Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ylimpänä ja kolmanneksi alimpana on kaksoistutkintolakki, jonka tunnistaa violetista reunanauhasta ja ylioppilaslyyrasta. Toiseksi ylimpänä ja toiseksi alimpana on sinireunainen ja tupsullinen lähihoitajalakki, jossa on sydänlyyra. Kolmanneksi ylimpänä on yleinen ammattilakki, jossa on mustaa, violettia ja tummansinistä samettia sekä A-lyyra. Sitä voi käyttää kuka tahansa ammattiin valmistunut. Keskimmäisenä olevassa merkonomilakissa on harmaa nauha, harmaa tupsu sekä kaupan ja hallinnon lyyra. Alimpana olevan datanomilakin tunnistaa harmaasta nauhasta, keltaisesta tupsusta sekä kaupan ja hallinnon lyyrasta.

Ammattilakki tuli ylioppilaslakin rinnalle

Teksti:
Tiina-Mari Haka
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.4.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Tuoreet ylioppilaat juhlivat keväällä lakit päässä. Päättäjäispäivänä näkyy nykyään myös toisenlaisia päähineitä: ammattioppilaitoksista valmistuvien lakkeja.

"Ammattilakki keksittiin 1990-luvun alussa ammattiin opiskelevien Next Step -messuilla. Ensimmäiset ammattilakit olivat musta-violetteja, ja niissä oli kultainen A-lyyra", kertoo ammattiin opiskelevien yhdistyksen SAKKI ry:n puheenjohtaja Aleksej Fedotov.

Seuraavaksi kehitettiin alakohtaisia ammattilakkeja. Esimerkiksi merkonomeilla, lähihoitajilla ja datanomeilla on omansa.

Lakkien ulkonäköön ja käyttöön ei ole yhtä tiukkaa ohjeistoa kuin ylioppilaslakeilla.

"Ammattioppilaitoksista valmistumista juhlitaan perinteisesti panostamalla ammattitaitoa osoittavan lopputyön tekoon. Teknillisten alojen opiskelijat saattavat tehdä hienoja huonekaluja ja matkailualan opiskelijat järjestää matkan. Opiskelukulttuuri nojaa vahvasti ylpeyteen omasta ammattilaisuudesta", Fedotov kertoo.

Suomen suurimmalta lakkivalmistajalta Fredriksonilta tilataan vuosittain noin 30 000 yo- ja valmistujaislakkia. Niistä noin 4 000 on ammattilakkeja.

Lisää aiheesta