Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ranskalaisen keittiön klassikot pursuavat makuja – tässä viisi herkullista reseptiä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 24.6.2024
|
Muokattu: 28.6.2024
Burgundin pata ja kukkoa viinissä ovat monille tuttuja ranskalaisia ruokia. Mutta tiedätkö, mitä ovat bourride, cassoulet ja crème ninon? Tässä viisi kokeilemisen arvoisia perinteisiä ranskalaista reseptiä, jotka sopivat sekä arkeen että viikonlopun herkutteluun.

Crème ninon

Heleän vihreä hernesosekeitto on ranskalaisten alkukeittojen klassikko. Hienostunut, mutta edullinen keitto valmistetaan pakasteherneistä. Keiton kuohkeuden salaisuus on vaahdotettu kerma, joka käännellään keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua. Periranskalaiseen tapaan joukkoon voi kaataa myös pienen tilkan kuohuviiniä juuri ennen tarjoilua. Viimeistele keittoannokset rapeaksi paistetulla pekonimurulla ja paahdetuilla pekaanipähkinöillä.

Ratatouille

Ranskalainen kasvispaistos ratatouille on ylistys kauden parhaimmille kasviksille. Tässä paistoksessa munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika hautuvat tomaattikastikkeessa herkullisen meheviksi. Perinteisesti ratatouille tehdään liedellä, mutta uunissa se valmistuu vielä kätevämmin. Mozzarellajuusto tuo ruokaisuutta paistokseen, joka sopii sekä pääruoaksi että lisukkeeksi.

Ranskalainen maalaissalaatti

Rouhea ranskalainen maalaissalaatti eli Lyonin salaatti on yksinkertaisuudessaan herkullinen. Salaattiin kuuluvat rapeat salaatin lehdet, pekoni ja keitetty kananmuna. Lisää ruokaisuutta salaatti saa vihreistä pavuista ja krutongeista. Kokojyväsinapilla maustettu vinegretti mehevöittää kokonaisuuden. Jos haluat tehdä salaatin perinteisemmin, kypsennä kananmunat uppomuniksi keittämisen sijaan.

Provencelainen kalakeitto

Bourride eli provencelainen kalakeitto on bouillabaissen ohella ranskalainen kalakeittojen klassikko. Vaaleassa kalakeitossa maistuvat katkaravut, kuha ja ranskalaisessa keittiössä suosittu fenkoli. Valkoviini tuo keiton liemeen sopivasti hapokkuutta. Tarjoa keitto perinteiseen tapaan aiolin kanssa.

Cassoulet eli ranskalainen kana-papupata

Krouvi pataruoka tehdään kanasta ja pavuista. Pata ei vaadi tuntien hauduttamista, kun valmistat sen kanan paistileikkeistä ja säilötyistä pavuista. Pankojauhoista ja persiljasta valmistuva rapea pangrattato-muru viimeistelee annokset. Tämä helppo pata sopii esimeriksi viikonlopun vähän paremmaksi päivälliseksi.

Lisää ranskalaisia reseptejä