Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vähennä hävikkiä ja hyödynnä ylijääneet juurekset ja kasvikset värikkäissä satokausiherkuissa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 18.10.2022
|
Muokattu: 18.10.2022
Jäikö kasviksia tai paahdettuja juureksia yli? Ota satokauden vitamiinit talteen viimeistä murua myöten ja kokeile monikäyttöisiä tahnoja, pestoa ja värikkäitä munakkaita.

Pyöräytä värikäs kasvispesto

Keitetyt tai paahdetut punajuuret, porkkanat ja kurpitsat sopivat erinomaisesti pestoon. Myös keitetyt herneet ja pavut ja uunissa käyneet paprikat toimivat pestossa hyvin. Peruspeston kaava on ihanan simppeli: Soseuta kasvikset rypsiöljyn, valkosipulin ja sitruunamehun kanssa. Mausta tarvittaessa suolalla ja lisää siemeniä, manteleita tai pistaaseja sekä halutessasi voimakkaan makuista juustoa, kuten perinteisessä yrttipestossa. Esimerkiksi auringonkukan siemenet sopivat pestoon hyvin.

Pakkaa kasvispesto tiiviisti purkkiin tai rasiaan ja peitä rypsiöljykerroksella, niin se säilyy jääkaapissa hyvänä useita päiviä. Voit käyttää pestoa levitteenä leivällä, pastakastikkeena, hampurilaiskastikkeena tai keitoissa lisämakua tuomassa.

Soseuta monikäyttöinen kasvistahna

Ylijääneistä kypsennetyistä kasviksista soseutat helposti myös herkullisen kylmän tahnan, joka maistuu peston tapaan levitteenä tai vaikkapa dippinä naposteluherkkujen kanssa. Lisää kasvissoseeseen hieman rypsiöljyä ja halutessasi mausteita. Kasvistahnat sopivat hyvin myös hummusten ja sosekeittojen pohjaksi.

Saat kasvistahnasta helpon pastakastikkeen, kun lämmität sitä hetken kypsän pastan joukossa. Tee tahnasta juoksevampaa sekoittamalla siihen esimerkiksi tilkan kermaa tai pastan keitinvettä. Ylijääneet punajuuret, kurpitsat ja tomaatit sopivat soseena myös risoton tai ohraton joukkoon. Pastaan tai risottoon piilotetut ja soseutetut kasvikset ovat myös helppo tapa saada lapset nauttimaan enemmän kasviksia.

Upota uunimunakkaaseen

Nopeasti valmistuva munakas on mahtava pohja erilaisille jääkaapista löytyville kasviksille, jotka uhkaavat mennä hävikkiin. Munakkaassa maistuvat niin sipulit, paprika, tomaatit kuin paahdetut juureksetkin. Kun valmistat munakkaan uunissa, saat tehtyä kerralla isomman satsin.

Kinkku-uunimunakkaaseen sopivat erinomaisesti kypsät kirsikkatomaatit, kreikkalaiseen uunimunakkaaseen tomaattiviipaleet ja paahdettu munakoiso. Panzanella-uunimunakkaalla ehkäiset myös leivän lentämistä biojätteeseen, sillä tiensä päässä olevien kasvisten lisäksi siihen uppoaa myös hieman kuivahtanut leipä.

Keitettyjen tai paahdettujen kasvisten käyttöikää voi jatkaa myös marinoimalla. Samalla saat niihin kosolti lisää makua. Helppo marinadi syntyy rypsi- tai oliiviöljystä, jota maustat sitruunamehulla tai viinietikalla sekä suolalla, pippurilla ja yrteillä. Paloittele mukaan myös valkosipulia tai chiliä.

Lue lisää hävikkivinkkejä