Var hälsad persimon! - Yhteishyvä

Var hälsad persimon!

Persimon

Bli inte förvillad av namnet. Låt oss äntligen bekanta oss med persimonen som är skördetidens frukt, ursäkta bär.

some.share_label
contributors.writer
Hanna Jensen
contributors.photo
SOK

Varför hugger vi inte tänderna i persimonen som i ett päron? Man får lust att skala persimonen (lyckas bäst med en tomatskalare) och skära den i bitar. Det lönar sig ändå att hugga tänderna i den lagom söta persimonen som påminner om ett jätteplommon.

Ett jätteplommon.

Det faktum att persimonen inte är en frukt utan ett stort bär upplevs som förvillande.

Namnet kan också ställa till med bekymmer. Ibland kallas det stora runda bäret persimon, ibland sharon och ibland kaki. Ursprunget avgör: Persimonen kommer från Spanien, sharonen från Israel och kakin från Japan. Persimonen och sharonen är, i motsats till kakin, goda redan innan de har mjuknat. Bären är olika sorter.

Persimon rimmar utmärkt med ost. Man kan laga persimonsylt och servera den till bland annat get- och blåmögelost, men man kommer lättare undan genom att laga en ost- och persimonsallad som man serverar med vinägrett.

Persimon lämpar sig väl i vintersallad. Det lagom fasta köttet rinner inte ner i salladsskålens botten lika lätt som vattnig tomat.

Kombinera persimon med getost och honung.

Varför inte kombinera persimon med getost och honung? Den som inte vill eller orkar laga en sallad kan äta persimonklyftor med smulad getost, honung, olivolja, peppar och några färska myntablad. Kanske är det vinterns fetasallad?

Den fiber-, magnesium- och kalciumrika persimonen lämpar sig utmärkt som ingrediens i frukostsmoothie och för smaksättning av bland annat kvarg.

Låt dig inte skrämmas av bruna prickar på persimonens yta.

Låt dig inte skrämmas av bruna prickar på persimonens yta. Prickarna visar att vissa kolhydrater har omvandlats till socker, vilket gör persimonen underbart söt och god. 
 

Se recepten

Sandwichburgare med skinka och persimon

publication_info.published_label: 29.11.2017
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label