Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mausta, marinoi ja kokeile uusia valmistustapoja – Näin tuunaat edulliset raaka-aineet uudelle tasolle

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 18.8.2022
|
Muokattu: 17.5.2023
Tuttujen ja edullisten raaka-aineiden, kuten kaalin, kesäkurpitsan, perunoiden ja jauhelihan käyttö muuttuu uudella tavalla innostavaksi, kun kokeilet näitä kikkoja niiden valmistamisessa.

Helpoin tapa kohottaa ruoka arkisesta juhlavaksi on maustaa se uudella tavalla. Tuoreet yrtit, marinadit ja erilaiset mausteseokset tuovat arkisiinkin ruokiin uusia ulottuvuuksia vähällä vaivalla. Kastikkeet, padat ja keitot muuttuvat astetta maukkaammiksi, kun korvaat kerman maustetulla vaihtoehdolla tai lisäät joukkoon ripauksen voimakkaan makuista juustoa.

Myös kypsennystapaa muuttamalla voit saada tuttuunkin raaka-aineeseen uutta fiilistä ja makua. Paahda kaali, peruna ja juurekset keittämisen sijaan uunissa ja jälkimarinoi ne mieleisessäsi marinadissa. Arkenakaan ei kannata unohtaa kastikkeita - kesäisten grilliruokien lisäksi kastikkeet ja marinadit sopivat erinomaisesti kaikenlaisten uunikasvisten kaveriksi. Ripauta valmiiden ruokien päälle rouhittuja pähkinöitä tai siemeniä. Jo pieni määrä riittää.

Mausta kaali rohkeasti

Poimi kaali ostoskoriin ja valmista jotain ihan uutta! Kaaliruokien ei tarvitse olla tylsiä eikä kaalia tarvitse muhitella uunissa tuntitolkulla herkullisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Kaali onkin edullisten raaka-aineiden ehdoton ykkönen, sillä jo yhdestä kaalista saat valmistettua monta herkullista ateriaa. Tiesitkö, että jopa kaalilaatikon saa muutamalla ainesosalla täysin uuden makuiseksi? Lisää aasialaisvaikutteiseen laatikkoon inkivääriä, limeä ja kookosmaitoa, ja viimeistele pinta maapähkinärouheella. Kaalikääryleet voi uunissa hauduttelun sijaan tehdä tänä syksynä pihvin muotoon. Kaali nauttii myös kovalla lämmöllä uunissa tai grillissä paahtamisesta. Paahtaminen rapeuttaa kaalin pinnan ja pehmentää sisuksen. Valitse makusi mukaan kaalille kaveriksi mausteinen tomaattikastike tai sitruunainen chilikastike.

Perunan uudet muodot

Peruna on joka kodin luottoaines, sillä sitä saa edullisesti ympäri vuoden. Peruna taipuu niin muusiksi, sämpylöiksi kuin keitettynä nautittavaksi. Näiden perinteisten potturuokien lisäksi se yllättää myös uusilla tavoilla. Mausta ja höystä perunaa erilaisilla kastikkeilla ja täytteillä, niin saat perunasta erityisen herkullista. Perunan saa tuunattua helposti esimerkiksi meksikolaiseen muotoon: leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi ja päällystä suosikkitäytteilläsi. Näin saat edullisen, kotimaisen version nachopellistä. Toinen mainio peltiruoka perunasta maistuu koko perheelle. Tee liha-perunasoselaatikosta matalampi versio, niin rapsakkaa pintaa riittää joka suupalalle. Keitetyt perunat kannattaa jälkimarinoida eli kylvettää makuliemessä. Upota perunat kuumina mausteiseen kylpyyn ja puolen tunnin kuluttua saat nauttia uskomattoman herkullisista potuista. Ja kukapa voisi vastustaa päältä rapeita ja sisältä pehmeitä hasselbackan perunoita? Viipalointi, voisula ja juustoraaste tuovat uuniperunaan juhlavan tunnun.

Kesäkurpitsa maistuu kakussa, etikkakylvyssä ja ranskalaisina

Kesäkurpitsa on maultaan mieto kasvis, joten sen tuunaaminen ja yhdisteleminen erilaisten mausteiden kanssa on erityisen helppoa. Kesäkurpitsan huokoinen rakenne imee maut itseensä kuin sieni. Upota kesäkurpitsaviipaleet balsamiviinietikkakylpyyn, ja saat ylellisen lisukkeen, jonka voit tarjoilla vaikkapa alkupalana tuoreella leivällä. Kesäkurpitsapiirakan päälle kannattaa paistaa pieni määrä pekonia ja ripotella pähkinöitä. Ripotteet tekevät piiraasta ekstramaukkaan ja rapean. Raastamalla, paahtamalla tai taikinaan upottamalla saat valmistettua kesäkurpitsasta niin nopeita naposteltavia kuin herkullisia jälkiruokiakin. Sormisyötävien ystävän kannattaa kokeilla valmistaa kesäkurpitsaranskalaisia, joiden leivitys tuo kesäkurpitsaan mukavaa purutuntumaa. Kesäkurpitsa loistaa myös leivonnassa - supermaukkaaseen suklaakakkuun uppoaa kokonainen kesäkurpitsa.

Jauheliha sopii moneen

Mitä mietit, kun ajattelet jauheliharuokia? Kenties jauhelihakastiketta, lihapullia tai makaronilaatikkoa? Perinteisiäkin jauheliharuokia on helppo tuunata: upota jauhelihakastikkeen joukkoon sulatejuustoa tai laita lihapullataikinaan itämaisia mausteita tai fetaa. Kokeile valmistaa jauhelihaa myös aivan uusilla tavoilla. Lapsiperheiden suosikkiraaka-aineesta saa nimittäin valmistettua yllättävän monipuolisesti erilaisia ruokia. Jauheliha sopii erinomaisesti esimerkiksi wokkiin. Paista wokissa jauhelihan kanssa erilaisia satokauden kotimaisia kasviksia: paprikaa, porkkanaa, sipulia ja kaalia. Herkullisen wokkiannoksen hinta on matala, mutta se vie ajatukset kaukomatkalle Aasiaan. Perinteinen yhdistelmä, jauheliha ja spagetti, on sekin helppo tuunata uuteen uskoon. Mausta jauhelihaspagetti savupaprikalla ja tuoreella basilikalla niin saat modernin, helposti valmistuvan version italianpadasta. Tai mausta kebakkotaikina tuoreella persiljalla, valkosipulilla ja chilillä, ja lähde cevapcicien kanssa makumatkalle Balkanille.

Katso lisää edullisia ruokaideoita