Kuorrutettu kukkakaali

arvosana5/5

(6)arviota
4 Annosta

60 min (josta 30 min aktiivista)

Kokonaisena kuorrutettu kukkakaali saa päälleen hurmaavan juustoisen hunnun. Sitruunainen gremolata tuo annokseen väriä ja makuun sopivasti raikkautta.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
700 g(1 kpl) kukkakaalia

Juustokastike

2 rklvoita
3 rklvehnäjauhoja
3 1/2 dlmaitoa
1 kplkananmunan keltuainen
150 g(1 ps) cheddarjuustoraastetta
1/2 tlsuolaa
1/4 tlvalkopippuria jauhettuna

Gremolata

1 kplruukku lehtipersiljaa
1 kplvalkosipulinkynsi
1/2 kplsitruuna (luomu)
2 rklrypsiöljyä
1/4 tlsuolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Valmistus (Uuni 225°C)

  1. 1

    Huuhtele kukkakaali ja poista tarvittaessa pala kantaa sekä uloimpia lehtiä. Keitä kaalia suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 litra vettä) noin 10 minuuttia, tai kunnes se on puolikypsä. Kokeile kypsyyttä terävällä veitsellä. Nosta kukkakaali siivilään valumaan.

    MääräAinesosa
    700 g(1 kpl) kukkakaalia
  2. 2

    Sulata kastiketta varten voi pinnoitetussa kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Lisää maito nauhana koko ajan sekoittaen. Keitä sekoitellen noin 5 minuuttia. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää joukkoon hieman maitoa tai kukkakaalin keitinvettä.

    MääräAinesosa
    2 rklvoita
    3 rklvehnäjauhoja
    3 1/2 dlmaitoa
  3. 3

    Säästä noin 1/2 dl juustoraastetta kuorruttamiseen. Anna kastikkeen hieman jäähtyä ja sekoita siihen keltuainen, loppu juustoraaste sekä mausteet.

    MääräAinesosa
    150 g(1 ps) cheddarjuustoraastetta
    1 kplkananmunan keltuainen
    1/2 tlsuolaa
    1/4 tlvalkopippuria jauhettuna
  4. 4

    Kun kukkakaali on kuivahtanut, siirrä se voideltuun uunivuokaan. Kaada kastike kukkakaalin päälle ja vuokaan. Ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Gratinoi kukkakaalia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes kastike on hieman ruskistunut.

  5. 5

    Valmista gremolata. Hienonna persilja. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese sitruuna, raasta 1 tl kuorta ja purista 1 rkl mehua. Sekoita kaikki gremolatan ainekset kulhossa.

    MääräAinesosa
    1 kplruukku lehtipersiljaa
    1 kplvalkosipulinkynsi
    1/2 kplsitruuna (luomu)
    2 rklrypsiöljyä
    1/4 tlsuolaa
    ripaus mustapippuria rouhittuna
  6. 6

    Tarjoa gremolata kuorrutetun kukkakaalin kanssa.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ripaus mustapippuria rouhittuna.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Reetta Pasanen
22.10.2018
|
Päivitetty: 7.11.2025

Samankaltaisia reseptejä