Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tuntuuko, että aika ei meinaa millään riittää ruoanlaittoon? Ota avuksi meal prepping

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 27.10.2022
|
Muokattu: 27.10.2022
Jos arkiruokien kokkaaminen tuntuu liian aikaavievältä, ota mallia ravintoloiden keittiöistä: esivalmistellut ainekset ja ruokapreppaus pelastavat myös kiireisen arkikokkaajan.

Ruokapreppaus eli meal prepping tarkoittaa ruokien tai niiden osien valmistamista etukäteen ja jakamista sopivan kokoisiksi annoksiksi. Ruokapreppaus on osalle tuttu termi ahkerasti treenaavien maailmasta, mutta preppaus sopii hyvin myös lapsiperheiden ja pienten talouksien arjen helpottajaksi. Ruokien esivalmistelulla pari kertaa viikossa voi säästää nimittäin yllättävän paljon aikaa ja rahaa. Etukäteen suunniteltujen ja esivalmisteltujen ruokien avulla on helppo myös syödä terveellisemmin ja monipuolisemmin.

Muista nämä, kun ryhdyt ruokapreppaamaan

- Pieni alkupanostus tiiviisti sulkeutuviin, pinottaviin säilytys- ja pakastusrasioihin kannattaa. Pinottavat rasiat on helppo latoa jääkaappiin järkevästi, ja tiiviissä rasiassa ruokia on helppo ottaa mukaan evääksi. Myös erilaiset lasipurkit sopivat ruokapreppaukseen ja raaka-aineiden säilytykseen.

- Kirjaa ylös perustarvikkeiden lista, josta näkyy kodin kuivakaapin sisältö ja jauhojen, öljyjen ja mausteiden tilanne. Näin tiedät, milloin on tarvetta päivittää viikon ruokien lisäksi myös kuivakaappia.

- Suunnittele viikon ruokalista etukäteen. Kirjaa ylös kaupasta tarvittavat raaka-aineet ja osta ne kerralla. Voit hyödyntää myös kauppakassi- ja kotiinkuljetuspalveluita ostosten helpottamiseksi.

- Valitse muutama ilta esivalmisteluille. Nosta pöydälle pari kertaa viikossa kaikki tarvittavat raaka-aineet ja kuuntele niitä esivalmistellessa vaikka äänikirjaa, niin preppailu sujuu rattoisasti.

Kokkaa kasvikset käyttövalmiiksi

Käsittele kasvikset valmiiksi jääkaappiin, niin saat niistä nopeasti herkullista arkiruokaa. Valmiiksi kuoritut ja kuutioidut perunat, porkkanat, kurpitsa ja kaali sujahtavat nopeasti kattilaan tai uuniin, kun nälkä yllättää. Säilytä paloitellut juurekset jääkaapissa kylmässä vedessä, niin ne pysyvät raikkaina eivätkä kuivu tai tummu. Keittojen, kastikkeiden ja laatikoiden valmistaminen nopeutuu huomattavasti, kun kasvikset ovat jääkaapissa odottelemassa kypsennystä.

Voit myös kypsentää kasviksia etukäteen ison määrän ja lisätä niitä ruokiin tarpeen tullen. Uunissa paahdetut kasvikset ovat herkullinen pohja moneen tuttuun ruokaan: sosekeittoon, pastakastikkeeseen, lasagneen, risottoon ja salaattiin. Kypsennetyt kasvikset säilyvät jääkaapissa hyvänä kolmisen päivää.

Pelasta lounashetki purkkisalaatilla

Kokoa evässalaatti korkeaan astiaan kerroksittain. Alimmat ainekset saavat maustua kastikkeessa, kun päällimmäisiksi ladotut salaatinlehdet ja yrtit pysyvät rapeina ja ryhdikkäinä. Lounaan tullen voit kipata purkin lautaselle ylösalaisin, jolloin salaatinkastike valuu muiden ainesten päälle.

Näin kokoat purkkisalaatista mahdollisimman monipuolisen:

  1. Lado purkkiin runsaasti kasviksia. Ne lisäävät salaattiin kuituja, rapeutta ja väriä ja maistuvat herkullisilta. Pilko iso määrä kasviksia etukäteen jääkaappiin ja käytä niitä myös muihin ruokiin.

  2. Lisää mukaan lemppariproteiiniasi. Proteiinia on hyvä olla mukana, jotta jaksat salaatin voimalla pitkään. Paista salaattiin esimerkiksi kanaa tai lisää siihen tofua, papuja, kikherneitä tai pähkinöitä.

  3. Älä unohda kastiketta. Salaatinkastike maustaa muut ainekset ja tuo arkeen ripauksen luksusta.

  4. Lisää hyviä hiilihydraatteja. Täysjyväpasta sisältää kuitua ja pitää kylläisenä pidempään kuin vaalea pasta. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös kvinoa ja täysjyväriisi.

Tee ruokia kerralla paljon ja pakasta myöhempää käyttöä varten

Tee kerralla iso kattilallinen keittoa tai kastiketta ja pakasta ruoat kerta-annoksina. Näin saat arkena ruoan nopeasti pöytään silloin, kun kaupassa ei ole ehtinyt käydä tai nälkä yllättää.

Samalla säästät sähköä ja rahaa. Kurkkaa artikkelistamme vinkit ruokien pakastamiseen ja reseptit, jotka maistuvat niin tuoreina kuin pakastettuinakin.