Vad välja? Ostar på bricka - Yhteishyvä

Vad välja? Ostar på bricka

7 erilaista juustoa tarjottimelle

1. Castello Brie, 2. Svartstämplad emmentaler, 3. Roquefort, 4. Allerum Grevé, 5. Manchego, 6. Viinitarhurin juusto, 7. Keisarinna

Välj 3–6 ostar av olika typ till ostbricka.

some.share_label
contributors.writer
Katri Schröder
contributors.photo
SOK

Man kan ta fram mogna ostar och mögelostar i rumstemperatur någon timme före måltiden. Servera gärna ostar med bröd, kex, pepparkakor, sylt, nötter och färsk eller halvtorkad frukt. Choklad och honung är också gott till ost.

Mängden ost som behövs beror på hur måltiden är uppbyggd. Reservera 50–75 gram dessertost per person. Om ostbrickan är huvudrätt, reserverar man 150–200 gram ost per person.

Ställ fram en kniv per ost, så aromerna inte blandas.

Ostar klassificeras bl.a. enligt fetthalt, mjölk, fasthet, mögelkultur eller mogningssätt.

  1. Castello Brie är en helfet vitmögelost som tillverkas av pastöriserad komjölk och som mognar utifrån inåt. Ostens milda och något syrliga smak utvecklas under mognaden. Den invändigt mjuka osten är god i sallader och pajer.
  2. Svartstämplad emmentaler är tillverkad av pastöriserad komjölk och lagrad i 9 månader. Den kraftiga och fylliga halvhårda osten är god som sådan och i maträtter, t.ex. gratänger, såser och soppor.
  3. Franska Roquefort är världens mest berömda mögelost. Roquefort var den första osten som fick skyddad ursprungsbeteckning (AOC). Den kraftiga, läckert skarpa och feta osten tillverkas av opastöriserad mjölk av får av rasen Lacaune. Osten är god i pajer, pastarätter, dressingar och sallader. Som sådan är osten godast med nötter, päron och fikon.
  4. Allerum Grevé är en 11 månader lagrad rundpipig ost tillverkad av pastöriserad komjölk. Grevé med sin fylliga och nötaktiga smak är god som sådan, på smörgåsen och i maträtter, t.ex. pajer, gratänger och omeletter.
  5. Manchego är en spansk ost av fårmjölk som lagrats 6 månader. Konsistensen är hård, tät och något smulig. Osten med den gräddiga och nötaktiga smaken känns igen på det karakteristiska mörka korgmönstrade vaxskalet. Osten är god som sådan och i maträtter, t.ex. som gratinering.
  6. Osten Viinitarhurin juusto får kraftigt aromatisk smak, då den under lagringen i 6–8 månader penslas med rödvin och örter. Osten är god som sådan och i maträtter, t.ex. sallader. På grund av den kraftiga smaken kommer osten inte till sin rätt i varma rätter.
  7. Keisarinna lagras sex månader. Konsistensen är något skör och grynig. Den karamellaktiga och fruktiga smaken har också sälta. Den är god som sådan, på smörgåsen och i maträtter, t.ex. pajfyllningar.
publication_info.published_label: 22.11.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label