Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kukkakaaliwingsit

Kukkakaaliwingsit

Tunnetko kukkakaalin makuparit? Nämä 10 ainesta saavat suosikkikasviksen puhkeamaan kukkaan

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.8.2021
Muokattu: 25.8.2021
Suomalaiset rakastavat lempeää juustolla maustettua kukkakaaligratiinia. Toisille himotuin herkku ovat chiliset kukkakaaliwingsit. Paahdettu valkosipuli taas tekee kukkakaalikeitosta vastustamattoman. Ja kun lempeä suosikkikasvis saa pintaansa currya, siitä löytyy jälleen uusi luonteenpiirre. Mutta mikä on yllättävin makupari rakastetulle kukkakaalille?

1. Kaksi lempeää yhdessä: kukkakaali ja juusto

Gratiinit ja kukkakaalikeitot saavat juustosta makua ja niiden pehmeän samettisen rakenteen. Voit käyttää sulatejuustoa tai tuorejuustoa tai raastaa ruokaan vaikka palan emmentalia tai murentaa mukaan vuohenjuustoa. Myös maustetut juustot, esimerkiksi paprika-, pippuri- ja yrttijuustot toimivat kukkakaalin kanssa hienosti. Helpoin gratiini syntyy juustolla maustetusta ruokakermasta. Halutessasi voit ripotella lisämauksi sinihomejuustoa. Kokeile myös tätä: yhdistä kukkakaaligratiini ja amerikkalainen mac & cheese yhdeksi ruoaksi, jonka kuorrutat mehevällä cheddarjuustolla.

2. Grillatun ja paahdetun kaveri: bbq-kastike

Vaikka kukkakaalin maku on mieto, se kestää vahvoja mausteita. Leikkaa kaali isoiksi viipaleiksi, kääntele ne barbeque-kastikkeessa ja paahda grillissä kasvispihveiksi, joissa on totisesti luonnetta. Tai paista kukkakaali rapeiksi wingseiksi. Ihanan tahmaiset ja tuliset kukkakaaliwingsit maistuvat vaikka perjantai-illan naposteluherkkuna.

3. Sieltä mistä kukkakaali on kotoisin: curry

Intia on yksi maailman isoista kukkakaalin tuottajamaista. Siksi kukkakaali onkin curryn tärkeä ainesosa. Helppo kukkakaalicurry syntyy näin: mausta kukkakaali chilillä ja currytahnalla ja hauduta kookosmaidossa. Kokeile myös intialaisittain maustettua paahdettua kukkakaalia. Pyöräytä pienet nuput rypsiöljyssä ja ripottele pinnalle reilusti jauhettua currya ja muita mausteita. Keittopäivänäkin kannattaa ottaa esille currypurkki ja ripauttaa soppaan pieni lusikallinen currya.

4. Lihaisien makujen ystävälle: pekoni

Kun haluat currylla maustetusta kukkakaalikeitosta astetta ruokaisamman, paista kuutioitua pekonia keiton pinnalle. Paistetusta pekonista ja höyrytetystä kukkakaalista syntyy myös herkullinen salaatti. Lisää vain salaatinlehtiä ja ripaus rouskuvia siemeniä sekä raikas salaatinkastike, niin täydellinen lounas on valmis.

5. Sävyjä samasta makumaailmasta: pähkinä

Paahtaminen antaa kukkakaalille pähkinäisen maun. Siksi ei olekaan yllättävää, että myös pähkinät ovat kukkakaalin kavereita. Tuplapähkinäisen maun saat, kun kokkaat sosekeiton paahdetuista kukkakaaleista ja cashewpähkinöistä. Pähkinöistä tehty hummus maistuu erityisen hyvältä grillatun kukkakaalin kanssa. Myös risoton tapaan valmistettu kukkakaali tykkää, kun se viimeistellään pähkinöillä. Oletko jo kokeillut helppoa kukkakaalirisottoa? Rouhi kukkakaali riisimäiseksi muruksi ja valmista aivan kuten risotto.

6. Herkulliset haisulit: kukkakaali ja valkosipuli

Kukkakaalia kokatessa ei säästellä valkosipulia! Neljän hengen keittoon voit huoletta lisätä neljä valkosipulinkynttä – ja sujauttaa vielä yhden ylimääräisen tilliöljyyn, joka herkutellaan keiton kanssa. Myös uunipellillä paahdettavien kukkakaalien joukkoon kannattaa sekoittaa valkosipulinkynsiä varsinkin, jos käytät nuput keittoihin, patoihin, pastoihin tai salaatteihin.

7. Toisiaan täydentävät: tomaatti ja kukkakaali

Tomaatissa on monta maukasta ominaisuutta: se on hapokas, makea ja täyteläinen. Tomaatti täydentää kukkakaalin makua, joten lopputulos on herkullisen tasapainoinen. Kevennä bolognese kukkakaalimuruilla tai tee kukkakaalista kastikkeen päätähti. Oletko kokeillut parin vuoden takaista hittiä, pizzapohjaa, joka tehdään kukkakaalista? Helppo gluteeniton ”pizzataikina” syntyy kätevästi kukkakaalimurusta ja kananmunasta.

8. Kukkivat kaalit kimpassa: parsakaalin kanssa

Pilko kukkakaalin kanssa samaan vuokaan tai kattilaan on toistakin kukkivaa kaalia. Parsakaali tuo ruokaan vihreistä kasviksista tuttua karvautta, joka täydentää kukkakaalin pyöreitä makuja. Yhdistä kukkivat kaverukset gratiiniin tai kukkakaali-parsakaalikeittoon.

9. Vaihtelua yrteistä: minttu, tilli vai rakuuna?

Kukkakaalin lempeään makuun sopivat niin raikkaat kuin vahvan aromikkaatkin yrtit. Lisää mintunlehtiä kukkakaalisalaattiin, tilliä gratiiniin, rakuunaa uunipaahdettuihin kukkakaaleihin. Myös rosmariini, timjami, lehtipersilja ja ruohosipuli ovat ihania makupareja kukkakaalille.

10. Maistamisen arvoinen yllätys: vadelma

Raaka rapea kukkakaali ja makeat vadelmat – kuulostaako yllättävältä? Me lupaamme, että tätä yhdistelmää kannattaa kokeilla. Lisää mukaan mantelia, silputtua persiljaa ja sitruunakastike ja anna maustua tovi. Nauti kevyenä iltapalana tai lämpimän ruoan lisukkeena.

Muista myös kukkakaalin pikkuiset sukulaiset:

Kaipaatko lisää kasvisruokaideoita?

Täältä löydät lisää helppoja arkiruokia: