Välj en lämplig grill - Yhteishyvä

Välj en lämplig grill

Valitse itsellesi sopiva grilli

Gasolgrill, elgrill eller en traditionell kolgrill? Läs om skillnaderna mellan olika grillar och välj den rätta grillen för dina behov.

some.share_label
contributors.writer
Heidi Hänninen
contributors.photo
SOK

Kolgrill

En traditionell kolgrill är för mången det enda riktiga alternativet. Oftast är den också det billigaste alternativet. För en kolgrill behövs det kol, tändvätska och tändstickor.

Det tar tid att hetta upp och kyla ner en kolgrill. Det kan ta ända upp till 20–40 minuter innan den blir varm. När grillen har blivit varm, både brinner den och är mycket varm under en lång tid. Temperaturen kan regleras i stora drag med luftväxlingsventiler eller genom att lyfta grillgallret högre upp.

Kolgrillen bör användas på ett tillräckligt långt avstånd från brinnande material och från träd och buskar.

Elgrill

Elgrillarna är snabba och lättanvända alternativ till stadsgrillning. De är ofta ganska små och lätta att flytta. En del av dem kan också användas på ett bord. Elgrillen passar bra till exempel på balkongen i ett höghus, om husbolagets bestämmelser tillåter att man använder en sådan.

För den som köper en elgrill lönar det sig att kontrollera att grillen är tillräckligt effektiv, för en ineffektiv elgrill steker maten långsamt. Den som använder en elgrill ska också se till att den är avsedd för utomhusbruk.

Gasolgrill

De lättanvända gasolgrillarna blir allt populärare. Den är ett utmärkt val då man grillar ofta och det finns mycket att grilla. För uppvärmning av en gasolgrill används en brännare som fungerar med gasol, och temperaturen kan regleras rätt snabbt och noggrant.

Det finns ett brett urval av gasolgrillar, och storleken på grillarna och antalet brännare varierar. På grillhällen finns oftast både ett galler och ett halster. En del av modellerna har tilläggsutrustning av olika slag, såsom avställningsyta och sidobrännare.

Grillarens tips

  • Det lönar sig att välja en gasolgrill då man grillar ofta och det finns mycket att grilla.
  • En gasolgrill passar också den som har bråttom, för grillen blir snabbare varm än en traditionell kolgrill och det är lättare att reglera temperaturen.
  • En kolgrill passar bäst då grillningen fungerar som tidsfördriv vid sidan om matlagningen och man vill ha lite extra läcker röksmak på maten.
  • En elgrill är det bästa valet då det finns ont om plats och grillen används sällan. Med en elgrill är det emellertid svårt att få till stånd lika saftig och röksmakande mat som med en kolgrill.
  • Börja med att grilla råämnen som steks långsamt, såsom kött och fisk. Till sist grillar man grönsaker och bröd.
  • Kött med hög fetthalt passar bäst för grillning. Fettet ger smak när det grillas och bevarar köttet saftigt. Kött ska aldrig läggas kallt på grillen.
  • Grönsaker torkar på grillen om man inte brer olja på dem. Ju mindre grönsaksbitar du grillar, desto snabbare blir de färdiga.
  • Man kan grilla potatis lika bra som andra grönsaker. Hårda rotfrukter kräver en liten förkokning innan de grillas.
publication_info.published_label: 24.4.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label