"Jag finansierar renoveringen med aktier" - Yhteishyvä

"Jag finansierar renoveringen med aktier"

Marja-Leena jätti työnsä ja ryhtyi sijoittajaksi

Marja-Leena Haapanen blev så intresserad av aktiesparande att hon slutade jobba.

some.share_label
contributors.writer
Matti Remes
contributors.photo
SOK

Första gången var en katastrof. I början av 1990-talet placerade Marja-Leena Haapanen från Helsingfors pengar i en placeringsfond som banken rekommenderade. När recessionen slog till rasade fondens värde, vilket ledde till att hon förlorade nästan hela sitt kapital.

Hon lät sig inte kuvas av motgången.

"Jag beslöt att framöver sköta eventuella förluster själv. Jag läste allt jag kom över om placeringsverksamhet och jag följde uppmärksamt med ekonomi-nyheterna. Eftersom min man inte var intresserad av placeringar handlade jag i smyg", säger hon.

På den tiden ansvarade Marja-Leena för Fazer-koncernens affärsresor. När det blev pengar över från lönen eller semesterersättningen köpte hon börsnoterade aktier.

År 2012 tyckte hon att 40 år i arbetslivet fick räcka. Hon sade sig upp sig från sitt jobb för att ägna sig åt placeringsverksamhet på heltid.

"Aktiesparande är bevisligen den mest lönsamma sparformen. Dessutom är den bekväm och behändig: Man kan sitta hemma i soffan och undersöka företag via nätet. När man vill sälja eller köpa aktier loggar man in på webbanken. Jag brukar handla för ett par hundralappar per gång", säger Marja-Leena.

I dag äger Marja-Leena aktier i cirka 15 börsnoterade företag. I hennes portfölj finns bland annat bank- och verkstads-aktier. Portföljen domineras av aktier i finländska företag med verksamhet utomlands, vilket innebär att avkastningen inte enbart är beroende av det ekonomiska läget i Finland.

"Min placeringsstrategi är att äga aktier med god dividendavkastning. Jag vill också att företagen värnar om männi-skor, djur och miljön och att de betalar skatt i Finland. Jag utvecklar min aktieportfölj långsiktigt och säljer aktier väldigt sällan. För närvarande planerar jag en renovering som jag tänker finansiera genom försäljning av aktier", säger Marja-Leena.

Marja-Leena uppmanar kvinnor att placera och hon besöker olika evenemang för att berätta om verksamheten. Hon undrar varför så många av dagens kvinnor undviker ämnet pengar.

Pensionärer behöver pengar också.

"Lyckligtvis visar allt fler kvinnor intresse för sin ekonomi. De förstår äntligen att man behöver pengar som pensionär då det fria livet börjar", säger hon.

En del av avkastningen har Marja-Leena investerat i konst, men hon är mest intresserad av att lära sig nytt.

"Pengar är inte det viktigaste i livet, men de ger trygghet och tillgång till bland annat god hälsovård för en själv och familjen. Den som vill kan donera medel till välgörande ändamål", avrundar Marja-Leena Haapanen.

publication_info.published_label: 13.6.2017
publication_info.modified_label: 12.12.2018
some.share_label