Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
säilöntä, pikapikkeli, täytetty rieska

Hyvää hävikistä: vinkit kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöön

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 12.8.2016
Muokattu: 30.8.2022
Keitä, pakasta tai tee smoothieta - pelasta kasvikset, hedelmät ja marjat ja tee niistä herkullisia hävikkiruokia! Lue vinkit parhaat päivänsä nähneiden raaka-aineiden käyttöön ja hyödynnä hävikki.

Hedelmät ja marjat

  • Parhaat päivänsä nähneistä hedelmistä voi tehdä hedelmäsalaattia puuron tai jogurtin seuraksi.
  • Hedelmät ja marjat uppoavat hyvin myös juomiin, kuten smoothieihin ja mehuihin.
  • Keitä hedelmistä ja marjoista pitkään säilyvä hillo ja nauti puuron päällä, lettujen kaverina tai juustojen kera. Kotitekoinen hillo on myös mainio lahja. Hillopurkin loput voit kätkeä piirakan täytteeksi.
  • Viipaloi ja pakasta banaanit. Napsi makeannälkään karkin tapaan.

Kasvikset

  • Nuukahtaneet salaatit voi elvyttää liottamalla niitä kylmässä vedessä.
  • Jos tuoretta inkivääriä tai valkosipulia tuli ostettua liikaa, silppua ne pussiin ja pakasta. 
  • Yli jääneitä kasviksia voi hyödyntää pastaan, keittoon, munakkaaseen, leivonnaisiin ja erilaisiin tahnoihin.
  • Pikkelöi kasvikset, jolloin ne säilyvät jääkaapissa huomattavasti pidempään.
  • Myös kasviksista voi tehdä hilloa tai chutneytä. Etenkin kesäkurpitsa ja porkkana sopivat hyvin hillottaviksi. Jopa sipulista voi valmistaa hilloketta.
  • Nuutuneista kasviksista ja kasvisten, kuten sipulien ja porkkanoiden, kuorista saa keitettyä kasvislientä, joka sopii mainiosti keittojen ja risoton pohjaksi.
  • Jos salaatti ja kurkku uhkaavat nahistua, tee vihersmoothie aamu- tai iltapalaksi: Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella salaattia, kurkkua ja hedelmää. Ohenna vedellä ja mausta raikkaaksi sitrusmehulla ja inkiväärillä.
  • Paahda kerralla uunissa iso kasa kasviksia ja soseuta keitoksi tai kermatilkan kanssa pastakastikkeeksi.

Yrtit

  • Tuoreyrtit voi silputa ja pakastaa. Lisää yrtit jäisenä ruokaan, sillä ne sulavat hetkessä. 
  • Yrtit voi säilöä pakastimessa öljyn kanssa, jolloin saat helpon yrttiöljyn erilaisten ruokien pohjalle.
  • Yrttejä kannattaa myös kuivata ja säilyttää ilmatiiviissä rasiassa.

Video: Näin hyödynnät yli jääneet tuoreet yrtit

Hyvää hävikistä: Lue juttusarjan muut osat

Täältä löydät lisää näppäriä hävikkivinkkejä ja -reseptejä