Kahden kaalin gratiini
45 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Reilut leipäpalat ja runsas juustokastike tekevät kasvisgratiinista kokonaisen aterian.
| 300 g | parsakaalia |
| 300 g | kukkakaalia |
| 4 kpl | viipaletta vaaleaa leipää |
| 2 rkl | öljyä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| Kastike | |
|---|---|
| 25 g | voita |
| 3 rkl | vehnäjauhoja |
| 4 dl | maitoa |
| 2 dl | juustoraastetta |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1 tl | oreganoa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
- 1.
Lohko kaalit paloiksi. Keitä paloja suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia, valuta hyvin ja pane kaalit uunivuokaan.
- 2.
Kuori ja hienonna valkosipuli ja sekoita öljyyn. Sivele leipäviipaleet valkosipuliöljyllä ja leikkaa viipaleet 2–3 osaan.
- 3.
Sulata kastiketta varten voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita. Kaada maito kattilaan samalla voimakkaasti sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5 minuuttia.
- 4.
Lisää kastikkeeseen mausteet ja puolet juustoraasteesta. Kaada kastike kaalien päälle. Lisää leipäpalat ja painele niitä osittain kastikkeeseen. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia kunnes kastikkeen pinta saanut väriä.
Reilut leipäpalat ja runsas juustokastike tekevät kasvisgratiinista kokonaisen aterian.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 300 g | parsakaalia |
| 300 g | kukkakaalia |
| 4 kpl | viipaletta vaaleaa leipää |
| 2 rkl | öljyä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
Kastike | |
| 25 g | voita |
| 3 rkl | vehnäjauhoja |
| 4 dl | maitoa |
| 2 dl | juustoraastetta |
| 3/4 tl | suolaa |
| 1 tl | oreganoa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Lohko kaalit paloiksi. Keitä paloja suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia, valuta hyvin ja pane kaalit uunivuokaan.
Määrä Ainesosa 300 g kukkakaalia 300 g parsakaalia - 2
Kuori ja hienonna valkosipuli ja sekoita öljyyn. Sivele leipäviipaleet valkosipuliöljyllä ja leikkaa viipaleet 2–3 osaan.
Määrä Ainesosa 1 kpl valkosipulinkynsi 2 rkl öljyä 4 kpl viipaletta vaaleaa leipää - 3
Sulata kastiketta varten voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita. Kaada maito kattilaan samalla voimakkaasti sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 25 g voita 3 rkl vehnäjauhoja 4 dl maitoa - 4
Lisää kastikkeeseen mausteet ja puolet juustoraasteesta. Kaada kastike kaalien päälle. Lisää leipäpalat ja painele niitä osittain kastikkeeseen. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia kunnes kastikkeen pinta saanut väriä.
Määrä Ainesosa 3/4 tl suolaa 1 tl oreganoa 1/4 tl valkopippuria 2 dl juustoraastetta
Ravintosisältö
274
Energiaa kcal
1149
Energiaa kj
14,3 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,8 g
Hiilihydraatteja
8,0 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
10,3 g
Proteiinia
1,7 g
Suolaa
274
Energiaa kcal
1149
Energiaa kj
14,3 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,8 g
Hiilihydraatteja
8,0 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
10,3 g
Proteiinia
1,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 dl Juustoraastetta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























