Juustoinen lasagne
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Itse tehty jauhelihalasagne vaatii hieman aikaa, mutta palkitsee tekijänsä. Täyteläinen lasagne syntyy huolella haudutetusta jauhelihakastikkeesta ja valkokastikkeesta, johon sekoitetaan juustoraasteen lisäksi raejuustoa.
| 9 - 12 kpl | lasagnelevyä |
| Jauhelihakastike | |
|---|---|
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 400 g | (1 pkt) jauhelihaa |
| 400 g | (1 tlk) tomaattimurskaa |
| 140 g | tomaattipyreetä |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| 1 kpl | lihaliemikuutio |
| 3 dl | vettä |
| Valkokastike | |
| 2 rkl | margariinia |
| 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 6 dl | maitoa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | valkopippuria |
| 200 g | (1 prk) raejuustoa |
| 170 g | (1 ps) juustoraastetta |
- 1.
Valmista jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipulit. Paista jauhelihaa hetki kuumalla pannulla sekoitellen. Lisää sipulit ja sekoita, kunnes liha on ruskistunut ja sipulit kuullottuneet. Lisää tomaattimurska ja -pyree, mausteet, murusteltu liemikuutio ja vesi. Anna kastikkeen hautua valkokastikkeen valmistuksen ajan. Sekoita muutaman kerran hautumisen aikana.
- 2.
Valmista valkokastike. Sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita, kunnes seos kuohahtaa. Lisää maito muutamassa erässä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on sileää. Lisää mausteet, raejuusto ja 2 dl juustoraastetta. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Sekoita välillä.
- 3.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kokoa lasagne vuokaan (25 x 35 cm). Valuta pohjalle valkokastiketta. Aseta päälle lasagnelevyjä vieri viereen. Murra levyjä tarvittaessa pienemmiksi. Lusikoi levyjen päälle ensin kerros jauhelihakastiketta, sitten valkokastiketta. Lisää kerros lasagnelevyjä. Toista ja jätä päällimmäiseksi kerros juustokastiketta. Ripottele loppu juustoraaste päälle. Kypsennä uunissa noin tunti. Anna lasagnen vetäytyä vähintään 20 minuuttia ennen tarjoamista.
Itse tehty jauhelihalasagne vaatii hieman aikaa, mutta palkitsee tekijänsä. Täyteläinen lasagne syntyy huolella haudutetusta jauhelihakastikkeesta ja valkokastikkeesta, johon sekoitetaan juustoraasteen lisäksi raejuustoa.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 9 - 12 kpl | lasagnelevyä |
Jauhelihakastike | |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 400 g | (1 pkt) jauhelihaa |
| 400 g | (1 tlk) tomaattimurskaa |
| 140 g | tomaattipyreetä |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| 1 kpl | lihaliemikuutio |
| 3 dl | vettä |
Valkokastike | |
| 2 rkl | margariinia |
| 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 6 dl | maitoa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | valkopippuria |
| 200 g | (1 prk) raejuustoa |
| 170 g | (1 ps) juustoraastetta |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Valmista jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipulit. Paista jauhelihaa hetki kuumalla pannulla sekoitellen. Lisää sipulit ja sekoita, kunnes liha on ruskistunut ja sipulit kuullottuneet. Lisää tomaattimurska ja -pyree, mausteet, murusteltu liemikuutio ja vesi. Anna kastikkeen hautua valkokastikkeen valmistuksen ajan. Sekoita muutaman kerran hautumisen aikana.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 2 kpl valkosipulinkynttä 400 g (1 pkt) jauhelihaa 400 g (1 tlk) tomaattimurskaa 140 g tomaattipyreetä 1/2 tl suolaa 1/4 tl valkopippuria 1 kpl lihaliemikuutio 3 dl vettä - 2
Valmista valkokastike. Sulata rasva pinnoitetussa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita, kunnes seos kuohahtaa. Lisää maito muutamassa erässä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on sileää. Lisää mausteet, raejuusto ja 2 dl juustoraastetta. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Sekoita välillä.
Määrä Ainesosa 2 rkl margariinia 1/2 dl vehnäjauhoja 6 dl maitoa 1/2 tl suolaa 1/2 tl valkopippuria 200 g (1 prk) raejuustoa 170 g (1 ps) juustoraastetta - 3
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kokoa lasagne vuokaan (25 x 35 cm). Valuta pohjalle valkokastiketta. Aseta päälle lasagnelevyjä vieri viereen. Murra levyjä tarvittaessa pienemmiksi. Lusikoi levyjen päälle ensin kerros jauhelihakastiketta, sitten valkokastiketta. Lisää kerros lasagnelevyjä. Toista ja jätä päällimmäiseksi kerros juustokastiketta. Ripottele loppu juustoraaste päälle. Kypsennä uunissa noin tunti. Anna lasagnen vetäytyä vähintään 20 minuuttia ennen tarjoamista.
Määrä Ainesosa 9 - 12 kpl lasagnelevyä
Ravintosisältö
384
Energiaa kcal
1607
Energiaa kj
22,7 g
Rasvaa
11,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,7 g
Hiilihydraatteja
9,2 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
30,3 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
384
Energiaa kcal
1607
Energiaa kj
22,7 g
Rasvaa
11,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,7 g
Hiilihydraatteja
9,2 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
30,3 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 9 - 12 kpl Lasagnelevyä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























