Avgolemono eli kreikkalainen sitruunainen kanakeitto
30 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Avgolemonossa eli sitruunaisessa kanakeittossa on hienostunut maku, vaikka raaka-aineet ovat simppelit. Liemen kermaisuuden salaisuus on kananmunassa.
| 450 g | kanan paistileikkeitä |
| 1 1/2 l | vettä |
| 2 kpl | kana-annosfondia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | porkkana |
| 2 dl | pitkäjyväistä riisiä |
| 1 kpl | sitruuna |
| 2 kpl | kananmunaa |
| Lisäksi | |
|---|---|
| mustapippuria rouhittuna | |
| oliiviöljyä | |
| 1/2 | ruukku lehtipersiljaa |
- 1.
Ota leikkeet huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen valmistusta.
- 2.
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää fondit, suola, pippuri ja leikkeet. Keitä noin 15 minuuttia ilman kantta, kunnes kana on kypsää. Kuori tarvittaessa pinnalle noussut vaahto. Nosta kypsät leikkeet leikkuulaudalle ja riivi kahdella haarukalla suupaloiksi.
- 3.
Kuori ja hienonna sipuli. Pese, kuori ja kuutioi porkkana. Lisää sipuli, porkkana ja riisi kanaliemeen. Keitä välillä sekoitellen 10–15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää.
- 4.
Purista sitruunan mehu (1 dl). Sekoita mehu ja munat kulhossa. Ota 1 desilitra kuumaa kanalientä ja vatkaa liemi hitaasti kaataen munaseokseen. Kaada munaseos keittoon samalla sekoittaen.
- 5.
Lisää kana takaisin keittoon. Kuumenna keitto miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, jottei munat juoksetu. Viimeistele annokset pippurilla, öljyllä ja persiljalla.
Avgolemono eli kreikkalainen sitruunainen kanakeitto
arvosana5/5
30 min (josta 30 min aktiivista)
Avgolemonossa eli sitruunaisessa kanakeittossa on hienostunut maku, vaikka raaka-aineet ovat simppelit. Liemen kermaisuuden salaisuus on kananmunassa.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 450 g | kanan paistileikkeitä |
| 1 1/2 l | vettä |
| 2 kpl | kana-annosfondia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | porkkana |
| 2 dl | pitkäjyväistä riisiä |
| 1 kpl | sitruuna |
| 2 kpl | kananmunaa |
Lisäksi | |
| mustapippuria rouhittuna | |
| oliiviöljyä | |
| 1/2 | ruukku lehtipersiljaa |
Valmistus
- 1
Ota leikkeet huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen valmistusta.
Määrä Ainesosa 450 g kanan paistileikkeitä - 2
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää fondit, suola, pippuri ja leikkeet. Keitä noin 15 minuuttia ilman kantta, kunnes kana on kypsää. Kuori tarvittaessa pinnalle noussut vaahto. Nosta kypsät leikkeet leikkuulaudalle ja riivi kahdella haarukalla suupaloiksi.
Määrä Ainesosa 1 1/2 l vettä 2 kpl kana-annosfondia 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 3
Kuori ja hienonna sipuli. Pese, kuori ja kuutioi porkkana. Lisää sipuli, porkkana ja riisi kanaliemeen. Keitä välillä sekoitellen 10–15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 1 kpl porkkana 2 dl pitkäjyväistä riisiä - 4
Purista sitruunan mehu (1 dl). Sekoita mehu ja munat kulhossa. Ota 1 desilitra kuumaa kanalientä ja vatkaa liemi hitaasti kaataen munaseokseen. Kaada munaseos keittoon samalla sekoittaen.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruuna 2 kpl kananmunaa - 5
Lisää kana takaisin keittoon. Kuumenna keitto miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, jottei munat juoksetu. Viimeistele annokset pippurilla, öljyllä ja persiljalla.
Määrä Ainesosa mustapippuria rouhittuna oliiviöljyä 1/2 ruukku lehtipersiljaa
Vinkki: Kuutioi keittoon halutessasi yksi lehtisellerin varsi.
Vinkki: Keitto valmistuu vielä nopeammin, jos korvaat paistileikkeet kypsillä kanasuikaleilla.
Vinkki: Voit korvata riisin orzo-pastalla, mutta silloin keitto ei ole gluteeniton.
Ravintosisältö
233
Energiaa kcal
974
Energiaa kj
5,5 g
Rasvaa
1,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,8 g
Hiilihydraatteja
1,0 g
Sokereita
1,2 g
Kuituja
19,8 g
Proteiinia
2,6 g
Suolaa
233
Energiaa kcal
974
Energiaa kj
5,5 g
Rasvaa
1,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,8 g
Hiilihydraatteja
1,0 g
Sokereita
1,2 g
Kuituja
19,8 g
Proteiinia
2,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: mustapippuria rouhittuna, oliiviöljyä, ruukku lehtipersiljaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























