Blodgivning i grupp - Yhteishyvä

Blodgivning i grupp

Verenluovutus onnistuu myös porukalla

SOK har grundat en så kallad BlodGrupp för sina anställda. De som ingår i gruppen får donera blod två gånger per år på Röda Korsets Blodtjänst under arbetstid. Det donerade blodet används vid operationer och förlossningar och för behandling av bland annat cancerpatienter, olycksoffer, prematurer och åldringar.

some.share_label
contributors.writer
Niina Korhonen
contributors.photo
SOK

Sjukhusen i Finland behöver varje dag blod från nästan tusen blodgivare. Det donerade blodet används vid operationer och förlossningar och för behandling av bland annat cancerpatienter, olycksoffer, prematurer och åldringar. Det livsviktiga blodet kan tyvärr inte ersättas med konstgjorda preparat. Centrallaget för andelslagen i Finland (SOK) vill underlätta situationen och sträcker därför ut en gemensam hjälpande hand.  

"Vi har grundat en så kallad BlodGrupp för SOK:s anställda. De som ingår i gruppen får donera blod två gånger per år på Röda Korsets Blodtjänst under arbetstid. Syftet med den nya verksamheten är att hjälpa människor i nöd. Framöver kommer vi att utmana de enskilda handelslagen och deras ägarkunder", säger projektets primus motor, utvecklingschef Mika Hovi från SOK:s partner­ och sponsoravdelning. 

Alla kan följa SOK:s exempel och grunda egna BlodGrupper.

"Eftersom blodet har begränsad hållbarhet – de röda blodkropparna (erytrocyterna) håller fem veckor och blodplättarna (trombocyterna) endast fem dagar – är regelbunden blodgivning uttalat viktig. Vi uppskattar SOK:s exempel och hälsar alla arbets- och hobbygemenskaper varmt välkomna till gruppverksamheten. Vi lovar att insatsen  ger välbefinnande", säger koordinator Kaisu Maijala från Blodtjänsts samfundsmarknadsföring.

Läs mer, kontrollera din lämplighet som blodgivare och anmäl din egen BlodGrupp på webbadressen blodtjanst.fi.

Du kan donera  blod om du

  • är 18–70 år
  • är frisk
  • väger minst 50 kg
  • har ett giltigt identitetsbevis.
publication_info.published_label: 25.11.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label