Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pyttipannu ei petä: tässä ovat parhaat reseptimme

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 16.4.2024
|
Muokattu: 16.4.2024
Pyttipannu loistaa arkiruokana. Se valmistuu nopeasti, ei vaadi montaa työvaihetta tai raaka-ainetta, mutta maistuu takuuvarmasti.

Pyttipannu on hävikkiruokien kuningas. Ruotsista Suomeen rantautunut pyttis, pyttäri tai spydäri taipuu moneen sen mukaan, mitä aineksia jääkaapista löytyy.

Perinteisimmillään pyttipannussa on pieneksi pilkottuja kypsiä perunoita, sipulia ja makkaraa tai lihapullia. Ainekset paistetaan pannulla ja usein annoksen päälle lisätään vielä ”sunny side up” -paistettu kananmuna. Monet kaipaavat pyttärin mausteeksi sinappia ja ketsuppia, eikä kurkkusalaattikaan ole vieras näky samalla lautasella.

Pyttipannu on arkiruokien ykkönen. Eilisistä keitetyistä perunoista ja sipulista valmistuu hetkessä pyttis, johon voi upottaa myös nahistumisvaarassa olevia kasviksia. Ne maistuvat takuulla hyvältä pannulla rasvassa paistettuna. Makkarapalat, kuutioidut lihapullat, tofu tai kala antavat ruokaisuutta ja pitävät nälän loitolla. Paistettu kananmuna antaa lisäenergiaa.

Katso alta ideat erilaisiin pyttipannuihin. Vaihtele kasviksia ja kokeile makkaran sijaan tofua, kalaa tai papuja.

Pyttipannut makkaralla

Pyttipannussa voi käyttää melkeinpä mitä tahansa makkaraa. Lenkistä tai miedosta grillimakkarasta tulee perinteisin pyttis, mutta kokeile pilkkoa pannulle mausteista raaka-makkaraa tai tee vegaaninen pyttipannu kasvisgrillimakkarasta.

Näin kesän korvalla pyttipannusta löytyy tietysti varhaisperunoita ja varhaiskaalia. Myös pienet naattiporkkanat sopivat pannuun. Broccoliini eli varsiparsakaali, lehtikaali ja paprika puolestaan antavat pyttipannulle reilusti väriä ja vitamiineja.

Pyttipannut kalalla

Kokeile pyttipannussa kalaa, jos makkara kyllästyttää. Kala tekee pyttipannusta kevyemmän ja vähärasvaisemman. Pyttipannuun sopii niin savulohi, seiti kuin ahvenfileetkin. Suomalainen Menestysresepti -kisassa tutuksi tullut kalamakkara on kuin tehty pyttipannua varten.

Kala kypsyy nopeasti ja hajoaa pannulla helposti. Se kannattaa lisätä pyttipannuun vasta, kun kasviksia on jo jonkin aikaa paistettu. Savulohta ei tarvitse paistaa pannulla lainkaan, vaan se käännellään ainesten joukkoon, kun pyttis on valmis.

Tofupyttis ja texmexin makuja

Pyttipannuun sopii kuutioitu kylmäsavustettu tofu. Siitä, keitetyistä perunoista ja sipulista syntyy hetkessä arkiruoka, joka saa makua sinappimajoneesista.

Pyttipannussa voi kokeilla myös texmexin makuja, kun pannulle lisää perunan seuraksi maissia ja paprikaa. Texmex-pyttipannu maustetaan paprikajauheella ja juustokuminalla ja viimeistellään avokadolla sekä chilikastikkeella. Texmex-pyttipannuun sopivat esimerkiksi broileripyörykät tai kypsät kidneypavut.

Keitettyjä perunoita jääkaapissa?