Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Grillatut kanavartaat ja romesco-kastike

Kaipaako grilliruoka vaihtelua? Viimeistele grillatut lihat, kalat ja kasvikset helpoilla kastikkeilla

Teksti:
yhteishyvän ruokatoimitus
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 27.6.2022
Muokattu: 27.6.2022
Kun grilliruoat alkavat maistua puulta, grillaamisessa on aika ottaa uusi askel ja tuoda pöytään herkulliset kastikkeet: mehevät hummukset, kirpeät yrttikastikkeet, hedelmäiset chutneyt ja salsat. Vai pitäisikö keitellä oma bbq-kastike colajuomasta?

Uutta sykettä salsasta! Tee hedelmäsalsa lihan lisukkeeksi

Hedelmäisen kirpeät salsat antavat grillatuille liharuoille helposti uutta, mielenkiintoista makua. Tuoresalsoja kutsutaan usein myös nimellä pico de gallo. Se tarkoittaa kukon nokkaa ja kertoo tärkeimmän salsojen luonteesta: salsakastikkeessa saa olla terävyyttä. Käytätpä hedelmiä tai tomaatteja, mausta salsa chilillä, korianterilla ja limellä. Ja pilko mukaan vähän sipulia. Kokeile myös tomaattisalsan pikaversiota, joka kruunaa grillatut broilerin fileepihvit.

Kanan ja kalan muhkea kaveri: kastike paahdetusta paprikasta

Espanjalainen paprikakastike romesco on monen mielestä paras kastike grilliruoalle. Sen mehevyys on täydellinen pari kanalle ja vähärasvaiselle vaalealle kalalle. Jos et ole vielä testannut, pistä grilli kuumenemaan ja paahda ainekset tähän makeanmausteiseen kastikkeeseen. Grillatut kasvikset tykkäävät tulisemmasta kaverista, eli tee niille romescon kaltainen, mutta kunnolla chiliä sisältävä kastike. Chilikastikkeen aineksia voit vaihdella sen mukaan, mitä kasviksia kotona sattuu olemaan.

Petaa grillikasviksille pehmeä peti hummuksesta

Kun herkuttelet kasviksilla, syö proteiinit kastikkeen muodossa. Tee helppo hummus kypsistä säilykekikherneistä. Samaan tapaan voit tehdä myös erilaisia tummia ja vaaleita paputahnoja. Mausta tahna halutessasi esimerkiksi savupaprikalla ja juustokuminalla. Maapähkinävoista saat nopean pähkinäkastikkeen, joka sopii hienosti grillattujen kasvisten lisukkeeksi.

Tee itse bbq-kastike ja majoneesi – tai kierrä grillipaikalle kaupan kautta

Helpoin tapa maustaa grillattavat on käyttää valmiita grillikastikkeita ja dippikastikkeita. Joskus on silti kiva keitellä oma bbq-kastike ja surauttaa valmiin ruoan dipiksi vaikka kotitekoinen majoneesi. Katso helpot ohjeet – tai suuntaa kaupan kastikehyllylle!

Korvaa kastike makeansuolaisella chutneylla tai paholaisen hillolla

Kun grilliruoka kaipaa jotain ekstraa, helppoja ratkaisuja ovat myös chutneyt ja chilihillo. Purkita alkukesästä inkiväärillä ja chilillä maustettua raparperichutneya, niin käytössäsi on koko kesän täydellinen makupari grillatulle possunlihalle, broilerille ja kalalle. Täyteläinen ja tulinen paholaisen hillo syntyy helposti säilyketomaateista. Lusikoi sitä grilliburgerin väliin ja makkaroiden vierelle, niin grillikesä saa takuulla herkullista jatkoa!

Rakastatko yrttejä? Siinä tapauksessa rakastat myös näitä yrttikastikkeita:

Katso kaikki grillaamisesta!