Avgolemono eli kreikkalainen sitruunainen kanakeitto

arvosana5/5

(11)arviota
6 Annosta

30 min (josta 30 min aktiivista)

Avgolemonossa eli sitruunaisessa kanakeittossa on hienostunut maku, vaikka raaka-aineet ovat simppelit. Liemen kermaisuuden salaisuus on kananmunassa.

Ainekset (6 annosta)

MääräAinesosa
450 gkanan paistileikkeitä
1 1/2 lvettä
2 kplkana-annosfondia
1/2 tlsuolaa
1/2 tlmustapippuria rouhittuna
1 kplsipuli
1 kplporkkana
2 dlpitkäjyväistä riisiä
1 kplsitruuna
2 kplkananmunaa

Lisäksi

mustapippuria rouhittuna
oliiviöljyä
1/2 ruukku lehtipersiljaa

Valmistus

  1. 1

    Ota leikkeet huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen valmistusta.

    MääräAinesosa
    450 gkanan paistileikkeitä
  2. 2

    Kiehauta vesi kattilassa. Lisää fondit, suola, pippuri ja leikkeet. Keitä noin 15 minuuttia ilman kantta, kunnes kana on kypsää. Kuori tarvittaessa pinnalle noussut vaahto. Nosta kypsät leikkeet leikkuulaudalle ja riivi kahdella haarukalla suupaloiksi.

    MääräAinesosa
    1 1/2 lvettä
    2 kplkana-annosfondia
    1/2 tlsuolaa
    1/2 tlmustapippuria rouhittuna
  3. 3

    Kuori ja hienonna sipuli. Pese, kuori ja kuutioi porkkana. Lisää sipuli, porkkana ja riisi kanaliemeen. Keitä välillä sekoitellen 10–15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää.

    MääräAinesosa
    1 kplsipuli
    1 kplporkkana
    2 dlpitkäjyväistä riisiä
  4. 4

    Purista sitruunan mehu (1 dl). Sekoita mehu ja munat kulhossa. Ota 1 desilitra kuumaa kanalientä ja vatkaa liemi hitaasti kaataen munaseokseen. Kaada munaseos keittoon samalla sekoittaen.

    MääräAinesosa
    1 kplsitruuna
    2 kplkananmunaa
  5. 5

    Lisää kana takaisin keittoon. Kuumenna keitto miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, jottei munat juoksetu. Viimeistele annokset pippurilla, öljyllä ja persiljalla.

    MääräAinesosa
    mustapippuria rouhittuna
    oliiviöljyä
    1/2 ruukku lehtipersiljaa

Vinkki: Kuutioi keittoon halutessasi yksi lehtisellerin varsi.

Vinkki: Keitto valmistuu vielä nopeammin, jos korvaat paistileikkeet kypsillä kanasuikaleilla.

Vinkki: Voit korvata riisin orzo-pastalla, mutta silloin keitto ei ole gluteeniton.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: mustapippuria rouhittuna, oliiviöljyä, ruukku lehtipersiljaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Reetta Pasanen
21.1.2025
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä