Trygg åkkamrat på Borgbacken - Yhteishyvä

Trygg åkkamrat på Borgbacken

Laitekummin kanssa kieppumaan

some.share_label
contributors.writer
Petra Sneck
contributors.photo
SOK

"Jag har besökt Borgbacken regelbundet sedan barnsben. Som liten var jag smårädd och vågade inte åka i alla gungor och karuseller, men jag beundrade dem som jobbade med åkattraktionerna. Jag upplevde deras jobb som fascinerande och spännande. I år arbetar jag för fjärde sommaren i rad som åkkamrat och attraktionsanställd. Jag ser och träffar många barn som är lika rädda för åkattraktionerna som jag var när det begav sig. Som åkkamrat kan jag lindra spänningen och bidra till att göra åkturen till en angenäm upplevelse.  

Om barnets föräldrar inte vill eller kan åka med i attraktionerna kan de anlita en så kallad åkkamrat som åker med barnet. Borgbackens åkkamrater anlitas ofta om barnet inte vågar åka ensamt eller om barnets längd förutsätter en vuxen följeslagare. Åkkamraterna finns vid mötespunkten Kummipiste invid åkattraktionen Kärnan (Kirnu).

Turerna som åkkamrat ger behaglig omväxling till de ordinarie arbetsuppgifterna eftersom man då har tid och möjlighet att prata med besökarna. När man jobbar som åkkamrat är arbetsdagen kortare än annars, nämligen sex timmar. Orsaken är att man lätt blir snurrig i både huvudet och magen av åkandet. Under högsäsong sitter man ofta i åkattraktionerna mer eller mindre utan paus – ibland hinner man inte ens tillbaka till mötespunkten förrän någon rycker en i ärmen. Min åkkänslighet har nog ökat med åren.

Jobbet som åkkamrat förutsätter att man är gladlynt och att man kommer väl överens med barn. Arbetet på Borgbacken har främjat min sociala förmåga och min förmåga att lösa problem. Det känns fint när man har lyckats med en uppgift och alla är nöjda. Med nästan fyra års erfarenhet kan jag hjälpa och guida både besökare och arbetskamrater. Jag vill arbeta med människor även framöver.  

Arbetskamraterna är en stor och viktig del av trivseln. Jag träffar många av mina arbetskamrater även under vinterhalvåret när Borgbacken är stängd. Jobbet på nöjesfältet har givit mig vänner för livet."

Venla Määttänen, åkkamrat och attraktionsanställd på Borgbacken

I denna spalt berättar anställda i S-gruppen och hos S-gruppens bonussamarbetspartner sina historier.

publication_info.published_label: 18.6.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label