Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hyvää hävikistä – opi ehkäisemään hävikkiä ja kokkaamaan maistuvia hävikkiruokia

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 30.8.2022
|
Muokattu: 28.8.2023
Ruokahävikki rasittaa ympäristöä ja tekee loven lompakkoon. Hävikkiä on onneksi helppo välttää, kun muistat muutaman niksin eri raaka-aineiden hyödyntämiseen. Kokosimme avuksesi viisiosaisen juttusarjan, jonka avulla opit käyttämään nahistuneet hedelmät, yli jääneet perunat ja pastan sekä maitotuotteet ja leivät maistuvissa hävikkiruoissa.

Maitotuotteiden hävikin vähentäminen

Miten käyttää yli jäänyttä juustoa, rahkaa, maitoa tai jogurttia? Maitotuotteet sopivat monenlaiseen makeaan ja suolaiseen leivontaan sekä ruoanlaittoon. Paista lettuja tai pannukakku, pyöräytä pullaa tai piirakkaa ja kokeile jotain ihan uutta. Lue vinkit maitotuotteiden hyötykäyttöön!

Kasvisten, hedelmien ja marjojen hävikin vähentäminen

Pelasta kasvikset, hedelmät ja marjat ja tee niistä monipuolisesti hävikkiruokia. Hilloaminen, pikkelöiminen, paahtaminen ja pakastaminen pidentävät tuoretuotteiden ikää - katso artikkelista, miten saat nauttia satokauden mauista pitkään.

Lihan, kalan, kanan ja kananmunien hävikin vähentäminen

Yli jäänyttä lihaa, kalaa ja kanaa sekä kananmunia voi käyttää seuraavana päivänä voileivän päällysteenä, munakkaassa tai keitossa. Tee rippeistä kiusaus, pizzaa tai upota wokkiin tai pastaan! Katso parhaat vinkit ja reseptit liha-, kala-, kana- ja kananmunahävikin vähentämiseen.

Perunan, pastan ja riisin hävikin vähentäminen

Jäikö perunamuusia kattilaan tai keititkö liikaa pastaa tai riisipuuroa? Eipä hätää - valmista vaikkapa herkullisia sämpylöitä, salaattia tai upota ylijääneet pastat paistoksiin. Kokosimme yhteen parhaat reseptit perunan, pastan ja riisin hävikin vähentämiseen.

Leivän ja pullan hävikin vähentäminen

Eilistä leipää ja pullaa voi uusiokäyttää monin eri tavoin. Paista leivästä krutonkeja salaatin ja keiton päälle, surauta korppujauhoksi tai tee jälkkäriksi perinteinen pullavanukas. Näillä vinkeillä opit välttämään pullan ja leivän hävikin syntymistä.

Täältä löydät lisää näppäriä hävikkivinkkejä ja -reseptejä