Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kantabrian pata

Lämmittävää lohturuokaa vähällä vaivalla – hauduta perinteinen pata tai lähde makumatkalle Etelä-Eurooppaan

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 5.10.2022
Muokattu: 5.10.2022
Syksyn tullen maistuvat lämmittävät padat. Muhita uunissa meheväksi perinteinen lihapata, linsseillä rikastettu kasvispata tai kokeile kreikkalaista stifadoa ja espanjalaista Kantabrian pataa.

Säästä sähköä ja tee patoja kerralla kunnon satsi: pataruoat maistuvat erinomaiselta useamman päivän. Paahda uunissa samoilla lämmöillä myös juureksia ja sosekeiton ainekset. Patojen kanssa samassa uunissa valmistat myös uuniruokia, joita voi pakastaa arkea helpottamaan.

Pirteän sitruunainen kanapata

Kaipaatko syysarkeen piristävää ja lämmittävää pataruokaa, joka valmistuu vähällä vaivalla? Muhittele broilerin paistileikkeistä mehevän yrttinen kanapata, ja mausta se sitruunalla ja valkosipulilla. Pyöristä padan maku purkillisella ruokakermaa ja tarjoile riisin tai perunoiden kanssa. Lempeän makuinen pataruoka maistuu myös lapsille ja säilyy hyvin kylmässä muutaman päivän, sillä padan maut vain paranevat jääkaapissa.

Lämmittävät maut maailmalta: stifado ja Kantabrian pata

Lähde makumatkalle aurinkoiseen Kreikkaan tai vuoristoiseen Pohjois-Espanjaan. Kreikkalainen perinneruoka stifado pursuaa Välimeren makuja: täyteläinen liemi maustetaan kanelilla ja reippaalla määrällä yrttejä. Voit valita stifadon lihaversioon naudan palapaistia tai lammasta tai tehdä ruoan vegaanisena versiona vaihtamalla lihan sieniin. Stifado kuuluu Yhteishyvän lukijoiden suosikeihin – se on syksyisin yksi suosituimmista resepteistämme!

Espanjasta kotoisin oleva Kantabrian pata eli cocido montañés on mainion mausteinen ja tuhti possupata, joka sisältää reippaasti juureksia ja lehtikaalia. Mausteisella chorizolla viimeisteltävä pata nautitaan rapeakuorisen maalaisleivän kanssa.

Linsseillä rikastetut kasvispadat

Syksyn edullisimmat pataruoat valmistuvat satokauden kasviksista, juureksista ja linsseistä. Upean värinen punajuuripata on todellinen punajuuren ystävän unelma: pataan uppoaa punajuuria kokonainen kilo. Ryhtiä ja lisämakua pataan tuovat myös selleri ja porkkana, lisäproteiinia linssit ja päälle ripoteltava, mukavan suolaista makua tuova feta.

Linssi-kasvispata lainaa puolestaan makumaailmansa Intiasta. Kurkumalla ja garam masalalla maustettu vegaaninen pata pitää huolen päivittäisen kasvisannoksen saannista, sillä se sisältää runsaasti lanttua, porkkanaa ja kukkakaalia. Nauti kasvispadat riisin tai keitetyn ohran kanssa.

Mureat lihapadat

Lempeät, perinteiset lihapadat kuuluvat syksyyn. Edullisemmatkin lihapalat kypsyvät pehmeiksi ja mureiksi, kun niille malttaa antaa aikaa muhia uunissa pitkään. Hauduttele lihapatoja reilussa nesteessä hieman miedommalla lämmöllä. Tee kerralla isompi satsi, niin saat ruokaa useammalle päivälle.

Helppo lihapata syntyy näppärästi juureksista, karjalanpaistilihoista ja muutamasta mausteesta. Jos aikaa valmisteluihin on enemmän, tee punaviinillä höystettyä yrttistä possupataa. Tarjoa lihapadat perunan ja tuoreen ruisleivän kanssa.

Katso lisää ideoita pataruokiin