Vinterlekar – sex tips - Yhteishyvä

Vinterlekar – sex tips

Kuusi vinkkiä talvileikkeihin

När dagarna blir längre och ljusare är det ett nöje för hela familjen att vistas utomhus tillsammans. Ta med en gnutta fantasi så förvandlas gården och närskogen till ett sagolandskap.

some.share_label
contributors.writer
Heidi Hänninen
contributors.expert
varhaiskasvatuksen liikunnallistamisen asiantuntija Nina Korhonen valtakunnallisesta liikunta- ja urheiluorganisaatio Valosta
contributors.photo
SOK

Vårsolen lockar alla att röra på sig. När den ljusa tiden håller i sig allt senare på kvällen kan hela familjen njuta av gemensamma utelekar ännu efter arbets- eller skoldagen. Det viktigaste är att  syssla och pyssla tillsammans . Barnen njuter ännu mnär också vuxna vågar släppa loss i leken.

Den egna gården eller närskogen är trevliga lekplatser som det lönar sig att utnyttja. Följande enkla tips hjälper er på traven. Modifiera lekarna och låt barnet använda sin fantasi. Barnets fantasi har ju faktiskt inga gränser.

Den egna gården eller närskogen är ypperliga lekplatser.

6 tips på vinterlekar

1. Lägg några inlagda rödbetor i en hink med vatten och låt vattnet färgas rött. Det färgade vattnet kan användas till att märka ut bland annat löpbanor, formulabanor, curlingbanor och måltavlor i snön. När banorna är klara kan mästerskapstävlingen börja. Banorna kan även trampas upp i snön, men färgen ökar både barnens och de vuxnas leklust. Rödbetsvatten skadar inte miljön, men eftersom vattnet lätt stänker lönar det sig att låta de vuxna sköta "målandet".

2. Frys in färgat vatten i mjölkförpackningar eller isformar och använd den färgade isen som byggstenar i en snökoja eller som föremål i en ädelstensjakt.  

3. Ta med barnens mjukdjur ut i snön. Om krafterna inte räcker till att bygga ett snöslott kan ni bygga ett hus till mjukdjuren. Snön och kylan gör mjukdjuren fräscha och tar kol på eventuella bakterier i deras "päls".

4. Husse och hund är en enkel och skojig lek för hela familjen. Barnen och de vuxna kan turas om att vara hund respektive husse. Leken går ut på att husse (eller matte) kastar en snöboll och beordrar "hunden" att apportera. Apporten kan ske till exempel på alla fyra med snöbollen på ryggen. Använd fantasin och hitta på nya sätt att apportera! 

5. Promenera i skogen. En promenad över stock och sten utvecklar barnens motorik. Varför inte förgylla utflykten med en matsäck? I skogen kan man iaktta olika spår, leta efter istappar, beundra naturens egna konstverk... Om mörkret har fallit kan man ta med sig ficklampor och uppleva naturen i främmande skepnad.

6. Alla älskar traditionell backåkning. I syfte att öka säkerheten bör man visa barnen hur man reser sig efter åket och hur man tryggt tar sig uppför backen. Om man inte har tillgång till en kälke eller pulka kan man åka på till exempel en plastsäck. Hela familjen ryms på en stor plastsäck och oj vad det går undan!

publication_info.published_label: 23.2.2015
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label