till barnträdgårdslärare och jobbar turer i S-market även under andra semestrar. "Arbetet i butiken liksom hör till min sommar. Jag får antagligen arbete i min egen bransch nästa sommar, men om så inte är fallet, drar jag gärna på mig S-markets gröna arbetsskjorta."

S-gruppen erbjuder årligen sommarjobb eller praktikantplatser till över 10 000 unga. Inom handelsbranschen får ungdomarna arbeta med varierande arbetsuppgifter. I fjol somras fick vi bekanta oss med Jasminas och Eveliinas sommardagar på jobb i S-gruppen.

some.share_label
contributors.writer
Pi Mäkilä
contributors.photo
SOK

I sommar sysselsätter S-gruppen cirka 12 000 vikarier och praktikanter.

Karriärstart i handelsbranschen

S-gruppen, som är en viktig arbetsgivare runt om i landet, har över 43 000 anställda varav 11 000–12 000 är vikarier och praktikanter.

SOK:s arbetsmarknadsdirektör Nina Meincke berättar att sommarjobben är en utmärkt inkörs-port till fast anställning.

"S-gruppen är ett verkligt allaktivitetshus med arbetsuppgifter av alla de slag. Vi erbjuder dessutom våra anställda attraktiva personalförmåner", säger hon.

De flesta av S-gruppens sommaranställda arbetar inom daglig- och bruksvaruhandeln, men hotell- och restaurangverksamheten och bilhandeln behöver också vikarier. Ungefär hälften av sommarfåglarna jobbar inom ramen för praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna.

Många ungdomar kommer i kontakt med handelsbranschen via praktikprogrammet.

"Programmet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna ger tusentals ungdomar värdefull erfarenhet av arbetslivet", avrundar Nina Meincke.

Över en fjärdedel av S-gruppens anställda är yngre än 25 år.

Vad är Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna?

Tusentals ungdomar får kortvariga sommarjobb via praktikprogrammet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna, som är ett samprojekt mellan Servicefacket PAM, Finsk Handel och Turism- och restaurangförbundet MaRa.

Praktiktiden är minst tio dagar och platserna är avsedda för skol- och gymnasieelever som har fyllt eller fyller 14 år under året.

publication_info.published_label: 21.2.2014
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label