Piimäjuusto | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Piimäjuusto

Piimäjuusto

timer-iconUseita tunteja  (josta 15 min aktiivista)
Fork and knife
8 Annosta
Fork and knife
8 Annosta
Pehmeä piimäjuusto syntyy helposti maidosta, piimästä ja kananmunista. Mausteeksi riittää pieni ripaus suolaa ja tuoreita yrttejä. Munajuustonakin tunnettu perinteinen pitoruoka sopii myös salaattijuustoksi tai leivän päälle, vaikka se herkutellaankin usein jälkiruokana hillon kanssa.

Ainekset

4 kpl
kananmunaa
1 l
piimää
4 l
täysmaitoa
1 tl
suolaa

lisäksi

persiljaa tai basilikaa

Reseptin ainekset S-ryhmän kaupoista

Valmistus

1

Vatkaa munat ja piimä kulhossa. Kuumenna maito isossa kattilassa kiehumispisteeseen. Lisää piimäseos maidon joukkoon. Kuumenna seos uudelleen kiehumispisteeseen. Katkaise lämpö.

4 kpl
kananmunaa
1 l
piimää
4 l
täysmaitoa
2

Pane kansi kattilan päälle. Anna kattilan olla lämpimässä paikassa noin tunti tai kunnes hera erottuu.

3

Vuoraa juustomuotti tai siivilä kostealla harsokankaalla tai kuituliinalla ja pane kulhon päälle. Nosta juustomassa reikäkauhalla varovasti muottiin, ripottele suolaa juustokerrosten väliin. Käännä kankaan liepeet juuston päälle ja laita päälle paino. Anna heran valua ja juuston tiivistyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

1 tl
suolaa
4

Koristele juusto yrteillä ennen tarjoilua.

persiljaa tai basilikaa

Piimäjuusto onnistuu parhaiten vähän vanhemmasta piimästä. Jos et ole varma, onko piimä tarpeeksi hapanta, säilytä sitä avaamattomana huoneenlämmössä noin vuorokausi. Voit myös lisätä piimä-munaseokseen 250 g maitorahkaa.

Iskukuumennetut UHT-maidot eivät sovellu piimäjuuston valmistukseen.

Käytä juustosta valuva hera leipä- tai sämpylätaikinan nesteenä. Heraa voi myös pakastaa.

Resepti:
Taina Salovaara, Anu Brask
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 26.5.2016
Muokattu: 18.11.2020

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

1742

416

23,1 g

13,9 g

28,5 g

28,5 g

22,0 g

1,6 g

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

persiljaa tai basilikaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli