Erilaisiin liesityyppeihin kuuluvat
Sähköliesi valurautalevyillä
Perusmallisessa lattialiedessä on yhdestä neljään pyöreää, valurautaista keittolevyä. Liesi kuumenee sähkövastuksella, jonka lämpö johtuu kuumista levyistä keittoastioihin. Liesimalli kuumenee induktiota hitaammin, mutta salamakeittoaluetta käyttämällä nopeammin kuin keraaminen liesi. Valurautalevyliesiä on saatavilla 50 tai 60 senttiä leveänä.
Plussat ja miinukset
+ edullisin liesimalli
+ voi käyttää erilaisten keittoastioiden kanssa
– reagoi hitaasti tehonvaihteluihin
– kuluttaa paljon energiaa
– valurautalevyjen puhdistus vaatii usein hankausta.
Keraaminen liesi
Sähkölieden tavoin toimiva keraaminen liesi sopii peruskokille. Lasikeramiikasta valmistetussa liedessä valurautalevyt on korvattu useilla kuumenevilla kohdilla. Merkittyjä keittoalueita on tavallisesti neljä, mutta keittoalueen pinta-ala saattaa olla laajennettavissa suurta astiaa varten. Liesi sisältää joissakin keittoalueissa myös induktion, mutta tällainen vaihtoehto on lähinnä pöytätasoon sijoitettavissa erillisliesissä. Keraaminen liesi reagoi tehonvaihteluihin nopeammin kuin valurautalevyt, joten se kuluttaa vähemmän energiaa.
Plussat ja miinukset
+ energiatehokas
+ tasainen pinta on helppo pitää puhtaana
+ laajennettavat keittoalueet helpottavat ruoanlaittoa
– raskaan keittoastian vetäminen saattaa naarmuttaa liesitasoa.
Keraaminen induktioliesi
Induktioliesi muistuttaa ulkonäöltään keraamista liettä, mutta sen erilainen toimintatapa perustuu magneettiseen reaktioon. Keittoastian ja -tason pinnan alla olevan käämin välille muodostuu magneettikenttä, joka kuumentaa astian. Keraaminen induktioliesi sopii turvallisuutensa ansiosta lapsiperheisiin, lemmikkitalouksiin ja vanhuksille. Liesi lämpenee vain astianpohjan kokoisella alueella, vaikka keittoalue olisi astiaa suurempi. Virta katkeaa heti, kun magneettista metallia olevan astian nostaa pois liedeltä.
Induktioliedellä toimivat vain magnetisoituvat materiaalit eli emali, valurauta sekä erikoispohjalla varustettu teräs ja alumiini. Tavalliset alumiinikattilat eivät toimi induktiolla ilman erillistä sovitinta.
Muihin liesiin verrattuna induktiotasot ovat jonkin verran kalliimpia. Toisaalta liesi kuluttaa selvästi vähemmän energiaa.
Plussat ja miinukset
+ energiatehokkain liesityyppi
+ lämpenee hyvin nopeasti
+ nopeat lämmönvaihtelut
+ turvallinen, sillä ei kuumene ilman keittoastiaa
+ ruoka ja roiskeet eivät pala kiinni, koska liesi lämpenee vain keittoastian alueelta
– ei toimi ilman magnetoituvia keittoastioita
– ruoka palaa pohjaan, jos ei ole tarkkana
– hintavin liesimalli.
Keittoastia sopii induktioliedelle, jos magneetti tarttuu kiinni sen pohjaan.