Paimenen piiras
60 min (josta 40 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Ruokaisa shepherd's pie eli paimenen piiras täyttää takuulla nälkäisemmänkin vatsan. Voit tehdä ruoan myös edellisen päivän perunamuusista tai bolognesekastikkeesta.
| 800 g | (2 ps, á 400 g) muusiperuna-aineksia (pakaste, oolannin) |
| 4 dl | maitoa |
| 4 dl | vettä |
| 2 rkl | voita |
| 1 tl | suolaa |
| 60 g | (1,5 dl) juustoraastetta |
| Jauhelihatäyte | |
|---|---|
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 400 g | jauhelihaa |
| 3 rkl | tomaattisosetta |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1 rkl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | lihalientä |
| 100 g | (1/2 ps) pakasteherneitä |
- 1.
Tarkista tarvittava nesteen määrä perunamuusipakkauksesta. Kiehauta vesi ja maito kattilassa. Lisää jäinen perunaseos nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehahtaa. Lisää voi, suola ja juustoraaste muusiin. Siirrä kattila pois levyltä ja jätä odottamaan.
- 2.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese ja kuori porkkanat, leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulit ja porkkanat öljyssä pannulla pehmeiksi. Lisää jauheliha ja anna ruskistua.
- 3.
Sekoita tomaattisose, mausteet ja jauhot jauhelihaseokseen. Lisää lihaliemi ja jäiset herneet. Siirrä pannu pois levyltä.
- 4.
Levitä jauhelihaseos voideltuun uunivuokaan ja päälle perunaseos. Kypsennä paimenen piirasta 225-asteisen uunin keskitasossa noin 20 minuuttia.
Ruokaisa shepherd's pie eli paimenen piiras täyttää takuulla nälkäisemmänkin vatsan. Voit tehdä ruoan myös edellisen päivän perunamuusista tai bolognesekastikkeesta.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 800 g | (2 ps, á 400 g) muusiperuna-aineksia (pakaste, oolannin) |
| 4 dl | maitoa |
| 4 dl | vettä |
| 2 rkl | voita |
| 1 tl | suolaa |
| 60 g | (1,5 dl) juustoraastetta |
Jauhelihatäyte | |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 400 g | jauhelihaa |
| 3 rkl | tomaattisosetta |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1 rkl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | lihalientä |
| 100 g | (1/2 ps) pakasteherneitä |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Tarkista tarvittava nesteen määrä perunamuusipakkauksesta. Kiehauta vesi ja maito kattilassa. Lisää jäinen perunaseos nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehahtaa. Lisää voi, suola ja juustoraaste muusiin. Siirrä kattila pois levyltä ja jätä odottamaan.
Määrä Ainesosa 800 g (2 ps, á 400 g) muusiperuna-aineksia (pakaste, oolannin) 4 dl vettä 4 dl maitoa 2 rkl voita 1 tl suolaa 60 g (1,5 dl) juustoraastetta - 2
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pese ja kuori porkkanat, leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulit ja porkkanat öljyssä pannulla pehmeiksi. Lisää jauheliha ja anna ruskistua.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 2 kpl valkosipulinkynttä 2 kpl porkkanaa 1 rkl rypsiöljyä 400 g jauhelihaa - 3
Sekoita tomaattisose, mausteet ja jauhot jauhelihaseokseen. Lisää lihaliemi ja jäiset herneet. Siirrä pannu pois levyltä.
Määrä Ainesosa 3 rkl tomaattisosetta 1 tl suolaa 1 tl mustapippuria rouhittuna 1 rkl vehnäjauhoja 1 dl lihalientä 100 g (1/2 ps) pakasteherneitä - 4
Levitä jauhelihaseos voideltuun uunivuokaan ja päälle perunaseos. Kypsennä paimenen piirasta 225-asteisen uunin keskitasossa noin 20 minuuttia.
Ravintosisältö
419
Energiaa kcal
1755
Energiaa kj
25,2 g
Rasvaa
11,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
24,8 g
Hiilihydraatteja
6,5 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
21,8 g
Proteiinia
3,2 g
Suolaa
419
Energiaa kcal
1755
Energiaa kj
25,2 g
Rasvaa
11,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
24,8 g
Hiilihydraatteja
6,5 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
21,8 g
Proteiinia
3,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 rkl Tomaattisosetta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























