Kukkakaali tuo monelle ensimmäiseksi mieleen kesäkeiton tai gratiinin. Runsaasti C-vitamiinia, kalsiumia, proteiinia ja kuitua sisältävä kukkakaali on kuitenkin mainio aines raakanakin.
Jos kukkakaalin haju häiritsee, lisää keitinveteen teelusikallinen ruokasoodaa – saat rapean, valkoisen ja tuoksuttoman kukkakaalin.
Näin herkuttelet kukkakaalilla:
1. Hyödynnä lehdet: Silppua kukintoja suojaavia vihreitä lehtiä sosekeiton tai salaatin joukkoon.
2. Dippaa: Paloittele kukkakaali dipattavaksi kermaviili- tai jogurttipohjaiseen kastikkeeseen, joka on maustettu yrteillä tai homejuustolla. Tai valmista helppo pikafondue lämmittämällä pieni valkohomejuusto. Nauti herkusta kukkakaalinuppujen kera.
3. Säilö talveksi: Keitä kukkakaalin paloja muutama minuutti, valuta ja pakasta. Voit säilöä kukkakaalia myös etikkaliemeen.
4. Tarjoa sormiruokana: Raa’at tai kevyesti höyrytetyt kukinnot maistuvat lapsille sormiruokana.
5. Sekoita salaattiin: Hienonna, viipaloi tai paloittele kukkakaalia salaattiin. Eri muodot maistuvat erilaisilta. Lisää mukaan hienonnettua lehtiselleriä, pannulla paahdettuja pähkinöitä ja tee kastike piparjuurella maustetusta jogurtista.
6. Pikkelöi: Pane kukkakaalipalat purkkiin ja kaada päälle kuuma sokerilla maustettu etikkaliemi, jossa on 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Anna tekeytyä seuraavaan päivään. Saat piristävän lisukkeen aterialle.
7. Pyöräytä kuskus: Raasta kukkakaali pieniksi muruiksi, kypsennät voi- tai öljytilkassa pannulla ja maustat sitruunanmehulla sekä tuoreyrteillä. Saat näppärän "kuskuslisukkeen".
8. Kokeile keitossa: Kypsennä paloiteltu kukkakaali sipulin ja muutaman perunan kanssa kasvisliemessä, soseuta ja pyöristä joko kerma-, sinihomejuusto- tai tuorejuustolisällä. Arkiversion voit keittää maitoon, jolloin se maistuu myös perheen pienemmille. Kokeile myös itämaista laktoositonta kesäkeittoa: korvaa maito kookosmaidolla ja tuo keittoon ripaus aasialaista makua limemehulla ja raastetulla inkiväärillä.
9. Paahda uunissa: Kokeile kukkakaalia myös 200-asteisessa uunissa paahdettuna. Kokonainen kukkakaali paahtuu vajaassa tunnissa ja palat noin 20 minuutissa.
10. Grillaa: Kukkakaalin voi grillata kokonaisena tai paloina. Sivele kaali öljyllä ja mausta suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja sitruunalla.