Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ennakoi ja säästä — kokkaa kunnon satsi keittoa tai kastiketta pakastimeen

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 25.10.2022
|
Muokattu: 25.10.2022
Tee kerralla iso kattilallinen keittoa tai kastiketta ja pakasta kerta-annoksina. Näin saat kiireessäkin ruoan nopeasti pöytään, ja säästät samalla sähköä ja rahaa. Katso vinkit ruokien pakastamiseen ja reseptit, jotka maistuvat mainioilta niin tuoreina kuin pakastettuinakin.

Pidä nämä vinkit mielessä, kun pakastat ruokaa

  • Jäähdytä ruoat hyvin ennen pakastusta. Silloin ne jäätyvät nopeasti ja pysyvät hyvälaatuisina.

  • Merkitse pakastusrasioihin, mitä ne sisältävät ja milloin ruoka on tehty. Pakastetut ruoat kannattaa popsia kuukauden tai kahden kuluessa, sillä pakastetun ruoan maku ja ravintoarvot heikentyvät säilytyksen aikana.

  • Älä täytä pakastusrasioita aivan täyteen, koska ruoan sisältämä vesi laajenee jäätyessään. Täyteen pakattu rasia voi avautua, ja se vähentää ruoan säilyvyysaikaa. Pakastettu ruoka myös kuivuu helposti, jos pakkaus on auki.

Jauhelihakastike on koko perheen suosikki

Jauhelihakastike on keittiön todellinen moniottelija, joka sopii erinomaisesti pakastamiseen. Hauduta padallinen kastiketta suosikkireseptilläsi, pakasta annoksina ja ota sulamaan tarpeen mukaan. Kokeile tehdä jauhelihakastiketta välillä myös kanan jauhelihasta.

Jauhelihakastikkeen voi nauttia perinteiseen tapaan sellaisenaan pastan kera sekä erilaisten uuniruokien täytteenä. Kokkaa vaikka uunikurpitsoita tai paimenen piirasta: levitä sulanut kastike vuokaan, peitä perunamuusilla ja ruskista uunissa.

Bolognese maistuu myös kasvisversiona

Kasvissyöjä tekee bolognesekastikkeen linsseistä, pavuista, soijarouheesta tai kasvipohjaisesta jauhiksesta. Kasvisversiot eivät jää maussa tai rakenteessa lihaversioille kakkoseksi ja sopivat hyvin pakastamiseen.

Kasvisbolognese on myös edullinen valinta: palkokasvit ja soijarouhe ovat usein edullisempia kuin liha. Vaikka tekisitkin kastikkeen jauhelihasta, voit pienentää ruokalaskua lisäämällä joukkoon kasviproteiinia. Näin voit myös totutella erilaisten kasviproteiinien käyttöön ja lisätä niitä ajan myötä ruokavalioon aina pikkuisen enemmän.

Näistä keitoista riittää pitkään

Sosekeitot ovat pakastettavien keittojen ykkösiä, sillä niitä on helppo muunnella omaan makuun ja satokauteen sopiviksi. Valitse keittoon suosikkikasviksiasi, keitä kypsäksi, mausta mieleiseksi ja soseuta. Sosekeitto säilyy pakkasessa hyvin ja sulatuksen jälkeen voit viimeistellä keiton esimerkiksi pestolla tai savukalalla.

Arkiruokaklassikot kalakeitto, kanakeitto ja lohisoppa maistuvat mainioilta myös pakastamisen jälkeen. Kun kokkaat keittoja, voit jättää niissä olevat kasvikset hieman napakoiksi, sillä kasvikset jatkavat kypsymistä myös keiton jäähdyttämisen aikana. Näin ne ovat juuri sopivia, kun sulatat ruoan pakastimesta ja lämmität keiton ruokapöytään. Jos et pidä pakastetun perunan mausta tai rakenteesta esimerkiksi keitoissa, voit vaihtaa perunat täysjyväpastaan tai keittää potut ruokaan vasta sulattamisen jälkeen.

Myös pataruokia voi pakastaa! Katso vinkit kauden herkullisimpiin patoihin