Minttukasvien sukuun kuuluva basilika on italialaisen keittiön tärkeimpiä yrttejä. Suosikkiyrtin tuoksu on voimakkaan aromaattinen, maussa on makeutta, pippurisuutta ja häivähdys minttua.
Basilika on parhaimmillaan tuoreena, sillä kuivattuna sen maku on selvästi miedompi. Pehmeälehtinen basilika kannattaa lisätä ruokaan loppuvaiheessa, jolloin sen maku pääsee parhaiten esiin. Kuivattu basilika antaa puolestaan ruokiin enemmän makua alkuvaiheessa lisättynä. Jos haluat välttää basilikan lehtien tummumisen, revi ne käsin veitsellä leikkaamisen sijaan.
Entä kuinka basilika kannattaa säilyttää kotona? Tuore basilika pitää valosta, vedestä ja siitä, että sen lehtiä nypitään säännöllisesti pois. Aseta yrtti siis mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan, kastele ja napsi lehtiä käyttöön usein. Kylmä ilma saa basilikan nuupahtamaan, joten suojaa kaupasta ostettu yrttipuska kotimatkan ajaksi.