Bourride eli provencelainen kalakeitto
45 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Bourride eli provencelainen kalakeitto on ranskalaisesta keittiöstä tuttu vaalea kalakeitto. Tämä hienostuneen makuinen keitto tarjotaan perinteisesti aiolin kanssa.
| 150 g | (1 ps) isoja kuorittuja katkarapuja (pakaste) |
| 300 g | (1 pkt) kuhafileitä (ruodotonta, nahatonta) |
| 500 g | (6–8) perunaa (kiinteä lajike) |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 7 cm | pala purjoa |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | fenkoli |
| 2 rkl | voita |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 7 dl | vettä |
| 6 kpl | mustapippuria |
| 2 kpl | kalaliemikuutiota |
| 1 kpl | laakerinlehti |
| 1/4 tl | suolaa |
| 2 dl | (1 prk) ruokakermaa |
| Aioli | |
|---|---|
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | kananmuna |
| 2 dl | rypsiöljyä |
| 1 tl | dijoninsinappia |
| 1/4 tl | suolaa |
| ripaus mustapippuria rouhittuna | |
| Lisäksi | |
| lehtipersiljaa | |
| vaaleaa leipää | |
- 1.
Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele kala suupaloiksi ja nosta jääkaappiin odottamaan.
- 2.
Pese, kuori ja pilko perunat sekä porkkanat. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuori ja hienonna sipuli. Huuhtele fenkoli, halkaise ja poista kanta. Suikaloi fenkoli. Kuullota kasviksia voissa kattilassa noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää viini ja kiehauta. Lisää vesi ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kuori vaahto tarvittaessa.
- 3.
Tee aioli. Kuori ja hienonna valkosipulit. Riko muna sauvasekoittimen kapeaan, korkeaan kulhoon. Lisää loput aiolin ainekset. Käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla ja nosta se hitaasti ylös. Sekoita aioli tasaiseksi ja nosta kylmään maustumaan.
- 4.
Lisää kala ja kerma kattilaan. Keitä, kunnes kala on kypsää. Lisää lopuksi valutetut ravut ja kuumenna, mutta älä keitä. Viimeistele keitto hienonnetulla persiljalla ja tarjoa aiolin sekä leivän kanssa.
Bourride eli provencelainen kalakeitto
arvosana5/5
45 min (josta 30 min aktiivista)
Bourride eli provencelainen kalakeitto on ranskalaisesta keittiöstä tuttu vaalea kalakeitto. Tämä hienostuneen makuinen keitto tarjotaan perinteisesti aiolin kanssa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 150 g | (1 ps) isoja kuorittuja katkarapuja (pakaste) |
| 300 g | (1 pkt) kuhafileitä (ruodotonta, nahatonta) |
| 500 g | (6–8) perunaa (kiinteä lajike) |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 7 cm | pala purjoa |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 kpl | fenkoli |
| 2 rkl | voita |
| 2 dl | valkoviiniä |
| 7 dl | vettä |
| 6 kpl | mustapippuria |
| 2 kpl | kalaliemikuutiota |
| 1 kpl | laakerinlehti |
| 1/4 tl | suolaa |
| 2 dl | (1 prk) ruokakermaa |
Aioli | |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | kananmuna |
| 2 dl | rypsiöljyä |
| 1 tl | dijoninsinappia |
| 1/4 tl | suolaa |
| ripaus mustapippuria rouhittuna | |
Lisäksi | |
| lehtipersiljaa | |
| vaaleaa leipää | |
Valmistus
- 1
Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Paloittele kala suupaloiksi ja nosta jääkaappiin odottamaan.
Määrä Ainesosa 150 g (1 ps) isoja kuorittuja katkarapuja (pakaste) 300 g (1 pkt) kuhafileitä (ruodotonta, nahatonta) - 2
Pese, kuori ja pilko perunat sekä porkkanat. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuori ja hienonna sipuli. Huuhtele fenkoli, halkaise ja poista kanta. Suikaloi fenkoli. Kuullota kasviksia voissa kattilassa noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää viini ja kiehauta. Lisää vesi ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kuori vaahto tarvittaessa.
Määrä Ainesosa 500 g (6–8) perunaa (kiinteä lajike) 2 kpl porkkanaa 7 cm pala purjoa 1 kpl sipuli 1 kpl fenkoli 2 rkl voita 2 dl valkoviiniä 7 dl vettä 2 kpl kalaliemikuutiota 6 kpl mustapippuria 1 kpl laakerinlehti 1/4 tl suolaa - 3
Tee aioli. Kuori ja hienonna valkosipulit. Riko muna sauvasekoittimen kapeaan, korkeaan kulhoon. Lisää loput aiolin ainekset. Käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla ja nosta se hitaasti ylös. Sekoita aioli tasaiseksi ja nosta kylmään maustumaan.
Määrä Ainesosa 2 kpl valkosipulinkynttä 1 kpl kananmuna 2 dl rypsiöljyä 1 tl dijoninsinappia 1/4 tl suolaa ripaus mustapippuria rouhittuna - 4
Lisää kala ja kerma kattilaan. Keitä, kunnes kala on kypsää. Lisää lopuksi valutetut ravut ja kuumenna, mutta älä keitä. Viimeistele keitto hienonnetulla persiljalla ja tarjoa aiolin sekä leivän kanssa.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) ruokakermaa lehtipersiljaa vaaleaa leipää
Vinkki: Kuhan tilalla voit käyttää myös muuta vaaleaa kalaa, kuten siikaa.
Vinkki: Aioli onnistuu parhaiten, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Voit oikaista käyttämällä valmista valkosipulimajoneesia.
Vinkki: Jos aiolia jää yli, voit hyödyntää sen lyttykukkakaalien dippailuun.
Ravintosisältö
805
Energiaa kcal
3369
Energiaa kj
61,0 g
Rasvaa
12,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,5 g
Hiilihydraatteja
4,8 g
Sokereita
3,8 g
Kuituja
26,5 g
Proteiinia
3,7 g
Suolaa
805
Energiaa kcal
3369
Energiaa kj
61,0 g
Rasvaa
12,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
26,5 g
Hiilihydraatteja
4,8 g
Sokereita
3,8 g
Kuituja
26,5 g
Proteiinia
3,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 7 cm pala purjoa, 1 kpl laakerinlehti, ripaus mustapippuria rouhittuna, lehtipersiljaa, vaaleaa leipää .
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























