Kukkakaali on monipuolinen herkku, joka ei välttämättä vaadi edes kypsennystä. Popsi raakoja kukkakaalilohkoja kylmien dippien tai juustofonduen kanssa, ja tarjoa raakana sormiruokana myös lapsille. Kokeile myös uusia, yllättäviä makupareja ja muista käyttää kukkakaalin vihreät lehdet esimerkiksi pikkelsseissä.
Kukkakaali – reseptit salaateista sosekeittoon
Käytä monipuolisesti - vinkkejä kukkakaalin käyttöön
Kukkakaali nauttii juuston seurasta
Kukkakaaligratiini on monelle se tutuin kukkakaaliruoka. Herkullinen vuokaruoka päällystetään juustolla ja muhitellaan uunissa ihanan pehmeäksi. Kukkakaalin voi tehdä gratiinimaiseen tyyliin myös kokonaisena. Kuorrutettu kukkakaali valmistuu ilman pilkkomista, kun kokonainen kukkakaali peitellään juustonmakuiseen kastikkeeseen ja gratinoidaan uunissa.
Lyttyperunoiden tapaan tehdyt juustoiset lyttykukkakaalit sopivat lisukeeksi ja naposteluruoaksi. Valitse voimakas juustoraaste, joka sulaa herkulliseksi kuorrutteeksi litistettyjen kukkakaalinnuppujen pinnalle.
Napostele ja herkuttele
Kukkakaaliwingsit nousivat suursuosioon muutama vuosi sitten, eikä ihme – nämä naposteltavat ovat todella koukuttavia! Nopeaan herkkunälkään voit myös grillata kukkakaalilohkoja ja tehdä niiden pariksi herkullisen cashew-hummuksen. Nam!
Kukkakaali pehmentää keitot
Miedon makunsa vuoksi kukkakaali sopii kaikenlaisiin keittoihin. Kukkakaalin kermaisuus pääsee oikeuksiinsa etenkin sosekeitoissa. Paahtaminen tuo keittoihin mukavaa makuvaihtelua. Kokeile parittaa kukkakaali myös vihreän vastinparinsa parsakaalin kanssa. Saat kukkakaalikeitoista täysin vegaanisia pyöristämällä ne kaura-, manteli- tai kookosmaidolla.
Kokeile kukkakaalia pastaan, risottoon ja bowliin
Napakan rakenteensa vuoksi kukkakaali toimii upeasti myös risotossa, johon se lisätään loppuvaiheessa purutuntumaa tuomaan. Risotossa kannattaa hyödyntää koko kukkakaali lehtiä myöten. Paahdettuna kukkakaalinnuput toimivat mainiosti niin pastassa kuin ruokaisassa kulhoruoassa.
Raikkaat salaatit kukkakaalista
Raaka kukkakaali sopii dippailun lisäksi erinomaisesti erilaisiin salaatteihin. Raikas vesimeloni tuo mukavaa makeutta kukkakaalin rinnalle grilliruoan lisukkeeksi sopivassa salaatissa. Myös keitetty kukkakaali on oiva raaka-aine salaattiin. Tässä kesäisessä reseptissä sen parina tarjotaan rouskuvaa retiisiä ja vihreitä herneitä.