Hallonodlare: Växthantering är ingen fabriksverksamhet - Yhteishyvä

Hallonodlare: Växthantering är ingen fabriksverksamhet

Vadelmafarmari Jussipekka Markkanen: "Stressaaminen on turhaa"

Jussipekka Markkanen berättar att företagets namn bär inspiration från Tintin-böckerna som han ofta läste som barn. Tyrvännön Marja ja Vihannes är en travesti på namnet Sanzot'n liha ja leikkele.

Hallonodlare Jussipekka Markkanens jobb handlar om fortlöpande problemlösning, men han undviker stress.

some.share_label
contributors.writer
Merja Laksola
contributors.photo
SOK

Mina tidigaste barndomsminnen är från jordgubbsåkern. I Jorois odlade vi sommarblommor i självtillverkade växthus. Blommorna och jordgubbarna odlades för försäljning.

Verksamheten gjorde så stort intryck på mig att jag valde att studera trädgårdsodling. Jag inledde mina studier vid trädgårdsskolan i Muuruvesi och fort-satte sedan vid trädgårdsinstitutet i Lepaa. Efter att jag avlagt hortonomexamen år 1990 jobbade jag nästan tio år som anställd.

År 1995 köpte min fru och jag mina dåvarande svärföräldrars gård i Lepaa. Vid sidan om våra förvärvsarbeten odlade vi både det ena och det andra: åkerbär, vitlök, knippelök, zucchini, sockermajs, vattenmelon och squash. Jordgubbarna har funnits med från början, men hallonen introducerades för cirka fem år sedan.

År 2000 blev jag trädgårdsföretagare på heltid. Om det finns en företagargen har jag nog en sådan. Det här är en livsstil.

Jag byggde de första odlingstunnlarna för fyra år sedan. Vi var oförberedda när rotsjukdomarna slog till. De svarta stickorna i odlingstunnlarna var en både bedrövlig och nedslående syn.

I dag sprang bevattningsröret läck. Eftersom systemen omfattar många komponenter som slits är det alltid något som är trasigt. Jobbet handlar om fortlöpande problemlösning. Det gäller att lösa problemen och att acceptera att arbete med levande växter inte kan jämföras med väloljade fabriksprocesser. Odling är ingen löpande bandverksamhet.

När jag blev företagare slutade jag stressa eftersom stress inte hjälper. Jag gör så gott jag kan och om det inte räcker ber jag om handräckning i god tid. När jag lägger huvudet på kudden somnar jag i allmänhet på fem sekunder. 

"När jag lägger huvudet på kudden somnar jag i allmänhet på fem sekunder."

Löss, kvalster och mögel hör till odlarens gissel. Vi bekämpar växtsjukdomarna biologiskt: Bladlusstekeln äter löss och rovkvalstret kalasar på spinn-kvalster. Svampsjukdomar i rotsystemet bekämpas med konkurrerande svampar som tillförs med bevattningsvattnet. De pollinerande bina bär på ett ämne som tar kål på gråmögel. Medlet fastnar i binas hårbeklädnad från en behållare vid kupans öppning.

Hallonplantornas känsliga rotsystem, som är en riskfaktor, måste vara i skick. Skörden är till 70 procent beroende på det förarbete som görs i Holland året innan, vilket innebär att vi endast kontrollerar 30 procent av utfallet. Rätt tajmad och periodiserad gödsling och bevattning är a och o. Vi lever efter väderprognosen.

När allt går som sig bör och växterna mår bra är det fest. Jag jobbar inte ensam, utan får hjälp av duktiga medarbetare. Till de viktigaste hör sommarens plockare och Matti Salojärvi som har studerat i Lepaa.

Det gäller att sträva framåt. Vi anslöt oss nyligen till ett nytt IP-certifieringssystem. Systemet ger oss en del registreringsarbete, men huvudsaken är att allt är i skick.

Lejonparten av våra hallon går till S-gruppens affärer, vilket utgör basen för vår verksamhet. Vi började sälja bär till hela S-gruppen år 2011, men handelslaget Hämeenmaa var vår kund redan förra millenniet.

Somrarna är fyllda av arbete, men under vintern kan jag ta semester. I fjol reste min son och jag med buss till Sankt Petersburg, varifrån vi fortsatte till Vladivostok med flyg. Under hemresan, som skedde med tåg, gjorde vi uppehåll för att se KHL:s hockeymatcher.

Någon gång under vintern tar jag en längre paus för att komma ut i skidspåret 5–6 gånger i veckan. Under skidturerna löser jag många problem. Sommartid medger jobbet ingen motionsverksamhet.

Jag lyssnar mycket på musik. Under vintern besöker jag ofta konserter, men på sommaren blir konsertbesöken få. Förra vintern lyssnade jag till Yari ja Se Tuntematon Numero i Riihimäki, Helsingfors och Tammerfors.

Jag eftersträvar holistiskt välmående. Min kost är vegetariskt betonad och utformad så att jag mår bra. Den som vill veta vad som sker i kroppen kan läsa Biohakkerin käsikirja (ung. Biohackarens handbok). Boken följde med på resan till Vladivostok.

"Jag använder hallon i sallader och på spenatplättar."

Jag äter naturligtvis mycket hallon. Bären är bäst som nyplockade. Jag använder hallon som ingrediens i bland annat sallad, smoothies och spenatplättar. Förra veckoslutet lagade jag mycket söta hallonmarshmallows trots att jag i allmänhet undviker socker. Ibland unnar jag mig något sött."

  • Plantorna gror i Holland därifrån de beställs ett drygt år före utplanteringen. Under det första året skjuter plantorna skott och bildar rot. Den första skörden kan bärgas när plantorna är två år gamla.
  • De upp till två meter höga, stickliknande skotten transporteras till Finland under perioden mars–maj. Skotten planteras omgående ut i odlingstunnlar.
  • I maj–augusti skjuter plantorna blombärande sidoskott. De nektarrika blommorna lockar pollinerande humlor och bin.
  • Hallonen mognar under perioden juni–september. Under den intensivaste skördetiden sjuder odlingstunnlarna av liv när över 30 plockare plockar bär i rivor. Hallonen plockas, vägs och levereras till affärerna dagligen, vilket innebär att bären i butikshyllan alltid är färska.
publication_info.published_label: 26.7.2017
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label