Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
chia-vadelmahillo, vadelmahillo chiansiemenillä

Hillo ilman sokeria? Näin helposti syntyy terveellinen chiahillo

Teksti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 5.7.2022
|
Muokattu: 5.7.2022
Rakastatko hilloja, mutta haluat vähentää sokerin syömistä? Valmista vähäsokerinen – tai täysin sokeriton – hillo chiansiemenillä. Chiansiemenet turpoavat nesteessä pehmeiksi ja antavat marjoille hillomaisen rakenteen. Terveellinen chiansiemenhillo on vieläpä helpompi tehdä kuin perinteinen marjahillo.

Chiahillon valmistaminen on helppoa: kuumenna, sekoita ja odota

Chia-marjahillon perusohje on helppo muistaa: kiloon marjoja tulee noin desilitra nestettä ja toinen desilitra chiansiemeniä.

Jos haluat hilloon makeutta, nesteeksi sopii vaalea siirappi, hunaja tai sokeri, joka liukenee marjojen joukkoon. Kuumenna marjoja ja makeutusainetta kattilassa muutama minuutti, siirrä pois liedeltä ja sekoita chiansiemenet joukkoon. Anna siementen turvota ja hillon sakeutua vähintään tunti.

Vadelmat, mansikat ja mustikat ovat usein itsessään niin makeita, että lisämakeutta ei tarvita. Lisää tuoreisiin marjoihin vain tilkka nestettä, esimerkiksi limen tai sitruunan mehua tai vettä, ja kiehauta seos ennen kuin sekoitat mukaan chiansiemenet.

Jos teet hilloa pakastetuista marjoista, jätä lisäneste pois. Sulaneet marjat ovat usein jo valmiiksi kosteita. Jos haluat maustaa hillon sitruunalla tai limellä, raasta mukaan pestyn hedelmän kuorta. Kokeile esimerkiksi limellä maustettua mustikkahilloa tai mausta vadelmahillo sitruunankuorella.

Tuorehillo on vieläkin helpompi – sitä ei tarvitse kuumentaa

Chiahilloa ei ole pakko keittää. Helpoin tuorehillo syntyy soseutetuista tai survotuista marjoista ja chiansiemenistä. Tarvittaessa voit lisätä marjasoseeseen nestettä ja makeutta. Kypsentämättä valmis chiahillo on perinteistä hilloa terveellisempi, sillä se säilyttää marjojen C- ja B-vitamiinit, jotka kuumentaminen voisi tuhota. Lisäksi saat nauttia pienen määrän chiansiementen terveyshyötyjä, muun muassa kuituja ja omega-3-rasvahappoja.

Tuorehillon voit tehdä tuoreista tai pakastemarjoista. Varmista vain, että kuumentamatta syötävät marjat ovat aina kotimaisia.

Chiahillo sopii kakkuihin, puuroon, lettuihin ja leivän päälle

Chialla hyydytettyä hilloa käytetään samaan tapaan kuin perinteistä hilloa. Lusikoi chia-marjahilloa esimerkiksi puuron tai pannarin maustajaksi. Vähäsokerinen chiahillo sopii hyvin myös täytekakkujen ja kääretorttujen täytteeksi. Tavallista hilloa hapokkaampana se raikastaa makean kakkupohjan ja rasvaisen kuorrutteen makuja.

Chiahilloa kannattaa tehdä pieni määrä kerrallaan, sen verran kuin kulloinkin tarvitset. Chialla sakeutettu hillo säilyy jääkaapissa hyvänä vain noin viikon. Keittämättä valmistettu, sokeriton tuorehillo kannattaa käyttää jo parin kolmen päivän kuluessa. Chiahillon lyhyt säilyvyysaika johtuu siitä, että se ei sisällä sokeria tai sokeria on vain vähän.

Chiansiemenet sopivat myös smoothieen, vanukkaaseen ja lettutaikinaan

Hillojen lisäksi chialla voi sakeuttaa smoothiet ja vanukkaat sekä kuohkeuttaa lettu- tai pannukakkutaikinan.

Ruokalusikallinen chiansiemeniä tekee isosta mehulasillisesta smoothiemaisen paksua. Huomaa, että chiansiemenet pitää aina turvottaa ennen syömistä, jotta ne eivät turpoa vatsassa, joten aamiaissmoothie kannattaa laittaa tekeytymään jo edellisenä iltana.

Chiavanukkaaseen sopiva määrä on noin puoli desiä chiansiemeniä puoleen litraan nestettä. Anna vanukkaan tekeytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia ennen syömistä.

Gluteeniton pannaritaikina pysyy paistettaessa hyvin koossa, kun lisäät siihenkin chiansiemeniä. Pari kolme ruokalusikallista siemeniä riittää noin puolen litran taikinaan. Anna siementen turvota taikinassa puoli tuntia ennen paistamista.

Muista turvottaa chiansiemenet ennen käyttöä!

Chiansiemeniä saadaan salvia-sukuun kuuluvasta chia-kasvista. Pieniä mustia siemeniä ei käytetä koskaan sellaisenaan, vaan ne tulee aina turvottaa nesteessä ennen syömistä. Tällöin siemenen ympärillä oleva läpikuultava kalvo turpoaa, ja siemenet näyttävät hauskasti hieman sammakonkudulta.

Kokeile chiaa myös näissä resepteissä: