Sjöjungfrun Riia föddes tack vare ihärdighet och envishet - Yhteishyvä

Sjöjungfrun Riia föddes tack vare ihärdighet och envishet

Merenneito Riia syntyi sitkeydestä ja jääräpäisyydestä

some.share_label
contributors.writer
Heidi Hänninen
contributors.photo
SOK

Fenan lyser i turkost och silver på ett förtrollande sätt när den nås av förmiddagssolens strålar. Sjöjungfrun Riia sitter på kanten till bassängen på Backasbrinkens simcentrum i Helsingfors och vinkar glatt till barnen som beundrar henne på avstånd. Ett par modigare flickor vågar sig närmare och får prova på hur det känns att ta på fenan på en sjöjungfru. Flickornas och mammornas ansikten lyser av förtjusning.

Sjöjungfrun Riia, vars riktiga namn är Anni Perttula, är Finlands första professionella sjöjungfru. 25-åriga Perttula har nu förvandlats till Riia i ett par år vid sidan av vardagsjobbet som försäljningschef.

Perttulas passion för att vara sjöjungfru började för 2,5 år sedan, när hon nästan av en slump hamnade på ett forum med sjöjungfrutema på internet.

"Jag kommer ihåg när jag för första gången såg en bild på en person som var utklädd till en levande sjöjungfru och tänkte hur häftigt det skulle vara. Jag började söka på nätet för att se vilka sorters sjöjungfrur som fanns och gjorde en typ av fönstershopping."

Ganska snart skaffade sig Perttula en billig fena i textil och började öva på att simma som sjöjungfru med den. Strax därefter skaffade hon sig en äkta fena i platinasilikon.

"En kvinna på ett internetforum sålde sin egen använda fena och jag köpte den. Jag slet mitt hår i väntan på att den skulle komma till Finland och Villmanstrand."

Eftersom det knappast är vardagsmat att ha som hobby att vara sjöjungfru i Finland hemlighöll Perttula inköpet av fenan även från sin man:

"Jag eftersände faktiskt posten till min arbetsplats och öppnade paketet där innan jag tog hem den."

Hon oroade sig dock i onödan. Perttulas man har snarare stöttat sin fru hela tiden under hennes sjöjungfrukarriär och blev inte arg över det relativt dyra inköpet.

Eftersom det knappast är vardagsmat att ha som hobby att vara sjöjungfru i Finland hemlighöll Perttula inköpet av fenan även från sin man.

Envishet gav resultat

Även om Perttulas ansikte lyser av entusiasm när hon pratar om att vara sjöjungfru drömde hon inte om livet som sjöjungfru som barn eller lekte sjöjungfrulekar.

"Jag har däremot alltid lockats av havet och har sedan jag var liten tyckt att det är roligt att dyka och se vad som finns under vattnet."

När Perttulas första fena slutligen kom till Villmanstrand höll den unga kvinnan på att spricka av glädje.

"En större besvikelse var dock att det inte var särskilt lätt att simma med fenan utan jag var tvungen att kämpa ganska hårt med den. Det var också en utmaning att inte ha någon som lärde en eller gav en råd", minns Perttula.

Eftersom det var svårt bara att öva med den kändes det hemskt med de negativa kommentarer jag fick i början.

"Den största utmaningen var också att under perioden då jag bara sprattlade med armar och ben bevisa för tvivlarna att jag skulle klara det."

Perttula tror också att hon lyckades med bedriften just på grund av hon är hon är så envis till naturen.

"Jag låter mig aldrig nedslås, utan om jag har fått för mig någonting så genomför jag det envetet. Ibland kommer det motgångar och det känns väldigt jobbigt, men trots det är jag fast besluten att nå målet jag har framför mig."

Numera ser allt enkelt ut. När Perttula tar på sig sjöjungfrufenan i platinasilikon vid kanten på simbassängen och graciöst simmar ner i vattnet känns det som att hon verkligen var född som Riia, sjöjungfrun. Det finns inget som avslöjar för utomstående att sjöjungfruns poserande har krävt många timmars arbete och att hon fortfarande måste se till att hon är i allmänt bra form och uthållig. Ytterligare en utmaning är att bara fenan väger 14 kilo.

"Man måste dessutom ha ganska bra koordinationsförmåga för att veta hur man ska svepa fenan. Jag har ju ingen känsla i fenan, så det är svårt att veta vart den tar vägen."

"Ibland kommer det motgångar och det känns väldigt jobbigt, men trots det är jag fast besluten att nå målet jag har framför mig."

Flickornas och pojkarnas favorit

Perttula tycker om att få vara många barns drömfigur.

"Det bästa är att kunna ge barn oförglömliga stunder."

Hon säger att både flickor och pojkar är lika intresserade av sjöjungfrun.

"Flickorna är intresserade av det visuella, som pärlorna, snäckorna och fenan. Pojkarna frågar om tekniska saker, som hur snabbt man kan simma med fenan eller hur djupt ner man kan dyka med den", säger Perttula.

När hon började var Perttula den enda sjöjungfrun som åkte ut på uppdrag i Finland. Hon har senare fått en kollega från Rovaniemi.

"Det är en lättnad att få tala med någon annan om sådant som andra inte förstår. Det är lättare att dela farhågor och ge råd när den andra vet vad man talar om."

Perttulas råd till nybörjare är enkelt och tydligt: Var inte för hård mot dig själv.

"Det tar tid att hitta sig själv i en hobby och hobbyn tar tid, så man får inte ställa för höga krav på sig själv. Om man drömmer om att bli sjöjungfru bör man börja med att bara simma och känna efter vilket som är det rätta sättet för just mig. Efter det kan man skaffa en monofena och prova att simma med den. Jäkta absolut inte."

Vi var och tittade på när sjöjungfrun Riia simmade. Se videofilmen nedan och upplev stämningen under vattnet.

publication_info.published_label: 21.12.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label