Suolaiset tuulihatut

arvosana4/5

(1)arvio
35 Kappaletta

60 min (josta 30 min aktiivista)

Suolaiset tuulihatut sopivat esimerkiksi kesäjuhlien pikkusuolaiseksi tarjottavaksi. Valitse tuulihattujen täytteeksi raparperi-sinihomejuusto tai katkarapu-tuorejuusto. Tuulihatut on helppo valmistaa – jaamme ohjeessa parhaat niksit!

Ainekset

MääräAinesosa
100 gvoita
2 dlvettä
1 3/4 dlvehnäjauhoja
3 kplkananmunaa

Raparperitäyte

600 g(1 l) raparperia paloina
1 dlvettä
1 1/2 dlhillo-marmeladisokeria
200 g(1 prk) ranskankermaa
150 gmurennettua sinihomejuustoa
1/2 tlmustapippuria rouhittuna

Katkaraputäyte

360 g(2 ps) katkarapuja (pakaste)
1 kplpieni valkosipuli
1 rkltilliä hienonnettuna
1 dlmajoneesia
60 g(1/2 rs, à 125 g) piparjuurituorejuustoa (esim. cantadou)
1 rklsitruunamehua
1/2 tlsuolaa, tarvittaessa

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Mittaa voi ja vesi kattilaan Kuumenna, kunnes voi sulaa ja seos kiehahtaa. Kumoa jauhot yhdellä kertaa voi-vesiseokseen voimakkaasti puuhaarukalla sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja muodostaa pallon. Anna jäähtyä noin puoli tuntia. Taikinan jäähdyttäminen ennen kananmunien lisäämistä on tärkeää, koska kananmunat kypsyvät yli 60 asteessa ja menettävät kohottavan ominaisuutensa.

    MääräAinesosa
    100 gvoita
    2 dlvettä
    1 3/4 dlvehnäjauhoja
  2. 2

    Vatkaa kananmunat yksitellen sähkövatkaimella jäähtyneeseen taikinaan. Jatka vatkaamista, kunnes taikina on notkeaa ja kiiltävää.

    MääräAinesosa
    3 kplkananmunaa
  3. 3

    Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota siitä noin kahden ruokalusikallisen kokoisia nokareita leivinpaperille pellille tai muotoile nokareet kahden lusikan avulla. Voit tehdä tuulihatuista halutessasi myös pienempiä. Tuulihatut kohoavat uunissa noin kaksinkertaisiksi. Kypsennä tuulihattuja uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Tuulihattujen pintaan muodostuu kypsymisen aikana pienen pieniä vesipisaroita. Älä avaa uunia pisaroinnin aikana, muuten tuulihatut laskevat. Avaa uuninluukku vasta, kun pisaroita ei enää varmasti muodostu. Kun otat tuulihatut uunista, anna niiden jäähtyä ennen kuin siirrät tai täytät niitä.

  4. 4

    Jos teet raperitäytteen, laita raparperit ja vesi kattilaan. Keitä 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää sokeri, sekoita ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia. Jätä raparperihilloke jäähtymään. Sekoita ranskankerma, homejuusto ja mustapippuri keskenään.

    MääräAinesosa
    600 g(1 l) raparperia paloina
    1 dlvettä
    1 1/2 dlhillo-marmeladisokeria
    200 g(1 prk) ranskankermaa
    150 gmurennettua sinihomejuustoa
    1/2 tlmustapippuria rouhittuna
  5. 5

    Jos teet katkaraputäytteen, sulata ja valuta katkaravut hyvin. Kuori ja hienonna valkosipuli ja hienonna tilli. Sekoita majoneesi, tuorejuusto, valkosipuli, tilli, sitruunanmehu ja suola. Säästä muutama katkarapu koristeluun ja lisää loput täytteeseen.

    MääräAinesosa
    360 g(2 ps) katkarapuja (pakaste)
    1 kplpieni valkosipuli
    1 rkltilliä hienonnettuna
    1 dlmajoneesia
    60 g(1/2 rs, à 125 g) piparjuurituorejuustoa (esim. cantadou)
    1/2 tlsuolaa, tarvittaessa
    1 rklsitruunamehua
  6. 6

    Tee tuulihattujen kylkeen viilto ja täytä ne raparperi- tai katkaraputäytteellä.

Vinkki: Samasta taikinasta voit tehdä myös makeita tuulihattuja.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 360 g (2 ps) katkarapuja (pakaste), 1 kpl Pieni valkosipuli, 1 rkl Tilliä hienonnettuna, 1 dl Majoneesia, 60 g (1/2 rs, à 125 g) piparjuurituorejuustoa (esim. cantadou), 1 rkl Sitruunamehua, 0.5 tl Suolaa, tarvittaessa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Kati Pohja
Kuvat:
Panu Pälviä
10.7.2018
|
Päivitetty: 1.10.2025

Samankaltaisia reseptejä