Vi äter tillsammans: Så här lyckas du med kompismiddagen - Yhteishyvä

Vi äter tillsammans: Så här lyckas du med kompismiddagen

Syödään yhdessä: Kutsu kaverit samaan pöytään – vaikka viikoittain

Kvällens värd Arto Sivonen och Idil Gaziulusoy (i mitten), som bor i kompisbostaden,
diskuterar med Irina Rusu. Rusu besöker lägenheten för första gången.

Vänner gläder sig över en middagsinbjudan! Kom ihåg att allt inte behöver vara perfekt!

some.share_label
contributors.writer
Emmi Oksanen
contributors.photo
SOK

I den 210 kvadratmeter stora lägenheten med rymligt kök och ett tre meter långt matbord bor Arto Sivonen, hans 12-åriga dotter och deras tre vuxna bostadskompisar.

"Vi har ett stort matbord och gott om utrymme, men jag skulle nog bjuda in mina vänner och bekanta även om jag bodde i en etta", säger Arto.

Under det senaste året har hemmet på Skatudden i Helsingfors haft över hundra matgäster. Artos närmaste vänner har suttit till bords flera gånger.

"Jag bjuder ofta in människor på matlagning och en bit mat helt ex tempore. Ibland kommer en person, ibland tio och ibland ingen", säger han.

Arto, som drar samhällskommunikationsbyrån Måndag, bjuder också hem affärsbekanta som han inte hinner träffa under arbetsdagen.

Mat förenar

Arto Sivonen har en ganska okonventionell syn på gäster och gemensamma måltider. Han vill umgås med människor och anser att mat är en utmärkt förenande länk.

"Många finländare som är nyinflyttade i städerna är rädda för nya människorelationer. Jag är övertygad om att en stor del av avundsjukan och missämjan grannar emellan kunde stävjas och förebyggas genom öppen diskussion och otvungen samvaro. Det egna hemmet lämpar sig utmärkt för trevliga, utvecklande och stimulerande samkväm", säger han.

Artos dotter Liina har deltagit i de gemensamma måltiderna sedan hon var alldeles liten. Ibland sitter även hennes vänner vid bordet.

"Barn vänjer sig vid människor genom att träffa och umgås med främmande vuxna", säger Arto. 
Arto, Liina och deras bostadskompisar har mat- och kaffegäster så gott som varje vecka, men det gemensamma hemmet är absolut ingen festlokal.

"Om Liinas skola börjar tidigt följande morgon ber jag gästerna gå senast klockan tio på kvällen. Många av gästerna bryter självmant upp ännu tidigare eftersom de vill vara utvilade när de går till sina arbeten på morgonen", säger Arto.

Ingen dammsuger eller torkar damm innan gästerna anländer.

"Det gäller att vara sig själv. Lite damm i knutarna får inte stå i vägen och jag tror inte att någon bryr sig om lite oreda. Människor som blir bjudna på mat och trevlig samvaro är nog bara glada och nöjda", säger Arto.

Läcker vegetarisk mat

Den här fredagen är det inte bara en handfull vänner som står vid spisen. Kvällens konsert med klassisk musik har lockat 30 personer, varav den äldsta är 60 år och den yngsta är ett år och sju månader.

Musikerna står för bespisningen som omfattar ost, sallad, bröd, kex, choklad, frukt och wienerbröd. Hemmets stora vardagsrum lämpar sig utmärkt för programkvällar.

Eftersom lägenhetens invånare är vegetarianer är menyn alltid vegetarisk. Den som ordnar samkvämet ansvarar för råvarorna och ingredienserna, men om deltagarna är många delar man i allmänhet på kostnaderna. Under måltiderna diskuterar man livet, världsläget och allt mellan himmel och jord.

Nu står gästerna kring bordet och mumsar i sig läckerheter i väntan på den förestående konserten.

"Arto brukar ordna mycket trevliga kvällar och jag är övertygad om att också den här kvällen blir oförglömlig", säger Artos goda vän Aleksi Rinta-Kauppila.

Arto upplever samvaron med andra människor som det viktigaste i livet och därför vill han sitta till bords med sina vänner och bekanta så ofta som möjligt.

"Dels är det trevligt att äta i sällskap, dels är det viktigt att ibland koppla av från jobbet, hobbyerna och familjen i goda vänners lag ", säger Arto.

Den som första gången blir inbjuden till en gemensam måltid hos Arto är i regel förbluffad, men efter den givande samvaron går han eller hon hem glad och nöjd.

Även den här kvällen bjuder på varm och avspänd stämning. Ingen behöver bli besviken.

En lyckad kompismiddag

  1. Överplanera inte tidpunkten – de som kan och vill kommer nog.
  2. Låt inte serveringen bli ett problem. Varför inte ordna ett knytkalas?
  3. Var dig själv och låt ditt hem se ut som det gör.
publication_info.published_label: 6.2.2017
publication_info.modified_label: 11.12.2018
some.share_label