Grillaa, silppua lehdet tai säilö talveksi – 10 yllättävää tapaa hyödyntää terveellistä kukkakaalia - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Grillaa, silppua lehdet tai säilö talveksi – 10 yllättävää tapaa hyödyntää terveellistä kukkakaalia

Runsaasti C-vitamiinia, kalsiumia, proteiinia ja kuitua sisältävä kukkakaali on mainio kasvis ruoanlaittoon

Kukkakaali on monipuolinen kasvis, joka maistuu myös lapsille raakana.

Uuden sadon kukkakaali on uusien perunoiden kaltainen sesonkiherkku. Oletko jo kokeillut näitä vinkkejä?

Jaa Somessa
Teksti
Marita Joutjärvi
Kuvat
Kimmo Saira

Kukkakaali tuo monelle ensimmäiseksi mieleen kesäkeiton tai gratiinin. Runsaasti C-vitamiinia, kalsiumia, proteiinia ja kuitua sisältävä kukkakaali on kuitenkin mainio aines raakanakin.

Jos kukkakaalin haju häiritsee, lisää keitinveteen teelusikallinen ruokasoodaa – saat rapean, valkoisen ja tuoksuttoman kukkakaalin.

Näin herkuttelet kukkakaalilla:

1. Hyödynnä lehdet: Silppua kukintoja suojaavia vihreitä lehtiä sosekeiton tai salaatin joukkoon.

2. Dippaa: Paloittele kukkakaali dipattavaksi kermaviili- tai jogurttipohjaiseen kastikkeeseen, joka on maustettu yrteillä tai homejuustolla. Tai valmista helppo pikafondue lämmittämällä pieni valkohomejuusto. Nauti herkusta kukkakaalinuppujen kera.

3. Säilö talveksi: Keitä kukkakaalin paloja muutama minuutti, valuta ja pakasta. Voit säilöä kukkakaalia myös etikkaliemeen.

4. Tarjoa sormiruokana: Raa’at tai kevyesti höyrytetyt kukinnot maistuvat lapsille sormiruokana.

5. Sekoita salaattiin: Hienonna, viipaloi tai paloittele kukkakaalia salaattiin. Eri muodot maistuvat erilaisilta. Lisää mukaan hienonnettua lehtiselleriä, pannulla paahdettuja pähkinöitä ja tee kastike piparjuurella maustetusta jogurtista.

6. Pikkelöi: Pane kukkakaalipalat purkkiin ja kaada päälle kuuma sokerilla maustettu etikkaliemi, jossa on 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Anna tekeytyä seuraavaan päivään. Saat piristävän lisukkeen aterialle.

7. Pyöräytä kuskus: Raasta kukkakaali pieniksi muruiksi, kypsennät voi- tai öljytilkassa pannulla ja maustat sitruunamehulla sekä tuoreyrteillä. Saat näppärän kuskuslisukkeen.

8. Kokeile keitossa: Kypsennä paloiteltu kukkakaali sipulin ja muutaman perunan kanssa kasvisliemessä, soseuta ja pyöristä joko kerma-, sinihomejuusto- tai tuorejuustolisällä. Arkiversion voit keittää maitoon, jolloin se maistuu myös perheen pienemmille. Kokeile myös itämaista laktoositonta kesäkeittoa: korvaa maito kookosmaidolla ja tuo keittoon ripaus aasialaista makua limemehulla ja raastetulla inkiväärillä.

9. Paahda uunissa: Kokeile kukkakaalia myös 200-asteisessa uunissa paahdettuna. Kokonainen kukkakaali paahtuu vajaassa tunnissa ja palat noin 20 minuutissa.

10. Grillaa: Kukkakaalin voi grillata kokonaisena tai paloina. Sivele kaali öljyllä ja mausta suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja sitruunalla.

Tiesitkö tämän kukkakaalista?

  1. Kukkakaali on tyypillisimmillään valkoinen, mutta tarjolla on myös vihreitä, violetteja tai oransseja versioita.
  2. Älä ylikypsennä kukkakaalia – palat kypsyvät napakoiksi höyryttämällä tai keittämällä alle 10 minuutissa. Kokeile kypsyyttä välillä cocktailtikulla. Mausta kaali keittämisen jälkeen.
  3. Säilytä kukkakaali muovin sisässä jääkaapin vihanneslaatikossa.

Kokeile näitä kukkakaalireseptejä

Julkaistu: 1.7.2019
Muokattu: 9.7.2019
Jaa Somessa