Hur skyddar man skorna i höstrusket? - Yhteishyvä

Hur skyddar man skorna i höstrusket?

Kuinka suojaat kenkäsi syksyllä?

Finlands ombytliga väderlek innebär en utmaning för skorna. Rätt vård och skötsel håller skorna i skick och förlänger deras livstid. Följ skötselråden så klarar dina skor höstens rusk och vattenpölar!

some.share_label
contributors.writer
Heidi Hänninen
contributors.photo
SOK

Behandla alltid nya skor med skyddsmedel (impregneringsmedel) innan du tar dem i bruk. Affärerna saluför olika skyddsmedel för skor. Ett bra skyddsmedel ger skorna en vatten- och smutsavstötande, men luftgenomsläpplig hinna. Skyddsmedlet förebygger fula vita ränder och ökar skornas värmeisolerande förmåga. Eftersom det finns olika skyddsmedel för olika materail lönar det sig att läsa anvisningarna på förpackningen omsorgsfullt redan i affären. Be gärna expediten om skötselråd när du står i beråd att köpa nya skor. Skyddsmedel i sprayflaska är i allmänhet lätta att applicera. Observera att blank- och lackläder inte kan behandlas!

Den skyddande hinnan slits med tiden, vilket innebär att en engångsbehandling inte ger skorna evigt skydd. Skorna behöver regelbunden behandling – intervallet mellan omgångarna beror på bland annat skornas skick och den rådande väderleken. Skor som används ofta bör helst behandlas ungefär varannan vecka. Nubuck- och mockaskor blir lätt smutsiga och behöver därför mer vård och skötsel än andra skor.   

Rengör skorna regelbundet både under- och upptill. Avlägsna smutsen och dammet med en borste och torka vid behov av skorna med en fuktig trasa. Läderskor kan ges ny lyster med skovax eller skokräm i samma färg som lädret. Efter rengöringen lönar det sig att behandla skorna med lämpligt skyddsmedel. De snabbputsprodukter som säljs i affärerna är lätta att använda, men de innehåller i regel silikon som i längden gör att lädret torkar. Undvik därför regelbunden användning av snabbputsprodukter.    

Skor som har blivit våta bör få torka. Skorna torkar snabbare om de fylls med absorberande tidningspapper. Tänk på att läder- och mockaskor kan skadas av vatten fastän de är behandlade med skyddsmedel. När regnet står som spön i backen lönar det sig att använda gummistövlar.

Låt skorna vila mellan varven och förvara dem luftigt!

publication_info.published_label: 14.8.2015
publication_info.modified_label: 4.12.2018
some.share_label