Hotelldirektörens skönhetstips inför arbetsresan - Yhteishyvä

Hotelldirektörens skönhetstips inför arbetsresan

Hotellinjohtajan kauneusvinkit pitkiin päiviin ja työmatkoille

Inför sina resor packar hotelldirektör Irmeli Puolanne ner allt som behövs för att undvika makeup- och frisyrproblem.

some.share_label
contributors.writer
Anni Nissi
contributors.photo
SOK

Raska steg, glada miner och ett öppet sinnelag – det är 55-åriga Irmeli Puolanne i ett nötskal. Hon basar för Original Sokos Hotel Ilves vid Tammerkoski i Tammerfors. Det höga hotellet är ett av stadens definitiva landmärken.

Eftersom Hotel Ilves även fungerar som evenemangshus är hotelldirektören ständigt på jakt efter nya idéer. Irmelis idéresor land och rike runt har gjort henne till en sann reseexpert.

"Jag vill undvika besvikelser och därför förhör jag mig alltid om bland annat hotellets läge och servicenivå innan jag bokar ett hotellrum. Till minimikraven hör ett välutrustat gym", säger hon.

Tyvärr är rummen på vissa hotell utrustade med alltför klena väggfasta hårtorkar, men Irmeli vet att man i allmänhet får låna effektivare don i receptionen. Inför en resa packar hon ner det hon behöver, men inte mer.

"Tvättmedlen åker ner i små plastflaskor och makeupväskan töms på allt oväsentligt. Man behöver faktiskt inte mer än ett lämpligt puder och en lämplig rouge när man reser", säger Puolanne.

Vandrande visitkort

När Puolanne inte är på resande fot följer en stor del av arbetsdagen ett invant mönster: Hon börjar dagen med en rundvandring på hotellet för att hälsa på personalen och kunderna. Rundvandringen tar ofta ett par timmar i anspråk eftersom personalen kommer med idéer och kunderna ger ärlig och konstruktiv respons.

"Jag fungerar som ett vandrande visitkort", säger hon med glimten i ögat.

Är man ett levande visitkort så gäller det att vara representativ eftersom det första intrycket är a och o. Hur lyckas man med den bedriften?

"Rätt inställning, genuin uppmärksamhet, varma leenden… Om en människa trivs i sitt värv syns det i allmänhet utåt. Det är i regel lätt att umgås och jobba med en människa som är positiv och visar respekt för andra", säger Irmeli Puolanne.

Snygg framtoning

Utseendet och framtoningen har stor betydelse för det så kallade första intrycket och därför ger Irmeli Puolanne sig alltid tid att lägga en snygg makeup innan hon inleder dagens arbete.

"Jag brukar lägga en makeup som rimmar med min personlighet, som jag trivs med, som ger självförtroende och som håller hela dagen. Jag hinner helt enkelt inte bättra på läppstiftet stup i kvarten och därför använder jag håll­bara läppstift som inte fastnar på glasen", säger hon.

Makeupfantasten har i allmänhet minst fyra olika läppstift i handväskan, däribland stift från Joe Blasco och Giorgio Armani. Hon uppskattar pålitligt smink så som Urban Decays ögonskugga Naked. Paletten innehåller både lätta nyanser för dagsbruk och tyngre nyanser för aftonbruk. 

"Eftersom jag är nyfiken på allt som är nytt går jag gärna till varuhusets makeupavdelning för att låta sminka mig. Jag ger sminkörerna fria händer och på den vägen har jag lärt mig många nya grepp. Det senaste i raden var en nästan svart ögonmakeup som jag i dag kan lägga själv", säger Puolanne.

Makeup förmår inte alltid dölja trötthet. Tillräcklig sömn, motion och lätta måltider gör att Irmeli Puolanne går i land med sitt krävande jobb.

"Efter en lång arbetsdag kan det kännas nästan övermäktigt att träna eller löpa, men ju intensivare dagen har varit desto effektivare skingras tankarna av motion", avrundar Irmeli Puolanne.

Irmelis tips för arbetsresan

  1. Ta med egna favoriter. Hotellens schampo och krämer lämpar sig inte för alla – kom ihåg att ta med dina egna produkter.
  2. Drick vatten. Drick mycket vatten på flygetäven om du bjuds på andra drycker.
  3. Löparskor. Dagens lätta löparskor möjliggör löpning och raska promenader var du än är.
  4. Sov gott. Packa ner öronproppar och en liten bekväm kudde. Boka rum i hotellets tystaste del.
publication_info.published_label: 11.7.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label