Bourride eli provencelainen kalakeitto

arvosana5/5

(3)arviota
4 Annosta

45 min (josta 30 min aktiivista)

Bourride eli provencelainen kalakeitto on ranskalaisesta keittiöstä tuttu vaalea kalakeitto. Tämä hienostuneen makuinen keitto tarjotaan perinteisesti aiolin kanssa.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
150 g(1 ps) isoja kuorittuja katkarapuja (pakaste)
300 g(1 pkt) kuhafileitä (ruodotonta, nahatonta)
500 g(6–8) perunaa (kiinteä lajike)
2 kplporkkanaa
7 cmpala purjoa
1 kplsipuli
1 kplfenkoli
2 rklvoita
2 dlvalkoviiniä
7 dlvettä
6 kplmustapippuria
2 kplkalaliemikuutiota
1 kpllaakerinlehti
1/4 tlsuolaa
2 dl(1 prk) ruokakermaa

Aioli

2 kplvalkosipulinkynttä
1 kplkananmuna
2 dlrypsiöljyä
1 tldijoninsinappia
1/4 tlsuolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Lisäksi

lehtipersiljaa
vaaleaa leipää

Valmistus

  1. 1

    Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele kala suupaloiksi ja nosta jääkaappiin odottamaan.

    MääräAinesosa
    150 g(1 ps) isoja kuorittuja katkarapuja (pakaste)
    300 g(1 pkt) kuhafileitä (ruodotonta, nahatonta)
  2. 2

    Pese, kuori ja pilko perunat sekä porkkanat. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuori ja hienonna sipuli. Huuhtele fenkoli, halkaise ja poista kanta. Suikaloi fenkoli. Kuullota kasviksia voissa kattilassa noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää viini ja kiehauta. Lisää vesi ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kuori vaahto tarvittaessa.

    MääräAinesosa
    500 g(6–8) perunaa (kiinteä lajike)
    2 kplporkkanaa
    7 cmpala purjoa
    1 kplsipuli
    1 kplfenkoli
    2 rklvoita
    2 dlvalkoviiniä
    7 dlvettä
    2 kplkalaliemikuutiota
    6 kplmustapippuria
    1 kpllaakerinlehti
    1/4 tlsuolaa
  3. 3

    Tee aioli. Kuori ja hienonna valkosipulit. Riko muna sauvasekoittimen kapeaan, korkeaan kulhoon. Lisää loput aiolin ainekset. Käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla ja nosta se hitaasti ylös. Sekoita aioli tasaiseksi ja nosta kylmään maustumaan.

    MääräAinesosa
    2 kplvalkosipulinkynttä
    1 kplkananmuna
    2 dlrypsiöljyä
    1 tldijoninsinappia
    1/4 tlsuolaa
    ripaus mustapippuria rouhittuna
  4. 4

    Lisää kala ja kerma kattilaan. Keitä, kunnes kala on kypsää. Lisää lopuksi valutetut ravut ja kuumenna, mutta älä keitä. Viimeistele keitto hienonnetulla persiljalla ja tarjoa aiolin sekä leivän kanssa.

    MääräAinesosa
    2 dl(1 prk) ruokakermaa
    lehtipersiljaa
    vaaleaa leipää

Vinkki: Kuhan tilalla voit käyttää myös muuta vaaleaa kalaa, kuten siikaa.

Vinkki: Aioli onnistuu parhaiten, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Voit oikaista käyttämällä valmista valkosipulimajoneesia.

Vinkki: Jos aiolia jää yli, voit hyödyntää sen lyttykukkakaalien dippailuun.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 7 cm pala purjoa, 1 kpl laakerinlehti, ripaus mustapippuria rouhittuna, lehtipersiljaa, vaaleaa leipää .

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Reetta Pasanen
24.6.2024
|
Päivitetty: 1.10.2025

Samankaltaisia reseptejä