Katariina Rantanen hjälper dig att ta reda på vad kosmetika innehåller - Yhteishyvä

Katariina Rantanen hjälper dig att ta reda på vad kosmetika innehåller

Katariina Rantanen avaa kosmetiikan salat puolestasi

Cancerfallen i Katariina Rantanens omgivning fick henne att stanna upp och fundera på hur kemikalierna i kosmetika påverkar oss. Hon kom på applikationen CosmEthics, som hjälper dig att läsa innehållsdeklarationen för kosmetika med ett enda klick.

some.share_label
contributors.writer
Anni Nissi
contributors.photo
Roope Permanto

Kunden står i affären och vänder och vrider på en krämtub. Hon är allergisk mot en komponent som är vanlig i kosmetika, men hur får hon veta om krämen innehåller den kemikalien?

Den kemiska sammansättningen hos kosmetika är ett mysterium för många. De ingående komponenterna anges på INCI-förteckningen på förpackningarna, men namnen är på latin och den ofta svårlästa texten täcks ibland helt eller delvis av en etikett. I kosmetikalagstiftningen används komponenternas kemiska namn. Ekvationen kan alltså vara svår för den som vill ha lättillgänglig information om de ingående kemikalierna.

För tre år sedan beslöt Katariina Rantanen, 37, att göra något åt saken.

"Två av mina närstående insjuknade i cancer på kort tid, vilket fick mig att stanna upp och börja fundera på vilken kemisk belastning vi alla och i synnerhet unga människor utsätts för via livsmedel och kosmetika", säger hon.

Rantanen konsulterades ofta av vänner och bekanta gällande valet av trygga produkter eftersom hon genom sitt jobb som parfymör i Frankrike var väl förtrogen med kosmetika.

"Jag följde ibland med som "tolk" till varuhusens kosmetikaavdelningar och småningom vaknade intresset för att hjälpa och assistera också andra än mina vänner och bekanta", säger hon. 

Lämplig för dig och mig

Rantanens önskan att hjälpa resulterade i den avgiftsfria applikationen CosmEthics, som kan laddas ned i bland annat smarttelefoner. Applikationen identifierar och "analyserar" råvarorna i kosmetikaprodukter. I utvecklingsteamet ingår tre biokemister.

"För närvarande innehåller vår databas, som är tillgänglig för alla användare, uppgifter om cirka 50 000 kosmetikaprodukter", säger Katariina.

Hon blev mycket glad när S-gruppen beslöt att implementera applikationens proffsversion i en del av Sokos- och Emotionaffärerna. Före slutet av året kommer applikationen att tas i bruk av samtliga enheter.

Applikationen hjälper kunderna att hitta lämpliga produkter och övervakar att den kosmetika som säljs inte innehåller förbjudna ämnen.

"Sokos har tagit ett stort och viktigt steg i rätt riktning", säger Rantanen.

Aprikos i stället för plast

Applikationen kan användas för olika ändamål: allergiker vill undvika allergener, veganer vill ha produkter som är fria från animaliska komponenter så som bivax och ullfett, miljömedvetna konsumenter vill undvika bland annat plast...

"Jag tror på förebyggande åtgärder ifråga om både miljön och hälsan. Många peelingkrämer och andra kosmetikaprodukter innehåller mikroplaster som i slutändan hamnar i vattendragen, varifrån de är svåra eller omöjliga att avlägsna. De skadliga mikroplasterna kan ersättas med naturliga nedbrytbara element så som krossad havre eller krossade aprikoskärnor", säger Katariina Rantanen.

Applikationen föreslår vid behov alternativa produkter som är fria från allergiframkallande ämnen och skadliga eller oönskade substanser.

"Till min stora glädje har jag kunnat konstatera att många säkra och trygga produkter inte är dyrare än motsvarande traditionella produkter. Jag använder i allmänhet krämer och schampo avsedda för barn eftersom de är hudvänliga och avsevärt mycket förmånligare än så kallad lyxkosmetika", avrundar Katariina Rantanen.

Så här använder du appen CosmEthics

publication_info.published_label: 26.5.2016
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label