Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Valkokastike eli béchamel

Hyvää hävikistä: vinkit maidon, piimän, jogurtin ja juuston käyttöön

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 12.8.2016
Muokattu: 30.8.2022
Miten käyttää tähteeksi jäänyttä juustoa, rahkaa, maitoa tai jogurttia? Katso vinkit ylijääneiden maitotuotteiden käyttämiseen ja hyödynnä hävikki.

Maito, piimä ja kerma

  • Monet meijerituotteet säilyvät avaamattomina ja riittävän kylmässä säilytettyinä vielä viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Avattuja tuotteita kannattaa haistaa ja maistaa. Jos vieraita makuja ja hajuja ei löydy, tuote on käyttökelpoinen ja sopii esimerkiksi leivontaan.
  • Käytä ylimääräinen maito ja kerma pullataikinaan tai lettuihin, tai tee munamaito esimerkiksi suolaiseen piirakkaan tai makaronilaatikkoon.
  • Maidosta voi tehdä itse piimää: sekoita litraan maitoa muutama ruokalusikallinen viinietikkaa tai sitruunamehua ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 10 minuuttia.
  • Ylijäänyt piimä sopii mainiosti leivontaan, esimerkiksi erilaisiin kakkuihin ja pannukakkuihin.
  • Maidosta ja piimästä saa tehtyä helposti myös piimäjuustoa, joka sopii niin levitteeksi kuin salaattijuustoksikin.

Juusto

  • Paloittele ja lisää juustonkannikat erilaisiin kastikkeisiin antamaan makua. 
  • Raasta tähteeksi jääneet juustonpalat ja pakasta raaste. Sitä voi käyttää ruoanvalmistukseen tavalliseen tapaan.
  • Upota kasvisliemeen tai patoihin yli jäänyt parmesaninpätkä. Kova juusto liukenee liemeen ja tuo suolaista ja umamista makua.
  • Tee superjuustoinen mac'n'cheese, johon uppoaa isokin määrä erilaisia juustoja.
  • Keitä juustosta oluen kanssa fondueta.

Rahka ja jogurtti

  • Rahka antaa mehevyyttä ja makua sämpylätaikinoihin. Lisää kylmä rahka vaivauksen loppuvaiheessa. 
  • Jogurtti sopii leivontaan nesteeksi niin suolaisessa kuin makeassakin leivonnassa. 
  • Hyödynnä jogurtin jämät smoothieissa. Huuhtele purkki smoothieen käytettävällä nesteellä.
  • Hyödynnä rahkaa makeassa leivonnassa - rahka tuo mukavaa kirpsakkuutta esimerkiksi munkkitaikinaan.
  • Upota jogurttia ja rahkaa tuorepuurojen joukkoon.

Video: Ota jogurtin jämät hyötykäyttöön

Hyvää hävikistä: Lue juttusarjan muut osat

Täältä löydät lisää näppäriä hävikkivinkkejä ja -reseptejä