Ammattilakki tuli ylioppilaslakin rinnalle | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Ammattiylpeys nousi hattuun

Ammattilakki tuli ylioppilaslakin rinnalle

Teksti:
Tiina-Mari Haka
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.4.2014
Muokattu: 15.5.2019
Tuoreet ylioppilaat juhlivat keväällä lakit päässä. Päättäjäispäivänä näkyy nykyään myös toisenlaisia päähineitä: ammattioppilaitoksista valmistuvien lakkeja.

"Ammattilakki keksittiin 1990-luvun alussa ammattiin opiskelevien Next Step -messuilla. Ensimmäiset ammattilakit olivat musta-violetteja, ja niissä oli kultainen A-lyyra", kertoo ammattiin opiskelevien yhdistyksen SAKKI ry:n puheenjohtaja Aleksej Fedotov

Seuraavaksi kehitettiin alakohtaisia ammattilakkeja. Esimerkiksi merkonomeilla, lähihoitajilla ja datanomeilla on omansa.

Lakkien ulkonäköön ja käyttöön ei ole yhtä tiukkaa ohjeistoa kuin ylioppilaslakeilla.

"Ammattioppilaitoksista valmistumista juhlitaan perinteisesti panostamalla ammattitaitoa osoittavan lopputyön tekoon. Teknillisten alojen opiskelijat saattavat tehdä hienoja huonekaluja ja matkailualan opiskelijat järjestää matkan. Opiskelukulttuuri nojaa vahvasti ylpeyteen omasta ammattilaisuudesta", Fedotov kertoo.

Suomen suurimmalta lakkivalmistajalta Fredriksonilta tilataan vuosittain noin 30 000 yo- ja valmistujaislakkia. Niistä noin 4 000 on ammattilakkeja.

Lisää aiheesta