Kurpitsarisotto
60 min (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kauniin oranssinkeltainen myskikurpitsarisotto saa upean makunsa uunissa paahdetusta kurpitsasta. Ripaus chiliä tuo lempeän makeaan risottoon mukavaa lisäpotkua. Voit herkutella risoton sellaisenaan pääruokana tai tehdä siitä aterian osan.
| 800 g | (1) myskikurpitsa |
| 3 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 tl | suolaa |
| 8 dl | vettä |
| 1 kpl | kasvisannosfondi (gluteeniton) |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 50 g | (n. 1 dl) voimakasta juustoa (esim. keisarinna) |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/4 tl | chilihiutaleita |
- 1.
Huuhtele ja halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja kuori. Leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Levitä kuutiot leivinpaperille pellille. Valuta 1 rkl öljyä ja ripota suola kurpitsakuutioille. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä. Säästä 1 desi kurpitsaa koristeluun ja soseuta loput sauvasekoittimella.
- 2.
Kiehauta vesi. Liuota fondi veteen. Pidä liemi kuumana.
- 3.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipuleita öljyssä (2 rkl) paistokasarissa 2 minuuttia. Lisää riisi. Kääntele, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää riisiin 1–2 desiä kasvislientä kerrallaan. Keitä sekoitellen, kunnes liemi on imeytynyt. Lisää lientä vasta, kun edellinen erä on imeytynyt. Lisää loppuvaiheessa kurpitsasose (3–4 dl). Kypsennä riisi juuri ja juuri kypsäksi, noin 15–18 minuuttia.
- 4.
Raasta juusto. Lisää juusto, sitruunanmehu ja mausteet risottoon. Jaa risotto lautasille, koristele kurpitsakuutioilla ja tarjoa heti.
Kurpitsarisotto
arvosana5/5
60 min (josta 45 min aktiivista)
Kauniin oranssinkeltainen myskikurpitsarisotto saa upean makunsa uunissa paahdetusta kurpitsasta. Ripaus chiliä tuo lempeän makeaan risottoon mukavaa lisäpotkua. Voit herkutella risoton sellaisenaan pääruokana tai tehdä siitä aterian osan.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 800 g | (1) myskikurpitsa |
| 3 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 tl | suolaa |
| 8 dl | vettä |
| 1 kpl | kasvisannosfondi (gluteeniton) |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 3 dl | risottoriisiä |
| 50 g | (n. 1 dl) voimakasta juustoa (esim. keisarinna) |
| 2 rkl | sitruunanmehua |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/4 tl | chilihiutaleita |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Huuhtele ja halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja kuori. Leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Levitä kuutiot leivinpaperille pellille. Valuta 1 rkl öljyä ja ripota suola kurpitsakuutioille. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä. Säästä 1 desi kurpitsaa koristeluun ja soseuta loput sauvasekoittimella.
Määrä Ainesosa 800 g (1) myskikurpitsa 3 rkl rypsiöljyä 1/2 tl suolaa - 2
Kiehauta vesi. Liuota fondi veteen. Pidä liemi kuumana.
Määrä Ainesosa 8 dl vettä 1 kpl kasvisannosfondi (gluteeniton) - 3
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipuleita öljyssä (2 rkl) paistokasarissa 2 minuuttia. Lisää riisi. Kääntele, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää riisiin 1–2 desiä kasvislientä kerrallaan. Keitä sekoitellen, kunnes liemi on imeytynyt. Lisää lientä vasta, kun edellinen erä on imeytynyt. Lisää loppuvaiheessa kurpitsasose (3–4 dl). Kypsennä riisi juuri ja juuri kypsäksi, noin 15–18 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 2 kpl valkosipulinkynttä 1 rkl öljyä tai voita 3 dl risottoriisiä - 4
Raasta juusto. Lisää juusto, sitruunanmehu ja mausteet risottoon. Jaa risotto lautasille, koristele kurpitsakuutioilla ja tarjoa heti.
Määrä Ainesosa 50 g (n. 1 dl) voimakasta juustoa (esim. keisarinna) 2 rkl sitruunanmehua 1/4 tl chilihiutaleita 1/4 tl mustapippuria rouhittuna
Vinkki: Ota kurpitsasta talteen myös siemenet ja paahda ne uunissa rapeaksi ripotteeksi risoton pinnalle.
Vinkki: Vegaanisen ruoan ystävä voi vaihtaa juuston kasvipohjaiseen vaihtoehtoon.
Ravintosisältö
404
Energiaa kcal
1692
Energiaa kj
15,8 g
Rasvaa
3,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
53,8 g
Hiilihydraatteja
4,5 g
Sokereita
5,8 g
Kuituja
8,8 g
Proteiinia
2,3 g
Suolaa
404
Energiaa kcal
1692
Energiaa kj
15,8 g
Rasvaa
3,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
53,8 g
Hiilihydraatteja
4,5 g
Sokereita
5,8 g
Kuituja
8,8 g
Proteiinia
2,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.25 tl chilihiutaleita.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























