Makeat tuulihatut
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tuulihatut ovat mukavia pikkumakeita tarjottavaksi kevään ja kesän juhlissa – tällä helpolla ohjeella onnistut varmasti! Voit täyttää makeat tuulihatut mansikkarahkalla tai suklaisella Nutella-kermalla.
| 100 g | voita |
| 2 dl | vettä |
| 1 3/4 dl | vehnäjauhoja |
| 3 kpl | kananmunaa |
| Mansikka-rahkatäyte | |
|---|---|
| 1 l | (500 g) mansikoita |
| 1 kpl | (200 g) vaniljarahkaa |
| 1/2 kpl | ruukku basilikaa |
| Nutellatäyte | |
| 2 1/2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 2 rkl | hasselpähkinä-kaakaolevitettä (nutellaa) |
| 1/2 dl | suklaarouhetta |
- 1.
Mittaa voi ja vesi kattilaan. Kuumenna kunnes voi sulaa ja seos kiehahtaa. Kumoa jauhot yhdellä kertaa voi-vesiseokseen voimakkaasti puuhaarukalla sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja muodostaa pallon. Anna jäähtyä noin puoli tuntia. Taikinan jäähdyttäminen ennen kananmunien lisäämistä on tärkeää, sillä kananmunat kypsyvät yli 60-asteessa ja menettävät kohottavan ominaisuutensa.
- 2.
Vatkaa kananmunat yksitellen sähkövatkaimella jäähtyneeseen taikinaan. Jatka vatkaamista, kunnes taikina on notkeaa ja kiiltävää.
- 3.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota siitä noin kahden ruokalusikallisen kokoisia nokareita leivinpaperille pellille tai muotoile nokareet kahden lusikan avulla. Voit tehdä tuulihatuista halutessasi myös pienempiä. Tuulihatut kohoavat uunissa noin kaksinkertaisiksi. Kypsennä tuulihattuja uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Tuulihattujen pintaan muodostuu kypsymisen aikana pienen pieniä vesipisaroita. Älä avaa uunia pisaroinnin aikana, muuten tuulihatut laskevat. Avaa uuninluukku vasta, kun pisaroita ei enää varmasti muodostu. Kun otat tuulihatut uunista, anna niiden jäähtyä ennen kuin siirrät tai täytät niitä.
- 4.
Jos teet mansikka-rahkatäytteen, leikkaa ¾ mansikoista pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne rahkaan. Säästä muutama basilikan lehti koristeluun, hienonna loput ja sekoita täytteeseen. Viipaloi loput mansikat.
- 5.
Jos teet Nutella-täytteen, vaahdota kerma ja lisää hasselpähkinä-suklaalevite vaahdottamisen loppuvaiheessa.
- 6.
Tee tuulihattujen kylkeen viilto ja täytä ne mansikkarahkalla, mansikkaviipaleilla ja basilikalla tai pursota Nutella-täytettä tuulihattuihin ja koristele suklaarouheella.
Makeat tuulihatut
Tuulihatut ovat mukavia pikkumakeita tarjottavaksi kevään ja kesän juhlissa – tällä helpolla ohjeella onnistut varmasti! Voit täyttää makeat tuulihatut mansikkarahkalla tai suklaisella Nutella-kermalla.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 100 g | voita |
| 2 dl | vettä |
| 1 3/4 dl | vehnäjauhoja |
| 3 kpl | kananmunaa |
Mansikka-rahkatäyte | |
| 1 l | (500 g) mansikoita |
| 1 kpl | (200 g) vaniljarahkaa |
| 1/2 kpl | ruukku basilikaa |
Nutellatäyte | |
| 2 1/2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 2 rkl | hasselpähkinä-kaakaolevitettä (nutellaa) |
| 1/2 dl | suklaarouhetta |
Valmistus
- 1
Mittaa voi ja vesi kattilaan. Kuumenna kunnes voi sulaa ja seos kiehahtaa. Kumoa jauhot yhdellä kertaa voi-vesiseokseen voimakkaasti puuhaarukalla sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja muodostaa pallon. Anna jäähtyä noin puoli tuntia. Taikinan jäähdyttäminen ennen kananmunien lisäämistä on tärkeää, sillä kananmunat kypsyvät yli 60-asteessa ja menettävät kohottavan ominaisuutensa.
Määrä Ainesosa 100 g voita 2 dl vettä 1 3/4 dl vehnäjauhoja - 2
Vatkaa kananmunat yksitellen sähkövatkaimella jäähtyneeseen taikinaan. Jatka vatkaamista, kunnes taikina on notkeaa ja kiiltävää.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunaa - 3
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota siitä noin kahden ruokalusikallisen kokoisia nokareita leivinpaperille pellille tai muotoile nokareet kahden lusikan avulla. Voit tehdä tuulihatuista halutessasi myös pienempiä. Tuulihatut kohoavat uunissa noin kaksinkertaisiksi. Kypsennä tuulihattuja uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Tuulihattujen pintaan muodostuu kypsymisen aikana pienen pieniä vesipisaroita. Älä avaa uunia pisaroinnin aikana, muuten tuulihatut laskevat. Avaa uuninluukku vasta, kun pisaroita ei enää varmasti muodostu. Kun otat tuulihatut uunista, anna niiden jäähtyä ennen kuin siirrät tai täytät niitä.
- 4
Jos teet mansikka-rahkatäytteen, leikkaa ¾ mansikoista pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne rahkaan. Säästä muutama basilikan lehti koristeluun, hienonna loput ja sekoita täytteeseen. Viipaloi loput mansikat.
Määrä Ainesosa 1 l (500 g) mansikoita 1 kpl (200 g) vaniljarahkaa 1/2 kpl ruukku basilikaa - 5
Jos teet Nutella-täytteen, vaahdota kerma ja lisää hasselpähkinä-suklaalevite vaahdottamisen loppuvaiheessa.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl (1 prk) vispikermaa 2 rkl hasselpähkinä-kaakaolevitettä (nutellaa) - 6
Tee tuulihattujen kylkeen viilto ja täytä ne mansikkarahkalla, mansikkaviipaleilla ja basilikalla tai pursota Nutella-täytettä tuulihattuihin ja koristele suklaarouheella.
Määrä Ainesosa 1/2 dl suklaarouhetta
Vinkki: Samasta taikinasta voit tehdä myös suolaisia tuulihattuja.
Ravintosisältö
57
Energiaa kcal
238
Energiaa kj
3,4 g
Rasvaa
2,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
4,7 g
Hiilihydraatteja
2,2 g
Sokereita
0,4 g
Kuituja
1,6 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
57
Energiaa kcal
238
Energiaa kj
3,4 g
Rasvaa
2,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
4,7 g
Hiilihydraatteja
2,2 g
Sokereita
0,4 g
Kuituja
1,6 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2.5 dl (1 prk) vispikermaa, 2 rkl Hasselpähkinä-kaakaolevitettä (Nutellaa), 0,5 dl Suklaarouhetta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























