Äga eller låna? "Ingen kan vräka en från ett hus som man själv äger" - Yhteishyvä

Äga eller låna? "Ingen kan vräka en från ett hus som man själv äger"

Omaksi vai lainaksi: "Omaisuus tuo turvaa"

Förr strävade alla som kunde efter att äga sin bostad, men i dag är inställningen till ägande ofta en annan. I artikelserien berättar tre finländare om vad de äger och varför. Pekka Kari säger att egendom ger trygghet och att han därför vill äga sitt hus.

some.share_label
contributors.writer
Ninarose Maoz
contributors.photo
SOK

"Pengar kanske inte skänker lycka, men egendom ger trygghet. Ingen kan vräka en ur ett hus som man själv äger.

I fjol köpte jag ett fritidshus i Sibbo. Rent ekonomiskt hade det säkert varit förnuftigare att hyra, men jag ville ha ett hus som jag inte behöver lämna. Jag upplever ägandet som en trygghet inför ålderdomen. Eftersom jag inte litar på vårt pensionssystem vill jag trygga min framtida ekonomi på annat sätt.

Det gäller att förvalta sin egendom så att värdet inte sjunker. Mina placeringar sköts av en professionell placerare, men jag ansvarar själv för underhållet av min bil och mina fastigheter. 
Jag gillar att pyssla med snöskotrar och motorcyklar. Jag vill syssla med något när jag är ledig och vistas på landet.

Jag köper fritid genom att anlita bland annat städhjälp. Jag lärde mig jobba redan som barn. Min mor drev ett parfymeri och min far grundade en ramverkstad medan han ännu tjänstgjorde i Försvarsmakten. Mina syskon och jag hjälpte till så gott vi kunde. Vi fick ingen veckopeng, men nog lön för vårt arbete. För min första sommarlön köpte jag en stereoanläggning från Pioneer."

Man får ingenting gratis

"Jag vill ge mina barn samma uppfostran, det vill säga lära dem att man inte får något gratis och att arbete lönar sig. Mitt testamente är så utformat att barnen inte får tillgång till min egendom som alltför unga om något skulle hända mig. Jag vill att barnen lär sig företagsamhet. I montessoripedagogiken används den lyckade formuleringen "hjälp mig att göra det själv".

Jag behöver min bil både i arbetet och på fritiden. Att äga sin bil är ofta olönsamt och i många fall lönar det sig att frigöra kapitalet och hyra eller leasa en bil.

I Finland brukar man inte tala om sin egendom och sitt ägande. Finländarna berättar gärna hur de bor, men mer än så vill de i allmänhet inte säga.

Jag är majoritetsägare i en trafikskola. På jobbet är vi mycket noggranna med alla investeringar och inköp, men när jag handlar något till mig själv är det i regel känslorna som styr.

Härförleden köpte jag en fastighet i Ukkohalla i Kajanaland tillsammans med ett par kompisar. Vår avsikt är att grunda ett snöskoterparadis. Beslutet fattades kanske inte på helt nykter fot, men jag har absolut inte ångrat det."

publication_info.published_label: 1.2.2017
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label