Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Liesi ja uuni – ostajan opas

Teksti:
Arja Krank ja Annette Saksman
Asiantuntija:
kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen, Uudenmaan Martat ja myyjä Ari Hyytiälä, Prisma Seppälä, Jyväskylä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 2.5.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Keraaminen liesi ja induktioliesi ovat korvanneet perinteisen valurautalieden monissa keittiöissä. Kaasuliesi sopii esimerkiksi innokkaalle kokkaajalle, ja pikaiseen ruoanlaittoon voi käyttää myös mikroaaltouunia. Uudet uunit ovat pääosin kiertoilmauuneja, mutta tasalämpöinen sähköuunikin miellyttää yhä monia.

Ennen lieden tai uunin hankintaa kannattaa selvittää, minkä kokoinen kodinkone mahtuu keittiöön. Vanha lattialiesi korvataan tavallisesti uudella, samankokoisella liedellä, jossa on yhdistetty keittotaso ja uuni. Keittiöremontin yhteydessä perusliesi saatetaan vaihtaa erillisiin, kalusteisiin upotettaviin vaihtoehtoihin.

Perinteisen lattialieden hintaan vaikuttaa liesitason malli. Sähköliesi valurautalevyillä on edullisin vaihtoehto, hintavimmaksi tulee induktiolieden hankkiminen. Hintaan vaikuttavat myös uunin ominaisuudet. Automatiikka ja erilaiset älytoiminnot nostavat laitteen hintaa. Myös tavanomaista leveämpi liesi tai uuni maksaa standardimallia enemmän.

Lattialiesi vaihdetaan kalusteuuniin tavallisesti keittiöremontin yhteydessä.

Liesityypit ja ominaisuudet

Erilaisiin liesityyppeihin kuuluvat

  • sähköliesi valurautalevyillä
  • keraaminen liesi
  • keraaminen induktioliesi
  • kaasuliesi.

Sähköliesi valurautalevyillä

Perusmallisessa lattialiedessä on yhdestä neljään pyöreää, valurautaista keittolevyä. Liesi kuumenee sähkövastuksella, jonka lämpö johtuu kuumista levyistä keittoastioihin. Liesimalli kuumenee induktiota hitaammin, mutta salamakeittoaluetta käyttämällä nopeammin kuin keraaminen liesi. Valurautalevyliesiä on saatavilla 50 tai 60 senttiä leveänä.

Plussat ja miinukset

+ edullisin liesimalli

+ voi käyttää erilaisten keittoastioiden kanssa

– reagoi hitaasti tehonvaihteluihin

– kuluttaa paljon energiaa

– valurautalevyjen puhdistus vaatii usein hankausta.

Keraaminen liesi

Sähkölieden tavoin toimiva keraaminen liesi sopii peruskokille. Lasikeramiikasta valmistetussa liedessä valurautalevyt on korvattu useilla kuumenevilla kohdilla. Merkittyjä keittoalueita on tavallisesti neljä, mutta keittoalueen pinta-ala saattaa olla laajennettavissa suurta astiaa varten. Liesi sisältää joissakin keittoalueissa myös induktion, mutta tällainen vaihtoehto on lähinnä pöytätasoon sijoitettavissa erillisliesissä. Keraaminen liesi reagoi tehonvaihteluihin nopeammin kuin valurautalevyt, joten se kuluttaa vähemmän energiaa.

Plussat ja miinukset

+ energiatehokas

+ tasainen pinta on helppo pitää puhtaana

+ laajennettavat keittoalueet helpottavat ruoanlaittoa

– raskaan keittoastian vetäminen saattaa naarmuttaa liesitasoa.

Keraaminen induktioliesi

Induktioliesi muistuttaa ulkonäöltään keraamista liettä, mutta sen erilainen toimintatapa perustuu magneettiseen reaktioon. Keittoastian ja -tason pinnan alla olevan käämin välille muodostuu magneettikenttä, joka kuumentaa astian. Keraaminen induktioliesi sopii turvallisuutensa ansiosta lapsiperheisiin, lemmikkitalouksiin ja vanhuksille. Liesi lämpenee vain astianpohjan kokoisella alueella, vaikka keittoalue olisi astiaa suurempi. Virta katkeaa heti, kun magneettista metallia olevan astian nostaa pois liedeltä.

Induktioliedellä toimivat vain magnetisoituvat materiaalit eli emali, valurauta sekä erikoispohjalla varustettu teräs ja alumiini. Tavalliset alumiinikattilat eivät toimi induktiolla ilman erillistä sovitinta.

Muihin liesiin verrattuna induktiotasot ovat jonkin verran kalliimpia. Toisaalta liesi kuluttaa selvästi vähemmän energiaa.

Plussat ja miinukset

+ energiatehokkain liesityyppi

+ lämpenee hyvin nopeasti

+ nopeat lämmönvaihtelut

+ turvallinen, sillä ei kuumene ilman keittoastiaa

+ ruoka ja roiskeet eivät pala kiinni, koska liesi lämpenee vain keittoastian alueelta

– ei toimi ilman magnetoituvia keittoastioita

– ruoka palaa pohjaan, jos ei ole tarkkana

– hintavin liesimalli.

Keittoastia sopii induktioliedelle, jos magneetti tarttuu kiinni sen pohjaan.

Kaasulieden lämpötilaa voi säätää tarkasti.

Kaasuliesi

Kulinaristit suosivat kaasuliettä, jonka voi hankkia erillisenä keittotasona tai uunillisena lattialietenä. Uuni voi olla sähkö- tai kaasutoiminen. Kaasuliedessä ei ole erillisiä levyjä, vaan keittoastia asetetaan telineelle, jonka keskellä on poltin. Nappia painamalla kaasupoltin tuottaa liekin, jota säädetään tehoa lisäämällä.

Sisäänrakennetun termostaatin ansiosta lämpötilaa voi säätää tarkasti, eikä lämpenemistä tai jäähtymistä tarvitse odottaa. Keittoastian täytyy olla kuuman liekin kestävää materiaalia ja kooltaan riittävän suuri, jotta astian pohja peittää liekin. Kaasulieden puhtaanapitoa helpottavat kattilatelineiden, poltinhattujen ja polttimien irrotettavuus.

Kaasuliesi toimii maa- tai nestekaasulla. Kaasutyyppi on tiedettävä laitetta ostettaessa, jotta polttimessa on oikeat säädöt. Maakaasu saadaan kaasuverkon kautta, jolloin erillistä kaasupulloa ei tarvita. Nestekaasua käytetään, kun maakaasua ei ole saatavilla. Nestekaasua käytettäessä on huolehdittava pullon turvallisesta säilytyksestä. Kaasupullo sijoitetaan keittiössä pystyasentoon hyvin ilmastoituun tilaan, tavallisesti lieden vieressä olevaan keittiökaappiin.

Plussat ja miinukset

+ nopea ja tehokas

+ turvallinen, koska liesissä on nykyisin liekinvarmistus

+ toimii myös sähkökatkon aikana

+ säästää sähköä

– kaasupullo pitää osata vaihtaa ajoissa

– nestekaasun säilytykseen on kiinnitettävä huomiota.

Kaikissa uusissa kaasuliesissä on niin sanottu liekinvarmistin, joka sulkee kaasun tulon, jos liekki jostain syystä sammuu.

Uunityypit ja ominaisuudet

Perinteisen lattialieden sijaan uuni ja liesi hankitaan yhä useammin erillisinä. Erillis- eli kalusteuunin voi asentaa keittotason alle alakaapistoon tai sopivalle korkeudelle, jolloin uunin sisälle näkee kumartumatta. Erillisuunit ovat turvallisia etenkin lapsiperheissä, koska pienet lapset eivät ylety avaamaan uunia.

Uusissa uunimalleissa on lukuisia mallikohtaisia erityistoimintoja. Esimerkiksi sulatustoiminnossa uuni käyttää pelkkää kiertoilmaominaisuutta tai lisäksi matalaa lämpöä. Suolaisille tai makeille leivonnaisille saadaan rapea pohja alalämpö- tai pizzatoiminnolla. Joihinkin malleihin on yhdistetty höyryuunitoiminnot. Saatavilla on myös varsinaisia höyryuuneja, joissa voi lisäksi olla kiertoilmauuniominaisuudet. Valtaosassa uusia uunimalleja on myös perinteinen tasalämpötoiminto.

Paistoautomatiikkatoimintoihin voi kuulua paistolämpömittari, joka tunnistaa kypsennettävän ruoan tavoitelämpötilan, jonka saavutettuaan uuni hälyttää tai sammuttaa itsensä automaattisesti. Uuni voi myös osata valita paistoajan ja lämpötilan, kun sille syöttää kypsennettävän raaka-aineen tiedot ja painon.

Osa uuneista pystyy puhdistamaan itsensä pyrolyysin avulla. Pyrolyysissa uuni kuumenee hetkellisesti noin 500 asteeseen ja polttaa lian pois. Lopuksi uunista pyyhitään tuhkat pois.

Erilaisiin uunityyppeihin kuuluvat

  • perinteinen sähköuuni
  • kiertoilmauuni
  • höyryuuni
  • mikroaaltouuni.

Perinteinen sähköuuni

Monet ovat tottuneet perinteiseen, tasalämpöiseen sähköuuniin, joka on niin sanottu ylä-alalämpöuuni. Nykyisin tasalämpöisiä perusuuneja on saatavilla vain lattiamallisissa valurautaliesissä.

Plussat ja miinukset

+ helppokäyttöinen, toiminnot eivät vaadi opettelua

– kuluttaa muita uunityyppejä enemmän sähköä

– paistotulos saattaa olla epätasainen.

Kiertoilmauuni

Tavallisesti kaikissa uusissa kaluste- eli erillisuuneissa on kiertoilmatoiminto, jonka tehokkaan lämpenemisen ansiosta säästetään energiaa. Kiertoilmauunissa ylä- ja alavastus lämpenevät, ja puhallin pyörittää kuumaa ilmaa tasaisesti uunin joka nurkkaan. Uuni ei tarvitse esilämmitystä, paistoaika on lyhyempi ja riittävä lämpötila noin 20 astetta matalampi kuin ylä-alalämpöuunia käytettäessä. Uunissa voi paistaa useita pellillisiä kerrallaan. Kiertoilmaa voi käyttää myös ruokien sulattamiseen ja esimerkiksi kasvisten kuivaamiseen.

Plussat ja miinukset

+ säästää sähköä

+ kalusteisiin asennettuna ergonominen vaihtoehto

– reseptien paistoajat saattavat poiketa normaalista, sillä kiertoilmauunissa paistoaika on ylä-alalämpöuunia lyhyempi ja  paistolämpötila matalampi.

Höyryuuni

Höyryuunissa ruoka kypsyy matalassa lämpötilassa höyryttämällä, mikä säilyttää raaka-aineen rakenteen ja vitamiinit mahdollisimman hyvin. Höyryuuni voi olla erillinen laitteensa tai tavallisen uunin toiminto.

Plussat ja miinukset

+ säilyttää ruoan terveelliset vitamiinit ja hivenaineet

+ nopea ja helppokäyttöinen

– muihin uuneihin verrattuna hintava.

Mikroaaltouuni

Mikroaaltouuni on harvoin talouden ainoa uuni, mutta se helpottaa ruoanlaittoa. Mikro on kätevä esimerkiksi pakasteiden sulatuksessa, valmisruoan kuumennuksessa sekä kalan ja vihannesten kypsennyksessä. Vanhat mikrot kannattaa tarkistuttaa kodinkoneiden huoltoliikkeessä säteilyvuodon havaitsemiseksi.

Plussat ja miinukset

+ sopii nopeaan ruoanvalmistukseen tai sulatukseen

+ säästää sähköä

– ilman suojakupua ruoka roiskuu helposti mikroaaltouunin seinille

– metalliastioiden käyttö on laitemallista riippuen kiellettyä tai sitä ei suositella, koska mikroaallot eivät läpäise metallia.

Vinkit lieden puhdistukseen

Valurautalevyt

  • Pyyhi ja puhdista pinnat heti käytön jälkeen astianpesuaineveteen kostutetulla liinalla. Huuhtele pesuaine pois ja kuivaa pinta. Älä käytä hankaavia materiaaleja emali- tai teräspinnoilla. Puhdistamiseen voi kokeilla myös sokeripalaa.
  • Tahrat pehmitetään märällä pyyhkeellä. Apuna voi käyttää myös astianpesuharjaa.
  • Rasvapolttoa varten puhdista levyt hankaamalla niitä ruokasuolalla tai teräsvillalla. Huuhtele ja kuivaa. Levitä lämmitetyille levyille ohut kerros parafiiniöljyä tai puhdasta vaseliinia. Ruokaöljyä ei saa käyttää palovaaran vuoksi. Polta rasva kiinni kuumentamalla muutama minuutti ja pyyhi ylimääräinen rasva pois.
  • Valurautaan sulanut muovi irtoaa paistinlastalla tai teräsvillalla rapsuttamalla. Kuumenna liesi ja anna muovin sulaa. Lopuksi kaavi sulanut muovi pois ja puhdista liesi uuninpuhdistusaineella.

Keraaminen taso

  • Huomioi, että hankaavat aineet tai pesimet voivat vaurioittaa pintaa.
  • Puhdista taso nihkeällä, tiskinpesuaineella kostutetulla pyyhkeellä aina käytön jälkeen, koska rasva ja muu lika palavat pintaan helposti kiinni. Huuhdo ja kuivaa pinta.
  • Jos lämpimälle keraamiselle tasolle joutuu sokeripitoista ainetta, muovia tai alumiinifoliota, poista se välittömästi metallikaapimella, jotta lieden pinta ei vahingoitu.
  • Alumiinipohjaisista astioista voi jäädä harmaita jälkiä. Käytä keraamiselle liesitasolle tarkoitettuja puhdistusaineita ja -välineitä, kuten puhdistussientä ja kaavinta.

Vinkit uunin puhdistukseen

  • Pyyhi ja puhdista uunia tarpeeksi usein.
  • Vältä ruoan ylikuohuminen käyttämällä riittävän isoja astioita ja paistopusseja.
  • Pese irtonaiset osat tarvittaessa lavuaarissa astianpesuaineella tai saippuavillalla.
  • Levitä laimeaa mäntysuopaliuosta uunin seinille ja pohjalle. Kuumenna uuni 50 asteeseen. Pyyhi lika jäähdytetystä uunista ja huuhtele mäntysuopaliuos huolellisesti pois.
  • Puhdista myös uuninluukku ja eristeet.
  • Käytä uunin puhdistusaineita käyttöohjeiden mukaan. Suojaa kädet kumihanskoilla, äläkä hengitä aineita.

Lähteet: Marttaliitto, Työturvallisuusseura

Lieden ja uunin valinnassa huomioitavaa

  • Omat ruoanlaittotottumukset ja tarpeet. Haluatko helppokäyttöisen peruslaitteen vai oletko valmis opettelemaan erilaisten toimintojen käyttöä?
  • Laitteen koko. Keittiöremontissa voi olla mahdollista vaihtaa erikokoiseen lieteen tai uuniin, mutta vanha laite pitää todennäköisesti korvata samankokoisella.
  • Ergonomia. Kalusteisiin upotettava uuni on paras vaihtoehto selkävaivaiselle. Lattialiettä korkeampi työskentelytaso on kätevä myös lemmikkitalouksissa ja lapsiperheissä.
  • Ekologisuus. Liesien ja uunien energiankulutuksessa on selviä eroja. Keraaminen liesi kuluttaa vähemmän sähköä kuin valurautainen. Uuneissa energiaa säästävät kiertoilma- ja mikroaaltouuni.
  • Puhdistus. Keraaminen liesi on puhdistettava aina käytön jälkeen, mutta se käy helposti pyyhkäisemällä ja puhdistukseen tarkoitetuilla välineillä. Perinteisen lieden valurautalevyt vaativat usein hankausta.
  • Lisäosat ja käyttöohjeet. Onko lisä- ja varaosia saatavilla ja ovatko ne edullisia? Ovatko käyttöohjeet selkeät?

Lieden ja uunin käyttöturvallisuutta lisäävät

  • turva-ajastin
  • lapsilukko
  • liesisuojus
  • kaatumiseste
  • laskutila lieden vieressä
  • hyvä valaistus
  • säännöllinen puhdistus, tarkastus ja huolto
  • päällä olevan lieden valvonta
  • uunin sulkeminen huolellisesti
  • turvallisen käytön opettaminen myös lapsille.

Keittotasoa tai uunia ei saa asentaa kylmäsäilytyslaitteen viereen, sillä niiden tuottama lämpö lisää kylmälaitteiden sähkönkulutusta ja lyhentää käyttöikää.