Me suomalaiset olemme tottuneita pakastajia. Jemmaamme marjat, sienet, lihat ja kalat tuoreina pakastimeen myöhempää käyttöä varten. Myös moni muu aines säästyy hävikkituomiolta, kun hoksaat panna sen ajoissa pakastimeen – ja fiksuna pidät myös huolta nopeasta kierrosta.
Mitä vesipitoisempi tuote on, sitä huonommin se selviää pakkasen puraisusta.
Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä vesipitoisempi tuote on, sitä huonommin se selviää pakkasen puraisusta. Rakenne lötkistyy, väri ja maku muuttuvat sulatuksen jälkeen. Unohda siis kurkun tai jäävuorisalaatin pakastaminen. Myös erilaiset emulsiot, kuten majoneesi ja salaattikastikkeet, eivät pidä pakkasesta – niiden rakenne rikkoutuu veden jäätyessä, ja öljy alkaa erottua muista aineksista.
Tiesitkö, että näitäkin voi pakastaa?
- Pitkään kypsytetyt kovat juustot, kuten emmentaali ja parmesaani, kannattaa raastaa ja pakata litteänä levynä pakastepussiin. Jäisestä levystä on helppo murtaa sopiva pala ja murentaa raaste esimerkiksi suoraan lasagneen, pizzaan, lämpimiin voileipiin, kasvisgratiiniin, risottoon, pestokastikkeeseen, pastan joukkoon, sämpylätaikinaan tai suolaisen piirakan täytteeksi.
- Tuoreyritit kannattaa silputa tiiviisiin pakasterasioihin, josta niitä voi jäisenä rouhia suoraan keittoon, pata- ja vuokaruokiin, mureketaikinaan ja kastikkeisiin. Siis melkeinpä mihin vaan, paitsi koristeluun, sillä pakastetut yrtit muuttuvat sulaessaan lötköiksi.
- Pehmeä leipä on parhaimmillaan ostopäivänä. Leikkaa loppu tuoreesta leivästä viipaleiksi ja pakasta ne pussissa. Pakastettu viipale sulaa huoneenlämpöön otettuna muutamassa minuutissa. Voit myös panna palat suoraan leivänpaahtimeen. Myös ruisleipä tuoreutuu ihanasti paahtamalla.
- Anjovikset pakataan peltisiin säilykerasioihin, ja niitä tarvitaan usein vain muutama sintti kerrallaan. Pakasta loput 4–5 kpl erissä mausteliemen kera ja käytä sulaneena caesarsalaatin kastikkeeseen, vorschmackiin, muna-anjovisvoileipään, maustevoihin tai kiepauta wieninleikkeen päälle. Rasvaisena kalana anjovikset kannattaa käyttää parin kuukauden sisällä pakastamisesta.
- Tuorehiivasta saattaa leipojalle jäädä osa käyttämättä, jolloin loppu kannattaa pakata pieneen ilmatiiviiseen pussiin tai rasiaan ja pakastaa. Ota se sulamaan suoraan leivonta-astiaan, sillä sulaessaan hiiva löystyy. Pakastettu hiiva sulaa vartissa ja toimii tuoreen tavoin.
- Kermaiset täytekakut ja hyydytetyt juustokakut pakastetaan huolellisesti pakattuna, etteivät ne imaise itseensä vieraita makuja. Pakasta kakut kokonaisina tai annospaloina. Tärkeintä on muistaa hidas sulatus. Se tehdään nostamalla kakku jääkaappiin ainakin vuorokautta ennen tarjoilua. Näin sulaminen etenee hitaasti, solurakenteita mahdollisimman vähän rikkoen.
- Sitruunat ja limetit voi pakastaa lohkoina tai kokonaisina. Pese ja kuivaa hedelmät hyvin ennen pakastamista. Jäiset lohkot tai viipaleet voit sujauttaa suoraan juomavesikannuun, jolloin ne toimittavat samalla jääpalojen virkaa. Sulatetuista lohkoista puristat näppärästi mehut suoraan ruokaan. Kokonaisesta jäisestä sitruunasta on helppo raastaa kuorta, ja sulaneesta hedelmästä puristat mehut tavalliseen tapaan.