Rahkasämpylät
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Korvaamalla osan taikinan nesteestä rahkalla, leivot ihanan meheviä ja pehmeitä sämpylöitä. Lisää makua ja kuitua saa lisäämällä taikinaan kaurahiutaleita.
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 2 1/2 dl | vettä |
| 25 g | hiivaa |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 2 rkl | hunajaa tai siirappia |
| 2 dl | kaurahiutaleita |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | öljyä |
| Pinnalle | |
|---|---|
| maitoa | |
- 1.
Lämmitä rahka ja vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva seokseen. Lisää hunaja tai siirappi, suola ja kaurahiutaleet. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja lopuksi öljy. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä noin tunnin ajan.
- 2.
Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa kunnolla hieman jauhoja apuna käyttäen. Muotoile taikinasta kaksi tankoa. Jaa tangot kymmeneen palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja aseta leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota peitettynä noin 15 minuuttia.
- 3.
Voitele sämpylät maidolla ja tee terävällä veitsellä ristiviilto pintaan. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
Rahkasämpylät
arvosana3/5
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Korvaamalla osan taikinan nesteestä rahkalla, leivot ihanan meheviä ja pehmeitä sämpylöitä. Lisää makua ja kuitua saa lisäämällä taikinaan kaurahiutaleita.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 2 1/2 dl | vettä |
| 25 g | hiivaa |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 2 rkl | hunajaa tai siirappia |
| 2 dl | kaurahiutaleita |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | öljyä |
Pinnalle | |
| maitoa | |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Lämmitä rahka ja vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva seokseen. Lisää hunaja tai siirappi, suola ja kaurahiutaleet. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja lopuksi öljy. Alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä noin tunnin ajan.
Määrä Ainesosa 250 g (1 prk) maitorahkaa 2 1/2 dl vettä 25 g hiivaa 2 rkl hunajaa tai siirappia 1 1/2 tl suolaa 2 dl kaurahiutaleita 8 dl vehnäjauhoja 1/2 dl öljyä - 2
Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa kunnolla hieman jauhoja apuna käyttäen. Muotoile taikinasta kaksi tankoa. Jaa tangot kymmeneen palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja aseta leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota peitettynä noin 15 minuuttia.
- 3
Voitele sämpylät maidolla ja tee terävällä veitsellä ristiviilto pintaan. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.
Määrä Ainesosa maitoa
Ravintosisältö
145
Energiaa kcal
606
Energiaa kj
3,0 g
Rasvaa
0,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,6 g
Hiilihydraatteja
2,4 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
4,8 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
145
Energiaa kcal
606
Energiaa kj
3,0 g
Rasvaa
0,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,6 g
Hiilihydraatteja
2,4 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
4,8 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2,5 dl Vettä, 25 g Hiivaa, 1,5 tl Suolaa, Maitoa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























