Kuorrutettu kukkakaali
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kokonaisena kuorrutettu kukkakaali saa päälleen hurmaavan juustoisen hunnun. Sitruunainen gremolata tuo annokseen väriä ja makuun sopivasti raikkautta.
| 700 g | (1 kpl) kukkakaalia |
| Juustokastike | |
|---|---|
| 2 rkl | voita |
| 3 rkl | vehnäjauhoja |
| 3 1/2 dl | maitoa |
| 1 kpl | kananmunan keltuainen |
| 150 g | (1 ps) cheddarjuustoraastetta |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria jauhettuna |
| Gremolata | |
| 1 kpl | ruukku lehtipersiljaa |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 kpl | sitruuna (luomu) |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1/4 tl | suolaa |
| ripaus mustapippuria rouhittuna | |
- 1.
Huuhtele kukkakaali ja poista tarvittaessa pala kantaa sekä uloimpia lehtiä. Keitä kaalia suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 litra vettä) noin 10 minuuttia, tai kunnes se on puolikypsä. Kokeile kypsyyttä terävällä veitsellä. Nosta kukkakaali siivilään valumaan.
- 2.
Sulata kastiketta varten voi pinnoitetussa kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Lisää maito nauhana koko ajan sekoittaen. Keitä sekoitellen noin 5 minuuttia. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää joukkoon hieman maitoa tai kukkakaalin keitinvettä.
- 3.
Säästä noin 1/2 dl juustoraastetta kuorruttamiseen. Anna kastikkeen hieman jäähtyä ja sekoita siihen keltuainen, loppu juustoraaste sekä mausteet.
- 4.
Kun kukkakaali on kuivahtanut, siirrä se voideltuun uunivuokaan. Kaada kastike kukkakaalin päälle ja vuokaan. Ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Gratinoi kukkakaalia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes kastike on hieman ruskistunut.
- 5.
Valmista gremolata. Hienonna persilja. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese sitruuna, raasta 1 tl kuorta ja purista 1 rkl mehua. Sekoita kaikki gremolatan ainekset kulhossa.
- 6.
Tarjoa gremolata kuorrutetun kukkakaalin kanssa.
Kokonaisena kuorrutettu kukkakaali saa päälleen hurmaavan juustoisen hunnun. Sitruunainen gremolata tuo annokseen väriä ja makuun sopivasti raikkautta.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 700 g | (1 kpl) kukkakaalia |
Juustokastike | |
| 2 rkl | voita |
| 3 rkl | vehnäjauhoja |
| 3 1/2 dl | maitoa |
| 1 kpl | kananmunan keltuainen |
| 150 g | (1 ps) cheddarjuustoraastetta |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria jauhettuna |
Gremolata | |
| 1 kpl | ruukku lehtipersiljaa |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 kpl | sitruuna (luomu) |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1/4 tl | suolaa |
| ripaus mustapippuria rouhittuna | |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Huuhtele kukkakaali ja poista tarvittaessa pala kantaa sekä uloimpia lehtiä. Keitä kaalia suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 litra vettä) noin 10 minuuttia, tai kunnes se on puolikypsä. Kokeile kypsyyttä terävällä veitsellä. Nosta kukkakaali siivilään valumaan.
Määrä Ainesosa 700 g (1 kpl) kukkakaalia - 2
Sulata kastiketta varten voi pinnoitetussa kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Lisää maito nauhana koko ajan sekoittaen. Keitä sekoitellen noin 5 minuuttia. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää joukkoon hieman maitoa tai kukkakaalin keitinvettä.
Määrä Ainesosa 2 rkl voita 3 rkl vehnäjauhoja 3 1/2 dl maitoa - 3
Säästä noin 1/2 dl juustoraastetta kuorruttamiseen. Anna kastikkeen hieman jäähtyä ja sekoita siihen keltuainen, loppu juustoraaste sekä mausteet.
Määrä Ainesosa 150 g (1 ps) cheddarjuustoraastetta 1 kpl kananmunan keltuainen 1/2 tl suolaa 1/4 tl valkopippuria jauhettuna - 4
Kun kukkakaali on kuivahtanut, siirrä se voideltuun uunivuokaan. Kaada kastike kukkakaalin päälle ja vuokaan. Ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Gratinoi kukkakaalia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes kastike on hieman ruskistunut.
- 5
Valmista gremolata. Hienonna persilja. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese sitruuna, raasta 1 tl kuorta ja purista 1 rkl mehua. Sekoita kaikki gremolatan ainekset kulhossa.
Määrä Ainesosa 1 kpl ruukku lehtipersiljaa 1 kpl valkosipulinkynsi 1/2 kpl sitruuna (luomu) 2 rkl rypsiöljyä 1/4 tl suolaa ripaus mustapippuria rouhittuna - 6
Tarjoa gremolata kuorrutetun kukkakaalin kanssa.
Ravintosisältö
412
Energiaa kcal
1726
Energiaa kj
30,3 g
Rasvaa
13,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
14,0 g
Hiilihydraatteja
8,3 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
17,8 g
Proteiinia
1,9 g
Suolaa
412
Energiaa kcal
1726
Energiaa kj
30,3 g
Rasvaa
13,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
14,0 g
Hiilihydraatteja
8,3 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
17,8 g
Proteiinia
1,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ripaus mustapippuria rouhittuna.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























