Kasvisvartaat ja grillattu chilikastike
45 min

Nappaa talteen!
Tarjoa grillivartaiden kanssa tulista kastiketta, joka sekin on tehty grillikasviksista. Paksu kastike sopii myös uusien perunoiden dipiksi ja leivän kanssa naposteltavaksi. Kasviskastike on täydellinen hävikkiherkku, kun teet sen ylijääneistä grillikasviksista.
| Kasvisvartaat | |
|---|---|
| 1 kpl | kesäkurpitsa |
| 250 g | (1 rs) kirsikkatomaatteja |
| 1 kpl | munakoiso |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 tl | suolaa |
| Grillattu chilikastike | |
| 2 kpl | suippopaprikaa |
| 1 kpl | chilipalko |
| 2 kpl | tomaattia |
| 200 g | kesäkurpitsaa |
| 1 kpl | (viipale) vaaleaa leipää |
| 3/4 dl | auringonkukansiemeniä |
| 3/4 dl | rypsiöljyä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 2 rkl | punaviinietikkaa |
| 2 rkl | tomaattipyreetä |
| 1 tl | savupaprikajauhetta |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 kpl | (ruukkua) lehtipersiljaa |
| Lisäksi | |
| varrastikkuja | |
- 1.
Huuhtele kastikkeeseen tulevat kasvikset. Poista paprikoista ja chilistä siemenet, kannat ja valkoiset kalvot. Puolita tomaatit. Leikkaa kesäkurpitsa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Grillaa kasviksia käännellen, kunnes ne saavat väriä ja pehmenevät. Paprika pehmenee noin 15 minuutissa, muille riittää 2–5 minuuttia.
- 2.
Grillaa leipään kaunis väri. Paahda auringonkukansiemeniä koko ajan sekoitellen kuivalla, kuumalla paistinpannulla tai grillin parilalevyllä, kunnes ne saavat hieman väriä.
- 3.
Laita kasvikset, leipä ja siemenet teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää öljy, kuorittu valkosipuli, etikka, tomaattipyree, savupaprika ja suola. Soseuta ainekset karkeaksi tahnaksi. Hienonna lehtipersilja ja sekoita se lusikalla kastikkeeseen. Säilytä kastike jääkaapissa.
- 4.
Liota puisia varrastikkuja vedessä noin puoli tuntia. Huuhtele vartaisiin tulevat kasvikset. Esikeitä halutessasi porkkanat puolikypsiksi. Paloittele kesäkurpitsa, munakoiso ja porkkanat isoiksi suupaloiksi ja tikuta ns. yhden lajin vartaiksi eli pujota kuhunkin varrastikkuun vain yhtä kasvista. Näin vartaat kypsyvät tasaisesti. Sivele vartaat öljyllä ja mausta kevyesti suolalla.
- 5.
Grillaa vartaita kasviksesta riippuen 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Tarjoile vartaat grillatun chilikastikkeen kanssa.
Kasvisvartaat ja grillattu chilikastike
Tarjoa grillivartaiden kanssa tulista kastiketta, joka sekin on tehty grillikasviksista. Paksu kastike sopii myös uusien perunoiden dipiksi ja leivän kanssa naposteltavaksi. Kasviskastike on täydellinen hävikkiherkku, kun teet sen ylijääneistä grillikasviksista.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Kasvisvartaat | |
| 1 kpl | kesäkurpitsa |
| 250 g | (1 rs) kirsikkatomaatteja |
| 1 kpl | munakoiso |
| 2 kpl | porkkanaa |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1/2 tl | suolaa |
Grillattu chilikastike | |
| 2 kpl | suippopaprikaa |
| 1 kpl | chilipalko |
| 2 kpl | tomaattia |
| 200 g | kesäkurpitsaa |
| 1 kpl | (viipale) vaaleaa leipää |
| 3/4 dl | auringonkukansiemeniä |
| 3/4 dl | rypsiöljyä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 2 rkl | punaviinietikkaa |
| 2 rkl | tomaattipyreetä |
| 1 tl | savupaprikajauhetta |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 kpl | (ruukkua) lehtipersiljaa |
Lisäksi | |
| varrastikkuja | |
Valmistus
- 1
Huuhtele kastikkeeseen tulevat kasvikset. Poista paprikoista ja chilistä siemenet, kannat ja valkoiset kalvot. Puolita tomaatit. Leikkaa kesäkurpitsa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Grillaa kasviksia käännellen, kunnes ne saavat väriä ja pehmenevät. Paprika pehmenee noin 15 minuutissa, muille riittää 2–5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 2 kpl suippopaprikaa 1 kpl chilipalko 2 kpl tomaattia 200 g kesäkurpitsaa - 2
Grillaa leipään kaunis väri. Paahda auringonkukansiemeniä koko ajan sekoitellen kuivalla, kuumalla paistinpannulla tai grillin parilalevyllä, kunnes ne saavat hieman väriä.
Määrä Ainesosa 1 kpl (viipale) vaaleaa leipää 3/4 dl auringonkukansiemeniä - 3
Laita kasvikset, leipä ja siemenet teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää öljy, kuorittu valkosipuli, etikka, tomaattipyree, savupaprika ja suola. Soseuta ainekset karkeaksi tahnaksi. Hienonna lehtipersilja ja sekoita se lusikalla kastikkeeseen. Säilytä kastike jääkaapissa.
Määrä Ainesosa 3/4 dl rypsiöljyä 1 kpl valkosipulinkynsi 2 rkl punaviinietikkaa 2 rkl tomaattipyreetä 1 tl savupaprikajauhetta 1/2 tl suolaa 1/2 kpl (ruukkua) lehtipersiljaa - 4
Liota puisia varrastikkuja vedessä noin puoli tuntia. Huuhtele vartaisiin tulevat kasvikset. Esikeitä halutessasi porkkanat puolikypsiksi. Paloittele kesäkurpitsa, munakoiso ja porkkanat isoiksi suupaloiksi ja tikuta ns. yhden lajin vartaiksi eli pujota kuhunkin varrastikkuun vain yhtä kasvista. Näin vartaat kypsyvät tasaisesti. Sivele vartaat öljyllä ja mausta kevyesti suolalla.
Määrä Ainesosa varrastikkuja 1 kpl kesäkurpitsa 250 g (1 rs) kirsikkatomaatteja 1 kpl munakoiso 2 kpl porkkanaa 1 rkl rypsiöljyä 1/2 tl suolaa - 5
Grillaa vartaita kasviksesta riippuen 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Tarjoile vartaat grillatun chilikastikkeen kanssa.
Vinkki: Kokeile sujauttaa vartaisiin myös paprikaa, herkkusieniä tai vaikka edelliseltä päivältä jääneitä keitettyjä perunoita.
Ravintosisältö
346
Energiaa kcal
1448
Energiaa kj
28,8 g
Rasvaa
2,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
14,0 g
Hiilihydraatteja
11,0 g
Sokereita
6,0 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
1,7 g
Suolaa
346
Energiaa kcal
1448
Energiaa kj
28,8 g
Rasvaa
2,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
14,0 g
Hiilihydraatteja
11,0 g
Sokereita
6,0 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
1,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 rkl tomaattipyreetä, varrastikkuja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























