Svalt och skönt inomhus - Yhteishyvä

Svalt och skönt inomhus

Koti viileäksi kesällä

När sommarvärmen är som intensivast är det skönt att vistas inomhus, framförallt om hemmet är svalt. Om tipsen nedan inte hjälper dig att hålla hemmet svalt lönar det sig att skaffa en fläkt eller klimatanläggning.

some.share_label
contributors.writer
Heidi Hänninen
contributors.photo
Thinkstock
  1. Fastän solljuset piggar upp lönar det sig att dra för gardinerna och/eller stänga persiennerna i de rum som vetter mot solen.
  2. Vädra genom de fönster som ligger på skuggsidan helst under dygnets svala timmar, det vill säga på natten eller tidigt på morgonen. Skapa korsdrag i mån av möjlighet.
  3. Undvik att använda elapparater som alstrar värme. Slå av apparater som inte behövs och undvik onödig användning av bastu, spis och ugn.
  4. En fläkt sätter luften i rörelse, men den kyler inte luften. För kylning behövs en klimatanläggning (AC). Om utomhustemperaturen är lägre än temperaturen inomhus kan en fläkt ändå användas för kylning: Öppna ett fönster och ställ fläkten på fönsterbänken så att den blåser utåt – fläkten suger ut varm luft ur rummet och den varma luften ersätts med svalare luft utifrån.
  5. Slösa inte med elektricitet – slå av fläktar och klimatanläggningar i rum där ingen vistas!

Källor: Motiva

publication_info.published_label: 18.6.2015
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label