Kasvisvartaat ja grillattu chilikastike

Arvostele resepti
4 Annosta

45 min

Tarjoa grillivartaiden kanssa tulista kastiketta, joka sekin on tehty grillikasviksista. Paksu kastike sopii myös uusien perunoiden dipiksi ja leivän kanssa naposteltavaksi. Kasviskastike on täydellinen hävikkiherkku, kun teet sen ylijääneistä grillikasviksista.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa

Kasvisvartaat

1 kplkesäkurpitsa
250 g(1 rs) kirsikkatomaatteja
1 kplmunakoiso
2 kplporkkanaa
1 rklrypsiöljyä
1/2 tlsuolaa

Grillattu chilikastike

2 kplsuippopaprikaa
1 kplchilipalko
2 kpltomaattia
200 gkesäkurpitsaa
1 kpl(viipale) vaaleaa leipää
3/4 dlauringonkukansiemeniä
3/4 dlrypsiöljyä
1 kplvalkosipulinkynsi
2 rklpunaviinietikkaa
2 rkltomaattipyreetä
1 tlsavupaprikajauhetta
1/2 tlsuolaa
1/2 kpl(ruukkua) lehtipersiljaa

Lisäksi

varrastikkuja

Valmistus

  1. 1

    Huuhtele kastikkeeseen tulevat kasvikset. Poista paprikoista ja chilistä siemenet, kannat ja valkoiset kalvot. Puolita tomaatit. Leikkaa kesäkurpitsa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Grillaa kasviksia käännellen, kunnes ne saavat väriä ja pehmenevät. Paprika pehmenee noin 15 minuutissa, muille riittää 2–5 minuuttia.

    MääräAinesosa
    2 kplsuippopaprikaa
    1 kplchilipalko
    2 kpltomaattia
    200 gkesäkurpitsaa
  2. 2

    Grillaa leipään kaunis väri. Paahda auringonkukansiemeniä koko ajan sekoitellen kuivalla, kuumalla paistinpannulla tai grillin parilalevyllä, kunnes ne saavat hieman väriä.

    MääräAinesosa
    1 kpl(viipale) vaaleaa leipää
    3/4 dlauringonkukansiemeniä
  3. 3

    Laita kasvikset, leipä ja siemenet teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää öljy, kuorittu valkosipuli, etikka, tomaattipyree, savupaprika ja suola. Soseuta ainekset karkeaksi tahnaksi. Hienonna lehtipersilja ja sekoita se lusikalla kastikkeeseen. Säilytä kastike jääkaapissa.

    MääräAinesosa
    3/4 dlrypsiöljyä
    1 kplvalkosipulinkynsi
    2 rklpunaviinietikkaa
    2 rkltomaattipyreetä
    1 tlsavupaprikajauhetta
    1/2 tlsuolaa
    1/2 kpl(ruukkua) lehtipersiljaa
  4. 4

    Liota puisia varrastikkuja vedessä noin puoli tuntia. Huuhtele vartaisiin tulevat kasvikset. Esikeitä halutessasi porkkanat puolikypsiksi. Paloittele kesäkurpitsa, munakoiso ja porkkanat isoiksi suupaloiksi ja tikuta ns. yhden lajin vartaiksi eli pujota kuhunkin varrastikkuun vain yhtä kasvista. Näin vartaat kypsyvät tasaisesti. Sivele vartaat öljyllä ja mausta kevyesti suolalla.

    MääräAinesosa
    varrastikkuja
    1 kplkesäkurpitsa
    250 g(1 rs) kirsikkatomaatteja
    1 kplmunakoiso
    2 kplporkkanaa
    1 rklrypsiöljyä
    1/2 tlsuolaa
  5. 5

    Grillaa vartaita kasviksesta riippuen 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Tarjoile vartaat grillatun chilikastikkeen kanssa.

Vinkki: Kokeile sujauttaa vartaisiin myös paprikaa, herkkusieniä tai vaikka edelliseltä päivältä jääneitä keitettyjä perunoita.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 rkl tomaattipyreetä, varrastikkuja.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
5.5.2022
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä