Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kukkakaali – reseptit salaateista sosekeittoon

Teksti:
Marita Joutjärvi, Yhteishyvä
Kuvat:
Päivi Ristell
Julkaistu: 14.8.2019
|
Muokattu: 2.8.2024
Kukkakaalista voit taikoa sekä raakana että kypsennettynä kymmeniä erilaisia ruokia. Maistuvassa vihanneksessa on runsaasti ravintoaineita: C- ja B- sekä E- ja K-vitamiineja, kalsiumia, proteiinia ja kuitua. Näillä resepteillä saat tehtyä kukkakaalista kaikille maistuvia, edullisia herkkuja.

Käytä monipuolisesti - vinkkejä kukkakaalin käyttöön

Kukkakaali on monipuolinen herkku, joka ei välttämättä vaadi edes kypsennystä. Popsi raakoja kukkakaalilohkoja kylmien dippien tai juustofonduen kanssa, ja tarjoa raakana sormiruokana myös lapsille. Kokeile myös uusia, yllättäviä makupareja ja muista käyttää kukkakaalin vihreät lehdet esimerkiksi pikkelsseissä.

Tiesitkö kukkakaalista?

• Säilytä kukkakaali muovin sisässä jääkaapin vihanneslaatikossa.

• Saat rapean, valkoisen ja tuoksuttoman kukkakaalin, kun lisäät keitinveteen vajaan teelusikallisen ruokasoodaa.

• Valkoisen kukkakaalin lisäksi tarjolla on myös vihreitä, violetteja ja oransseja versioita. Violetti kukkakaali on risteytetty punakaalin kanssa.

Kukkakaali nauttii juuston seurasta

Kukkakaaligratiini on monelle se tutuin kukkakaaliruoka. Herkullinen vuokaruoka päällystetään juustolla ja muhitellaan uunissa ihanan pehmeäksi. Kukkakaalin voi tehdä gratiinimaiseen tyyliin myös kokonaisena. Kuorrutettu kukkakaali valmistuu ilman pilkkomista, kun kokonainen kukkakaali peitellään juustonmakuiseen kastikkeeseen ja gratinoidaan uunissa.

Lyttyperunoiden tapaan tehdyt juustoiset lyttykukkakaalit sopivat lisukeeksi ja naposteluruoaksi. Valitse voimakas juustoraaste, joka sulaa herkulliseksi kuorrutteeksi litistettyjen kukkakaalinnuppujen pinnalle.

Napostele ja herkuttele

Kukkakaaliwingsit nousivat suursuosioon muutama vuosi sitten, eikä ihme – nämä naposteltavat ovat todella koukuttavia! Nopeaan herkkunälkään voit myös grillata kukkakaalilohkoja ja tehdä niiden pariksi herkullisen cashew-hummuksen. Nam!

Kukkakaali pehmentää keitot

Miedon makunsa vuoksi kukkakaali sopii kaikenlaisiin keittoihin. Kukkakaalin kermaisuus pääsee oikeuksiinsa etenkin sosekeitoissa. Paahtaminen tuo keittoihin mukavaa makuvaihtelua. Kokeile parittaa kukkakaali myös vihreän vastinparinsa parsakaalin kanssa. Saat kukkakaalikeitoista täysin vegaanisia pyöristämällä ne kaura-, manteli- tai kookosmaidolla.

Kokeile kukkakaalia pastaan, risottoon ja bowliin

Napakan rakenteensa vuoksi kukkakaali toimii upeasti myös risotossa, johon se lisätään loppuvaiheessa purutuntumaa tuomaan. Risotossa kannattaa hyödyntää koko kukkakaali lehtiä myöten. Paahdettuna kukkakaalinnuput toimivat mainiosti niin pastassa kuin ruokaisassa kulhoruoassa.

Raikkaat salaatit kukkakaalista

Raaka kukkakaali sopii dippailun lisäksi erinomaisesti erilaisiin salaatteihin. Raikas vesimeloni tuo mukavaa makeutta kukkakaalin rinnalle grilliruoan lisukkeeksi sopivassa salaatissa. Myös keitetty kukkakaali on oiva raaka-aine salaattiin. Tässä kesäisessä reseptissä sen parina tarjotaan rouskuvaa retiisiä ja vihreitä herneitä.

Lisää maukkaita kukkakaalireseptejä